用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪無論什麼小學都會有一定% 派去Band 1中學架? ...
go

係咪無論什麼小學都會有一定% 派去Band 1中學架? [複製鏈接]

聽朋友講無論什麼小學都會有一定% 派去Band 1中學,是真的嗎?如是,有冇話幾多%派到band 1架?咁其實叻學生讀3線學校咪仲好?!起碼易啲排級頭。相反成績不標青的學生在一線學校好似危險啲...

12    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

當然唔係啦!
恐龍家

回覆樓主:

係,一定有人去band 1,不過比例少D。的確,係band 3如果成績好,入band 1易D。但入band 1中學之後,成績如何就睇自己個基礎好否。

swarovski2011 發表於 18-1-16 20:41
聽朋友講無論什麼小學都會有一定% 派去Band 1中學,是真的嗎?如是,有冇話幾多%派到band 1架?咁其實叻學 ...
學校係無分banding 的, 只有學生先有banding

至於讀弱學校有冇可能派到好中學, 就要睇個學生既師兄姐係之前的分班試考成點

弱校 升band 1 比例少好多,成績好都未必系 band 1, 因爲師兄師姐考得差。

lkwkenneth 發表於 18-1-16 21:28
學校係無分banding 的, 只有學生先有banding

至於讀弱學校有冇可能派到好中學, 就要睇個學生既師兄姐係之 ...

計之前師兄姐在A中學(band 1)的分班試成績? 咁奇怪

kwunpa 發表於 18-1-16 21:39
弱校 升band 1 比例少好多,成績好都未必系 band 1, 因爲師兄師姐考得差。

我都知比例少啲,不過想知係咪一定有一個%,定係呢個%係浮動?想知%視乎什麼而定架?

swarovski2011 發表於 18-1-16 21:40
計之前師兄姐在A中學(band 1)的分班試成績? 咁奇怪
好荒謬既制度呢

小曳人 發表於 18-1-16 21:23
當然唔係啦!

你意思是可以冇人入band 1中學?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

新鮮出爐,自己參詳一下
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

相信幾差嘅小學都總有人b1,不過如果一級50人(通常弱成咁都係收生不足)得2個係b1,考第三已經係b2,有用嗎?

swarovski2011 發表於 18-1-16 21:42
我都知比例少啲,不過想知係咪一定有一個%,定係呢個%係浮動?想知%視乎什麼而定架?
...

無一定百分比。年年唔同,但又唔會差好遠,因爲學校水平唔會突然大變。band 1 比例是視乎師兄師姐考中學分班試 (pre-S1) 的成績。

曾經有媽媽,以爲阿仔考全級第三,一定系 band 1, 點知佢讀個間系寶校,全校得兩個學生系 band 1, 阿仔級三都衹是 band 2!該媽媽晴天霹靂,後悔當初無同阿仔轉校!

swarovski2011 發表於 18-1-16 21:42
...
呢個%係浮動的,是根據兩個雙數年的分班試成績,在自行階段,如果學校分班試成績在全港前1/3的學生多,Band1比例自然多,在統一派位階段,分班試成績在本區前1/3的學生多,Band1比例自然也多。

kwunpa 發表於 18-1-16 22:30
無一定百分比。年年唔同,但又唔會差好遠,因爲學校水平唔會突然大變。band 1 比例是視乎師兄師姐考中學分 ...

唔好意思,恕我愚昧,唔知什麼是中學分班試,即是小五呈分試嗎?

另外一個考慮因素系學生上到中學既學術程度
如果一個寶校級十,跟一個3大私小中游學生,一齊既讀同一間band
1 中學,你估邊個會讀得好d?
事實系我識好多例子都系私小中下游既讀得比較好,F1/F2甚至可以食老本
因為小學個底打得好

醒目開學勳章 王國長老

swarovski2011 發表於 18-1-16 22:50
唔好意思,恕我愚昧,唔知什麼是中學分班試,即是小五呈分試嗎?

HKAT,或稱做pre s1,全港學生升中前會考嘅公開試

swarovski2011 發表於 18-1-16 22:50

唔系呈分試。小六畢業生派位后,7 月中要考一個叫中學分班試 (pre-S1), 呢個試系全港學生考同一份卷,所以教育局用黎比對不同學校的水平,以決定每間小學有幾多band 1 位。

lkwkenneth 發表於 18-1-16 21:48
好荒謬既制度呢

怪就怪家長,考升中試又話壓力大,咪取消

sinsinlo    發表於 18-1-17 16:16

kwunpa 發表於 18-1-16 23:20
唔系呈分試。小六畢業生派位后,7 月中要考一個叫中學分班試 (pre-S1), 呢個試系全港學生考同一份卷,所 ...

哦...明白了!唔該曬

Charlotte_mom 發表於 18-1-16 22:25
新鮮出爐,自己參詳一下
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

Thanks for your information

醒目開學勳章 王國長老

dannyczx 發表於 18-1-16 23:22
怪就怪家長,考升中試又話壓力大,咪取消

聽聞,聽聞咋,其實而家制度之前用嘅學能測驗制度,一樣係受師兄姐成績影響
不過果時資訊唔發達,無人知吧了
‹ 上一主題|下一主題