用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管  

HaYi 發表於 18-1-17 09:31
樓主小朋友的錯我大的已6年班, 英小, 英文OK 都成日犯. 因為作文趕功求其做, 唔理tense.. 佢完全唔係唔明白 ...
我都觉得proof reading ex好有用~揾錯处揾得多,习慣左,check卷都快d.

little_yolky 發表於 18-1-17 09:07
唔上心呢樣嘢真係無得救!

好似阿細, 細個時已經剩係可以睇英文卡通, 英文書都叫有睇下(雖然唔 ...
個問題好正常wow.. 尤其你地作文要計分.  跟老師的guideline 最好, 免失分.   不過都要提下佢以後正常是用回past 正確些.  

Yanamami 發表於 18-1-17 09:36
我都觉得proof reading ex好有用~揾錯处揾得多,习慣左,check卷都快d.
係呵, 我睇來睇去, 都用初中的, 因小學的好多時個mix 唔多, 得幾個tense好易捉, 初中的變化大些, 真係要大眼才睇真.

HaYi 發表於 18-1-17 09:31
樓主小朋友的錯我大的已6年班, 英小, 英文OK 都成日犯. 因為作文趕功求其做, 唔理tense.. 佢完全唔係唔明白 ...

你講得啱,我都要比呀仔操多啲proof reading, 今次考試呢part 係重災區,加上寫字慢篇作文做唔晒,句子漏s,五年班仲犯啲低級錯誤,呀仔今次考試英文創歷史新低,我都好失望。

proof reading 習作邊度有? 謝

HaYi 發表於 18-1-17 09:36
個問題好正常wow.. 尤其你地作文要計分.  跟老師的guideline 最好, 免失分.   不過都要提下佢以後正常是用 ...
不過都要提下佢以後正常是用回past 正確些  <===== 呢句有講。之前都有試個有度地方阿細用咗future tense係正確既(我唔知佢點知, 因為學校未教, 可能係撞中), 但用future tense死硬, 咁我叫佢改返present tense, 然後解釋因為老師未教, 唔好用, 不過係啱既, 我見佢同今次都係, 頭上好似有好多問號咁。不過佢無繼續追問。

shamshamwong 發表於 18-1-17 09:58
proof reading 習作邊度有? 謝
書局普通英文的都有, 通常是高小/中學補充內的一個section, 未必是全本都是, 要慢慢看下選對應程度的.

little_yolky 發表於 18-1-17 10:05
不過都要提下佢以後正常是用回past 正確些
其實好慘, 唔應該限用學校己教的, 用正確而深些的不是更好嗎.   
我地學校初小就相反,  始終以鼓勵為先.   我剛見我P1細仔派回在校作的短文, 其實佢唔識亂寫, 不過寫了好多字下, tense 又亂, 老師有評語說有見到佢的努力, support 云云..  佢都好開心. 我叫佢睇多些故仔書用番好些的pattern.  

HaYi 發表於 18-1-17 10:12
其實好慘, 唔應該限用學校己教的, 用正確而深些的不是更好嗎.   
我地學校初小就相反,  始終以鼓勵為先.    ...
我唔知, 但學校老師好傳統, 我無謂試人底線, 費事老師以為係家長代作, 始終要計分, 跟規矩做嘢好D。

HaYi 發表於 18-1-17 10:07
書局普通英文的都有, 通常是高小/中學補充內的一個section, 未必是全本都是, 要慢慢看下選對應程度的.  ...

我都想找多啲proof reading 練習做。通想一個unit 得一小section 做proof reading . 唔夠佢練習。

Olympian 發表於 18-1-17 08:55
其實我仔都差唔多。都係小三成日都錯grammar。Present tense 幾時加s ,in on at 教到嘔血都係錯。但我仔 ...

我的都係,有阅讀架。但吸收到幾多就唔知。
我覺得佢作文求其作,老師會underline 錯處,佢咪睇住邊度錯而改,唔使自己揾錯處。

我始終覺得小朋友看書求樂趣多, 又是主要看小說同搞笑類為主, 唔會好留意文法, 想要由看書改善文法一係好長遠 (起碼中學先會見效), 一係叫佢當功課, 看完改寫or 抄寫 (10個11個不會做)好句子.  睇書係會有助識生字同理解, 但作文始終是要output, 更包括了羅輯組織同文法,修飾甚至意境等更高層次的野...

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-1-17 09:06
能夠speed read 的,跟本唔會留意到d細節
咁又未必,睇得真係可以潛移默化,我仔作文拿起支筆就即寫,如果肯花時間修改下好少錯grammar

bobbob 發表於 18-1-17 12:10
咁又未必,睇得真係可以潛移默化,我仔作文拿起支筆就即寫,如果肯花時間修改下好少錯grammar ...

我估相對來說,for grammar, audio n read aloud 會比齋閱讀更有效

HaYi 發表於 18-1-17 11:42
我始終覺得小朋友看書求樂趣多, 又是主要看小說同搞笑類為主, 唔會好留意文法, 想要由看書改善文法一係好長 ...
若果閱讀是任看,其實寫作都是應該任寫,無需理會grammar

HaYi 發表於 18-1-17 11:42
我始終覺得小朋友看書求樂趣多, 又是主要看小說同搞笑類為主, 唔會好留意文法, 想要由看書改善文法一係好長 ...

其實grammar係一些rules,初小grammar 一點也不難。He She It 動詞+s ,用has,一個蘋果係apple 兩個以上係apples。係死記。邏輯方面易過數學好多。K3 都教得明白。問題係唔熟,所以還是勁錯,所以錯係好正常。錯多1年半載,就會錯得少,所以去到中學應會好些。

睇書對grammar真的作用不直接。好似你齋看數學文字題,以為看得多答案步驟,就會識計,當然唔會。其實係要睇下,更要用下才會學會。

如果講睇書對grammar的好處係會識好多vocab,同埋習慣見到唔識的字會估下,唔會驚,咁你就有多些空間去處理文章grammar的部份。

我唔係鼓勵做補充或反對閱讀,希望唔好有人老屈我。只係想講下睇書和grammar個邏輯關係。

回覆樓主:

書照睇,可以係空閑時間教吓佢文法。Grammar 唔大錯,其實唔難。

英文難在你要妙筆生花,寫得好文章,唔係做練習可以達到。

Jane1983 發表於 18-1-17 13:50
書照睇,可以係空閑時間教吓佢文法。Grammar 唔大錯,其實唔難。

英文難在你要妙筆生花,寫得好文章,唔係 ...

我唔使要寫都妙筆生花,佢寫到啱文法我已經感恩。

little_kid 發表於 18-1-17 15:46
我唔使要寫都妙筆生花,佢寫到啱文法我已經感恩。
我阿細都係小三, 佢又係咁情況, 我計劃俾多D proof read佢做, 因為捉錯捉得多, 佢作文返check都希望捉到下D錯。英文作文grammar啱, 真係高分好多。

HaYi    發表於 18-1-17 17:47

little_yolky 發表於 18-1-17 17:30
我阿細都係小三, 佢又係咁情況, 我計劃俾多D proof read佢做, 因為捉錯捉得多, 佢作文返check都希望捉到下D ...
我都叫我小一個試下開始培養哩個能力,  佢唔識捉錯其實叫佢測考番check 卷都冇大意思, 所以一定要習慣同識捉錯先可以有效覆自己的卷.  同意文法好, 尤其初小, 絕對唔等於英文能力高, 但在香港人人求分的環境下, 冇辦法點都要找個平衡點. 基本的分不可失. 其它的能力亦要培訓