用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管  

little_kid 發表於 18-1-17 15:46
我唔使要寫都妙筆生花,佢寫到啱文法我已經感恩。

嚴人好容易。請問你自己小三時,你和你的同學有無錯呢D?

shadeslayer 發表於 18-1-17 20:10

嚴人好容易。請問你自己小三時,你和你的同學有無錯呢D ...

我只知小三時學習態度好過佢。

little_kid 發表於 18-1-17 21:23
我只知小三時學習態度好過佢。

但你出post 主題唔係開宗名義鬧學習態度,係一開始就講佢點差,英文錯得離普。。。

佢次次一百分,你會唔會批評佢學習態度?

孩子天生愛學習,佢真的「學習態度差」,也是大人的問題,學校家長的問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_kid 發表於 18-1-17 15:46
我唔使要寫都妙筆生花,佢寫到啱文法我已經感恩。
其實初小唔駛太緊張文法, 如果佢可以寫到妙筆生花但錯晒文法應該好開心至係, 去到高年級/初中會留意D文法時就可以寫到好文章了.  
我覺得你個囝只係唔上心, 我囝英文幾好架, 但佢小三都係狂錯grammar, 勁漏"s", 我都無特別對佢做d咩或谷佢, 但佢現在小五好好多, 好少漏了.  

little_yolky    發表於 18-1-18 09:41
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 18-1-17 22:50
其實初小唔駛太緊張文法, 如果佢可以寫到妙筆生花但錯晒文法應該好開心至係, 去到高年級/初中會留意D文法時 ...

真的嗎?謝謝妳。

其實初小唔駛太緊張文法, 如果佢可以寫到妙筆生花但錯晒文法應該好開心至係, 去到高年級/初中會留意D文法時 ...

而家好多家長,失去了判斷乜嘢時候,孩子應識乜野的能力。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 18-1-18 01:44
通常就根據人家既小孩識D咩,去判斷自己既小孩都應該識D咩。
又或者依自己或身邊小朋友做到乜去判斷人地小朋友做到乜

HK-MAN    發表於 18-1-18 12:14

ar_mak 發表於 18-1-18 01:44
通常就根據人家既小孩識D咩,去判斷自己既小孩都應該識D咩。

知己知彼是應該的,但家長要有定力,要適當的阻隔過份的比較。

HaYi 發表於 18-1-17 10:07
書局普通英文的都有, 通常是高小/中學補充內的一個section, 未必是全本都是, 要慢慢看下選對應程度的.  ...

我囡小三,剛考試就是呢d,以前小一小二就句子找錯,今次變了一段故事,所以不太理解點做

回覆樓主:

1.好多家長唔明白,或唔記得,孩子天生有學習的本能。孩子不愛學習,是家長老師操之過急,或分法錯誤,違反孩子天性所致。

2. 好多家長唔明白,或唔記得,self discovery 然後做一些切合自己能力的事,是人生中非常重要。例如跑馬拉松,係人都知要找出「自己」的最佳速度,均速咁跑,不要盯著身邊其他跑手。因為除非你是 Dennis Kimetto 嗰類人, 無論你跑多快,也有好多人快過你,也有好多人慢過你,老盯著人來跑,自已爆計,甚至有生命危險,「又無謂」。

3. 好多家長唔明白,或唔記得,自己小時候做唔到的事,卻以為孩子能做到是理所當然,「嚴人寬己」。喂,孩子流着自已的血,做不到才是正常。就算自己以前做到,孩子有自己的思想,獨立個體,有自己的想法,目標與能力,也好應該。

4. 忽然完美主義者。
「喂小一啦喎,咁唔上進!」
「喂小二啦喎,得 95分,嗰5分去咗邊!」
「喂小三啦喎,重咁貪玩!」
「喂小四啦喎,重打機唔識為呈分努力為將來幾十人生打好基礎!」

shadeslayer 發表於 18-1-18 08:53
1.好多家長唔明白,或唔記得,孩子天生有學習的本能。孩子不愛學習,是家長老師操之過急,或分法錯誤,違反 ...

認識自己,舉多個例。跑馬拉松,一般認為全程均速係最佳,但有人會選擇留前鬥後,negative split,一路較輕鬆看風景,緊要關頭才發力。這是個人選擇和愛好。

讀書一般認為最好係每日温一D,但如果有孩子的做事模式係留前鬥後,便不要夾硬話佢錯,要佢改,要尊重孩子。

shadeslayer 發表於 18-1-18 08:53
1.好多家長唔明白,或唔記得,孩子天生有學習的本能。孩子不愛學習,是家長老師操之過急,或分法錯誤,違反 ...

這個較有意思,又陪你吹下水:
1. 課程中有些subjects 對小朋友來說是冇用,唔知學泥做乜,又點會有興趣

2. 跟尾可觀察下前面d點解快過自己,都是學習的一種

3. 家長可幫助小朋友訂些 achievable goals

4. 有責任心和每件盡力去做,是要自小培養,不過我同意中國傳統communication style 可免則免

shamshamwong 發表於 18-1-18 08:29
我囡小三,剛考試就是呢d,以前小一小二就句子找錯,今次變了一段故事,所以不太理解點做
...

我看坊間小三練習本這類練習佔好少部分,唔足夠佢地做。

shadeslayer 發表於 18-1-17 20:10

嚴人好容易。請問你自己小三時,你和你的同學有無錯呢D ...
同學緊係有, 但我從來無錯過。有rules跟既嘢, 我從來唔容許自己出錯俾人扣分咁愚蠢!

噚日考中文, 阿大又寫錯咗兩隻字了!

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 08:05
感覺唔係大頭蝦或者能力問題,應該係唔上心。 之前你已經提及過,果時覺得應該係同我之前分享教 ...
你細個時都幾曳。。。。。。

阿妹衰成咁, 但次次叫佢做練習同溫書都會做的。

Olympian 發表於 18-1-17 09:31
係我仔心目中:一隻rabbit 係"It " ; 好多隻rabbits 都係 "It" 唔係"They " . 又例如 on the bookstore/sh ...
點解會咁得意? 因為佢應該唔可能聽過 "on the bookstore", "on 6 o'clock" 呢D英文? 我哋平時睇卡通, 我平時同工人姐姐對話, 都唔會有呢D問題, 所以佢聽慣咗, 唔會接收到錯誤訊息。

真的嗎? 期間乜都無做過?

不過話時話, 阿細佢中文作文雖然無乜四字辭, 華麗辭藻, 但係D內容相當有趣, 天馬行空(當然天馬行空老師唔會俾高分), 我真係相當開心架。咦? 奇怪, 中作我又好似無乜擔心, 無叫佢抄D佳句喎, 何解英文咁擔心呢。

little_kid 發表於 18-1-16 21:03
小三,英文作文仲係寫"she clean..., he take....,two bowl, she have, he told ....today" 愈睇愈火!
...

我囡,小六仍係咁!

little_yolky    發表於 18-1-18 09:51

shadeslayer 發表於 18-1-18 01:26
而家好多家長,失去了判斷乜嘢時候,孩子應識乜野的能力。
個課程教緊乜, 孩子咪應該識D乜囉。