用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-1-18 10:34
不是。

好多国家,有職業導向教育,比唔同興趣同能力的孩子讀,就係明白孩子有不同特質。

把大苯象送去游水班,唔會有好結果。

課程只有一個,無可能配合每一個學生。不能期望每一位學生會學到每一樣野。

你似乎還未接受孩子門的特質和你不一樣。

little_yolky 發表於 18-1-18 12:28
無錯!所以小鹿教我果招錯一罰五, 好有效咁篩走D careless mistake, 俾我重點睇到邊D係真唔識。 ...

「錯一罰五」下長大的孩子,好易變成「唔做唔錯」的心態。個人不欣賞這種心態,因為唔會有創意。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 18-1-18 12:28
無錯!所以小鹿教我果招錯一罰五, 好有效咁篩走D careless mistake, 俾我重點睇到邊D係真唔識。 ...

好方法,等我又試下先

HaYi 發表於 18-1-18 12:31
同意, 不過文法的野例如前置詞, 好多是rule, 冇咩意義可以解到, 習慣性用開成為rule, 看得多記到就有分.   ...

我小朋友試過英文考試填pronoun 都填錯哂。佢唔係唔識用he, she,it ,係唔識句子中其他生字/人名。

shadeslayer 發表於 18-1-18 13:10
「錯一罰五」下長大的孩子,好易變成「唔做唔錯」的心態。個人不欣賞這種心態,因為唔會有創意。
...
但佢即刻小心咗。

shadeslayer 發表於 18-1-18 13:00

好多国家,有職業導向教育,比唔同興趣同能力的孩子讀 ...
課程係basic嘢, 唔深, 係設計俾普遍既小朋友學習。佢係one of the普遍既小朋友, 所以, 課程入面教既嘢, 都應該要識。我無叫佢學進階嘢。況且, 職業導向教育係俾高中, 我哋後生時都有咁既中學, 小學課程, 係應該個個學習都無問題的。

我仔話:我做得咁辛苦你仲罰我,你太殘忍了。咁我就冇用呢招。都係重做,解釋再重做同幾份...循環不息...直到啱晒...

ar_mak 發表於 18-1-18 13:31
哈哈,係最叻果個成日硬係要捉住我黎同佢比。

曲線讚自己果個

ar_mak 發表於 18-1-18 10:42
形象化去描述你所講既野,就係:我會係間屋既四周,築上一道高高既圍牆,等外面既人偷睇唔到我做緊咩;不過 ...

你理解錯誤

Olympian 發表於 18-1-18 14:15

我仔話:我做得咁辛苦你仲罰我,你太殘忍了。咁我就冇用呢 ...
拿, 我就聰明D, 將個波踢咗俾小鹿, 我話係網上D auntie教我既, 話要錯1罰10。咁佢即刻好shock, 話罰咁多, 個auntie係魔鬼、怪獸嚟既, 然後同我講價,講到錯1罰5, 咁就你情我願了。

shadeslayer 發表於 18-1-18 13:10
...
其實好久以前我地都用過錯一罰X 的方式, 可惜對我個來說是無咩效, 雖然佢擺明最憎個D量多的部份 (罰), 因不少是重"量"的重覆野, 佢話佢識晒, 做佢都真係好心不甘情不願做, 冇咩quality, 變成浪費大家時間的角力,  最慘亦唔見得怕罰而少左careless. 所以呢D方法真係睇一個個人.

所以近年來我地都係加"質"為主, 找不同version 的方式或 要求高一些的題形, 無形中提佢可能會唔識/出錯的地方, 等佢自己打醒精神. 此方式在數學上暫時效果不錯.  佢以前成日有careless mistake在簡單運算, 反而靠bonus 分的挑戰題執番些. 所以分數往往不高, 今次呈二因之前有做過多種題形, 個人可能習慣左小心些看題是否有異, 成績是六年來最好的, 希望呈三都可以保持.     

ar_mak 發表於 18-1-18 13:29
似乎你既產品冇咩市場喎。
兩個可能性:
1)產品本身唔得。

我講創意,不是產品。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 18-1-18 13:49
但佢即刻小心咗。

立杆見影,是對的。

立即小心左,但倍上了創意,唔做唔錯心態,值嗎?

最好笑係大部分孩子,隨年紀會自然變得小心。

little_yolky 發表於 18-1-18 13:54
課程係basic嘢, 唔深, 係設計俾普遍既小朋友學習。佢係one of the普遍既小朋友, 所以, 課程入面教既嘢, 都 ...

拿個 B3 小學生,上神校小學試下?

shadeslayer 發表於 18-1-18 15:07

立杆見影,是對的。
我隔離房個同事, 佢細個係放養式, 佢到依家三十歲人都咁衰樣, 成日要我執佢手尾。不過佢D design係幾靚。但就唔見佢D唔小心有隨年齡改善。

至於話扼殺創意, 我同阿細個中文老師挽鞋都未夠格。有次中作, 題目寫明要有創意, 係續寫, 阿細寫咗個有D奇幻唔現實既情節, 好有趣, 令人會跟住佢個故事追落去, 點知俾老師刪晒, 搞到個故仔好無趣。

HaYi    發表於 18-1-18 19:24

shadeslayer 發表於 18-1-18 15:10
拿個 B3 小學生,上神校小學試下?
唔駛神校, 有D一線已經教快, 二線都有D教快半個學期。我係基於我校無教快既情況下, 覺得學校教既嘢都應該識。

shadeslayer 發表於 18-1-18 13:00

好多国家,有職業導向教育,比唔同興趣同能力的孩子讀 ...

正解。我想法跟你一樣。
錯一罰x 的做法賠上了創意和積極態度,得不償失
以作文為例,見有學生睇住字數來寫,内容亦比較刻板,諗住寫得多,錯得多。
‹ 上一主題|下一主題