用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
go

見到佢嘅英文真的爆血管  

小三,英文作文仲係寫"she clean..., he take....,two bowl, she have, he told ....today" 愈睇愈火!

回覆樓主:

結果有參加到合唱團嗎?

如果只係唔小心, 其實全部都係識寫的, 去到高年班會好返D.  
希望每天開心渡過 ;-)

little_kid 發表於 18-1-16 21:03
小三,英文作文仲係寫"she clean..., he take....,two bowl, she have, he told ....today" 愈睇愈火!
...

回想我自己,英文係中游嗰種,小學既grammar 真係死記硬背多,唔理解得透徹,唔夠肯定,就會經常發生時岩時錯既情況。當年冇phonics 呢回事,串字又係到初中先自己領略到phonics 既玄機, 串生字先叫串得同背得得心應手。可能我資質唔夠好,遲起步。

俾啲耐性解釋啦,死記唔係成日work, 但有時時機到,一領略左,自自然然就唔會再錯。

Jessy 發表於 18-1-16 23:49
如果只係唔小心, 其實全部都係識寫的, 去到高年班會好返D.

每一句都幾樣錯,"She clean some plate and bowl... ",唔知有無機會升班. 唉.-...

chingchub 發表於 18-1-17 00:46
回想我自己,英文係中游嗰種,小學既grammar 真係死記硬背多,唔理解得透徹,唔夠肯定,就會經常發生時岩 ...

其實佢錯唔係我最嬲。係叫佢每日做練習,作一篇俾我佢唔做只顧玩。要交作文佢寫成咁!

我估应該係屋企語境不足,如果从幼稚園时开始日日浸英文卡通、兒歌、图書,应該唔会禁~

Yanamami 發表於 18-1-17 06:50
我估应該係屋企語境不足,如果从幼稚園时开始日日浸英文卡通、兒歌、图書,应該唔会禁~ ...

屋企只有工人姐姐講英文,在家很少睇電子產品,但陪伴每日也有。每星期二日英文班n 班已經開始有上,有上phonics, 暑假亦有上成個月的英文programme。其實花了不少錢同時間學英語。k2,後期發現原來花了咁多都係得個桔,(英文centre 唔好都有關),最後自己教。

Yanamami 發表於 18-1-17 06:50
我估应該係屋企語境不足,如果从幼稚園时开始日日浸英文卡通、兒歌、图書,应該唔会禁~ ...
我們都有做,不過可能時間唔夠,都有錯,學到past tense 就自然失少d分 ,不過又會有新問題

感覺唔係大頭蝦或者能力問題,應該係唔上心。 之前你已經提及過,果時覺得應該係同我之前分享教過個小朋友一樣,語文能力唔高,自己又有 d 大頭蝦,要成日提醒。佢英文成績都係徘徊 B-C 左右,但係佢都冇咁唔小心,要佢寫 She cleans some plates and bowls 的話,佢極其量都只係會漏 cleans 個 s,同埋唔會次次都出錯。又教過另一個小一妹妹,雖然佢語文弱,又冇記性,但係都冇到咁。兩個都係鬧一鬧,警醒一下,即刻有好轉。

可能係時候要「企硬」,唔認真做冇得玩。我細個中文唔好,學校本身已經出得淺但係成績都係徘徊 82-85 左右(果陣呢個分數屬於偏低)。於是我阿媽升小三個暑假買左本閱讀理解要我做,我唔肯做,佢將我所有玩具都掉曬(升小學已經掉過一次),話做曬成本,自然會買返新玩具,成績有大進步,就再多 d 獎勵。我當然發脾氣喊,同阿媽打架,最後都屈服做曬。本閱讀理解仲係我書架。

當然,我唔係鼓勵你打鬧,但係有時候必須「企硬」。佢應該仲未係好識得關注成績,留班轉校都唔覺得好大問題。

回覆樓主:

老實講,叫佢用作文嘅時間,睇多啲書可能作用大啲。呢啲tense 書見得多,佢地就會用到。語感好難背返黎

Doris_Ray 發表於 18-1-17 08:16
老實講,叫佢用作文嘅時間,睇多啲書可能作用大啲。呢啲tense 書見得多,佢地就會用到。語感好難背返黎
...

