用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩2nd interview
樓主: oralb
go

協恩2nd interview  

Arabellahk 發表於 18-1-19 14:01
去年有地區一線小學的級一被SPCC錄取,也不被HY錄取。感覺HY除了對九宣等名小的學術認可,其他校並不太認可 ...
其實HY的整體運動比DG強,因已經連續攞左學界體育紫荊杯33年。

Arabellahk 發表於 18-1-19 14:01
去年有地區一線小學的級一被SPCC錄取,也不被HY錄取。感覺HY除了對九宣等名小的學術認可,其他校並不太認可 ...

你睇返數字,近年宣小APSKT入協恩的女同學,其實真的不多!

kkhon 發表於 18-1-19 14:30
協恩对一些不是名小比offer係算得好盡,收左我校级一,她不註冊先再call级二waiting,级二也走佬不註冊,但 ...
其實我只是分享一下我所知的,讓等待HY的家長有心理準備,不打擾大家等待的心情了

回覆 kkhon 的帖子

算得好盡...
收差dd都唔制 ...

Ktfk 發表於 18-1-19 16:04
回覆 kkhon 的帖子

算得好盡...
前年有技能考1X-2X都收,上年吾收了。

算到咁盡,但學校成績又不是太特出喎!無論學業和體育也一樣!

222magmag 發表於 18-1-19 16:21
算到咁盡,但學校成績又不是太特出喎!無論學業和體育也一樣!
人地想提高自己學校水平, 就自然有要求. 如果學你咁講, 樣樣都唔突出既! 就無咁多人去in, 亦唔會有咁多人仲o係度等緊啦!  亦唔會有人開厘個topic..haha

kkhon 發表於 18-1-19 14:30
協恩对一些不是名小比offer係算得好盡,收左我校级一,她不註冊先再call级二waiting,级二也走佬不註冊,但 ...

係呀!2間油天同策略

HM168 發表於 18-1-19 16:38
係呀!2間油天同策略
所以計算一下同校申請自己排第幾

Ktfk    發表於 18-1-20 15:44
pattoby    發表於 18-1-19 16:50

仲要睇下自己係咩野小學. 名小同村小已經唔同了.

magtam0520 發表於 18-1-19 15:41
你睇返數字,近年宣小APSKT入協恩的女同學,其實真的不多!
宣小APSKT入協恩的女同學少,並不代表HY不認可其學術,只是HY不可能認可其全部學生,可能只認可某名次之前的學生,如假設只認可前20名,如果前20名的學生,很少人報HY,自然入協恩的學生不多。

Arabellahk 發表於 18-1-19 22:24
宣小APSKT入協恩的女同學少,並不代表HY不認可其學術,只是HY不可能認可其全部學生,可能只認可某名次之前 ...
舊年KTS入HY多,而且分班試後大多入精英班

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-1-20 02:11
有時覺得香港學校都已變晒質,學校正常應著重學業多於體育. 感覺香港沒什麼真真正正的世界知名的學術人仕.  ...
也是。體育和音樂叻有時還比讀書叻穩陣!

222magmag 發表於 18-1-20 10:21
穩陣既意思係乜呢?只係升中穩陣?禁係咪比較短視?睇遠d要去到考DSE同全港学生-齐拼了……

jli008 發表於 18-1-20 02:11
有時覺得香港學校都已變晒質,學校正常應著重學業多於體育. 感覺香港沒什麼真真正正的世界知名的學術人仕.  ...
就算講学術,HK都係公利,要爭入理科,容易高分过文科,升U入神科,畢業揾份好工……有無人真真正正為学術(文艺、科学、生态……)而不為回報而付出?不太可能在HK發生吧~我就只識高錕-人而矣……

Ktfk    發表於 18-1-20 23:38

222magmag 發表於 18-1-20 10:21
都唔可以咁講既, 體育叻, 有學界成績, 多一秒少一秒都已經唔同了. 讀書叻唔叻, 都係家長自己覺得自己仔女叻唔叻擺了. 又無一個統一test去評估. 好難去講"點解我咁叻, 無得2nd in既"<=厘d說話...要知道, 有體育/音樂成績既小朋友, 都付出唔少苦功. 而我亦相信. 有特異功能也好, 佢本身既成績都一定要達標.

Yanamami 發表於 18-1-20 10:42
就算講学術,HK都係公利,要爭入理科,容易高分过文科,升U入神科,畢業揾份好工……有無人真真正正為学術( ...
都係架! 有邊個可以好清高咁講: 我只為興趣

HM168 發表於 18-1-19 16:38
係呀!2間油天同策略
聽聞HY 唔鐘意收2間油天學生,即使有幸比Offer 都係1至2個  不過油天級一,二,三 去男女拔 SPCC QC 又年年有

Yanamami 發表於 18-1-20 10:42
就算講学術,HK都係公利,要爭入理科,容易高分过文科,升U入神科,畢業揾份好工……有無人真真正正為学術( ...

高錕獲得諾貝爾獎時曾說:「在香港就讀高中、也曾在中大執教鞭、當校長,並在這裏退休,在香港生活逾三十載,是個名副其實的香港人。」