用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問可否不回覆所讀的小學,阿仔自行收生報咗邊間? ...
樓主: rainbowpiggy
go

請問可否不回覆所讀的小學,阿仔自行收生報咗邊間?  

bbccbbcc 發表於 18-1-21 14:31
真的?如果仔級20名內,應怎步署?請教各位高手

一般直屬小學既學生係唔敢放棄乙1,呢個係最穩陣既升中選校方法~

再講既只係其中一種睇法,但自行分析,唔好盡信~
灣仔直至上年仲係B1位多於B1生好多,強校比例係頗高,又係細區,區內強校大比例各有自己中學部,可以謂各有升學路徑,放棄直升既比率唔算嚴重,各強校B1率亦不可能高~
家長可以考慮下本區兩軒小係有限聯系位下,1X個,為何可以有5X多個學生抽入QC,可能既解釋係兩軒及聖雅各各有控制選校行為,亦可能反映本區既B1男生根本未如想像中高,抽獎成功率係比想像中較昜~
咁據知以往係有部份家長離意已決,乙1放棄高小,採全搏策略,萬一非常唔好運就去叩門。但呢個方法要有決心,風險亦唔低,亦可能反映左中小學校長一向強調,唔選中學部衰左唔好返黎求位,加重家長搏他校既心理壓力~

先申明,以上靠估,無須盡信~~~

mcl203 發表於 18-1-21 16:18
一般直屬小學既學生係唔敢放棄乙1,呢個係最穩陣既升中選校方法~

再講既只係其中一種睇法,但自行分析, ...

級20可以博 !但我家的大少只有級70 左右.....,乙部一定唔可以唔填高主教啦 (emoji)

IloveJJ 發表於 18-1-22 00:02
咁其實呢個名次,有比高更好既中學嗎?怕不怕跟不上呢?

不是要成績更好的學校,只係希望可以去一間學校有一位有品德好的校長。

rainbowpiggy 發表於 18-1-22 08:22
不是要成績更好的學校,只係希望可以去一間學校有一位有品德好的校長。
...

恕我直言, 如果係RC小學, 排名級~70, 即係~5X% (如資料無錯, 今年小六好似只有13X人), 咁可能已經唔係區內B1學生, 乙1放RC都未必能夠上到中學部

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Qqbb2015 發表於 18-1-18 00:28
見到這post不禁有啲擔心
因為我小朋友有小學offer

你小朋友上中學時,那校長應該已經退休了

hkpapa852 發表於 18-1-22 08:51
恕我直言, 如果係RC小學, 排名級~70, 即係~5X% (如資料無錯, 今年小六好似只有13X人), 咁可能已經唔係區內 ...

請問太約在rc 什麼位置,才是band 1? 頭40 %ok 嗎?

lcyesther 發表於 18-1-22 11:21
請問太約在rc 什麼位置,才是band 1? 頭40 %ok 嗎?

灣仔係一個好難估既地區, 因為大多有B1直屬中學既小學, 亦又不少強校

當只有1/3係區內B1學生, 係會較安全既做法

以下係一個間單估計:

小學

小六人數

估計B1比例

估計B1人數

瑪利曼

50.00%

聖保祿天主教

50.00%

嘉諾撒聖芳濟各

50.00%

聖若瑟

50.00%

軒上

40.00%

軒下

40.00%

聖雅各

40.00%

大坑真小

40.00%

高主教

40.00%

寶血

35.00%

玫瑰崗

30.00%

李賜豪

25.00%

華仁

0.00%

張凝文

0.00%

官立嘉道理

0.00%

黃焯菴

0.00%

李陞大坑

0.00%

寶覺

0.00%

雲官

0.00%

HK2全區學生人數: 1722
HK2區內B1學生人數: 574
區內名小合計B1人數: 587 (已多了13人)

理論上, 多間直屬中學, 要收取大量小學部學生, 咁小學部至少要有50%B1學生先足夠令中學部繼續維持全英中. 其它小學, 如按照升中派位估計 (已打折), 應該有以上B1百份比, 但....... 只計較有名既區內小學, B1人數已超過同區學生1/3, 咁計數完全計唔到.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-1-22 10:43
例如邊間呢?中西區只有QC,SJC,KC,TSK,SPC,全部都比高成績好,要求高,如果名次唔高,點轉呢?如果你話因 ...
唔會瓜...級5跟唔上KC進度??...可能係客套說話 或 本身態度有变化~~~

hkpapa852 發表於 18-1-22 11:53
灣仔係一個好難估既地區, 因為大多有B1直屬中學既小學, 亦又不少強校

當只有1/3係區內B1學生, 係會較安全 ...
set番坑真80%好喎...唔係呀鐵粉網友又撲出黎要你俾evidence ~~~

mcl203 發表於 18-1-22 12:00
唔會瓜...級5跟唔上KC進度??...可能係客套說話 或 本身態度有变化~~~

我都不太信識幾個分別入了皇仁、喇沙,Paul Boys 什至SPCC都讀得幾好

可能小朋友讀書方法上到中學根本唔work

IloveJJ 發表於 18-1-22 12:11
唔係呀!佢仲埋怨阿媽點解要轉?佢話KC教得好快,化學科佢哋開學個幾月教咗15x頁,QES.先教咗5x頁,係同一 ...

化學科跟高小級5有乜好直接關係?小學似乎無一科叫化學喎~~~

高小學生,我小朋友既朋友和同學都有,一線中學,KC同級或高於KC,完全唔覺跟唔上吃力~~~

我都中意分享小朋友讀到4下4下,唔留班偷笑㗎,至於我小朋友回同樣問題,會答OK既~~~

奇奇媽媽 發表於 18-1-22 12:16

我都不太信識幾個分別入了皇仁、喇沙,Paul ...

若果KC個半月教15X頁,即係1堂教25頁,可能係KC問題多於學生,教咁快仲乜~~~

奇奇媽媽 發表於 18-1-22 12:16

我都不太信識幾個分別入了皇仁、喇沙,Paul ...

我都難以置信
因為認識全級頭3的入到QC依然全級頭3。
KC的例子,相信是那學生的個人問題吧!

mcl203 發表於 18-1-22 12:23
若果KC個半月教15X頁,即係1堂教25頁,可能係KC問題多於學生,教咁快仲乜~~~
...

又係喎

...

反而我聽過抽入KC的就真係讀得麻麻

KC S1 果科叫 Integrated Science...無獨立成科Chemistry的 ~~~  

http://www.kings.edu.hk/school-curriculum-2017-18

...
可能跳住教,個細路語不驚人怕比阿媽炳。