其實我仔都差唔多。都係小三成日都錯grammar。Present tense 幾時加s ,in on at 教到嘔血都係錯。但我仔己經是書蟲,己經睇緊Harry Potter。真係唔覺睇得書多對grammar有幫助。況且睇書見到的通常係past 或prefect tense. 小一二沒有系統地教下佢grammar,諗住佢睇咁多書會識。而家小三先出手教佢,好論盡。

Olympian 發表於 18-1-17 08:55
其實我仔都差唔多。都係小三成日都錯grammar。Present tense 幾時加s ,in on at 教到嘔血都係錯。但我仔 ...
能夠speed read 的,跟本唔會留意到d細節

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 08:05
感覺唔係大頭蝦或者能力問題,應該係唔上心。 之前你已經提及過,果時覺得應該係同我之前分享教 ...
唔上心呢樣嘢真係無得救!

好似阿細, 細個時已經剩係可以睇英文卡通, 英文書都叫有睇下(雖然唔多), 佢做練習都識做, 問題係, 一到作文就出事, 因為响學校作, 提唔到佢, 佢作得興奮就老豆姓乜都唔記得, 無tense都會忘記晒, 次次搞到鬼咁低分, 我哋平時作文分要入成績表丫嘛。

上次作文回家作, 佢無端端問我一個奇怪問題:媽咪, 呢篇文用past tense定present tense呀?
又係看圖作文果D。其實作呢D故仔一定係past tense, 但因為小一二時未教, 所以一定用present tense。我問佢教咗past tense未, 佢又話未教(原來係教咗D) 我再睇下條引導問句, 老師係用present tense既, 咁就叫佢用present tense。佢真係好鬼多問題。

Olympian 發表於 18-1-17 08:55
其實我仔都差唔多。都係小三成日都錯grammar。Present tense 幾時加s ,in on at 教到嘔血都係錯。但我仔 ...
有d野,大個d反而易吸收

回覆 little_yolky 的帖子

問總好過唔問,問左你就會去查,唔會畀佢懵下懵下撞板。
不過你阿細應該算唔上 100% 冇心裝在,有 d 真係為求快 d 「脫離苦海」,亂寫亂做,做完即刻去玩,你鬧佢都冇心機聽你,更莫論叫佢坐返係度改正。

我老師試過一招好毒,一個錯,成句抄 3 次,因為好多同學都係不斷逗號死唔斷氣,但係個句子又連接得唔好,用字又錯。之後好多同學都醒定唔敢亂黎,互相交換、畀老師過目,check 清楚先提交(我當然又係冇所謂,繼續我行我素 )。

回覆 Olympian 的帖子

國際學生都有咁嘅情況,叫佢地同本地小學生鬥做文法練習,本地小學生可能表現更好 (我已之前做過呢個實驗,的確本地薑準確度高 d),但係個國際學生可能閱讀量高過深過個本地小朋友。
但係奈何香港小學英文,以文法為重,閱讀浸出黎嘅英文,多數要等到中學先浮現,家長同學校等唔到咁耐。

MrBeast 發表於 18-1-17 09:09
有d野,大個d反而易吸收

係我仔心目中:一隻rabbit 係"It " ; 好多隻rabbits 都係 "It" 唔係"They " . 又例如 on the bookstore/shop, on 6 o'clock 佢自己覺得好順口,但係錯。佢已經儲了好多錯嘅野咁,好難清洗。

樓主小朋友的錯我大的已6年班, 英小, 英文OK 都成日犯. 因為作文趕功求其做, 唔理tense.. 佢完全唔係唔明白的.   

所以我地會找些proof read 的passage要他做下spot 下個錯係邊, 深化下不同tense 在一段文中的可能變化. 因好多時教時只做一個tense, 根本太易唔會錯. 只有在一段真正mix tense 的文章中才會有意識地去選擇運用正確的tense 或相似的文法 , 尤其是高班些會有past pp / conditional - 1st, 2nd, 3rd...  哩D好confusing 的. 分得多自己作文時會留心些錯少些.

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 09:30
回覆 Olympian 的帖子

國際學生都有咁嘅情況,叫佢地同本地小學生鬥做文法練習,本地小學生可能表現更好 : ...

咁如果到中學真係會好又唔介意等下。