用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪無論什麼小學都會有一定% 派去Band 1中學架? ...
樓主: swarovski2011
go

係咪無論什麼小學都會有一定% 派去Band 1中學架?

swarovski2011 發表於 18-1-16 20:41
聽朋友講無論什麼小學都會有一定% 派去Band 1中學,是真的嗎?如是,有冇話幾多%派到band 1架?咁其實叻學 ...

建議你睇吓呢幾個帖:

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?

淺談小學升中學生如何分Banding

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局

【小學升中派位分Banding的解說】
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

細個識有人係三線小學全级頭三,入到band 1中後跌到影都無。同埋真勁中勁的band 1中,預左學生自動波唔會有老師照顧或湊住你,唔會有“補底”。

變相弱校差不多沒有band1學生

nillnill 發表於 18-1-17 17:01
變相弱校差不多沒有band1學生
近年至少曾有兩間小學, 係沒有學生派入B1中學

一間有一個人入咗NPL (當年NPL仲係大量接收B2學生), 一間最叻都只係有人入九真
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-17 10:45
建議你睇吓呢幾個帖:

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?

Thanks for your information