用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在英讀大學學生每月用費
樓主: WIN123
go

在英讀大學學生每月用費

回覆 WIN123 的帖子

最平一定係學校食,出面一份漢堡包餐都要 5 鎊起跳,更莫論意粉之類。Pizza 就 OK,最平 11 鎊。
不過我住中部,物價低,我自己又唔大洗,一個月食物日用品我洗 120 左右。

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 17:56
回覆 WIN123 的帖子

最平一定係學校食,出面一份漢堡包餐都要 5 鎊起跳,更莫論意粉之類。Pizza 就 OK,最 ...

我都記得你好慳妹

回覆 poonseelai 的帖子

我最近買多左蛋同畀自己一星期食一次熟食檔雞肉,70p 一塊。

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 17:33
回覆 noel2010 的帖子

我今個學期得星期一同四中午係橫跨午飯時間(11-1, 2-4),其餘日子都係 1 點完曬 ...
你今年冇住宿舍?搵屋容易嗎?

回覆 mother904 的帖子

冇住宿舍,住出面 private hall,還好啦,間 hall 係朋友搵嘅,547 一個月。

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 18:25

冇住宿舍,住出面 private hall,還好啦,間 hall 係朋友搵嘅,547 一個月。 ...
是因為冇宿舍分配,還是自己想到外面住?
聽聞很多大學只有一年級生保證有宿位,之後都要自己搵屋

要現在搵定下年度的屋,下年回歸住大學附近,不是倫敦區,共用廁所要£185/week, 有獨立廁所就要£230/week ,可行路返學,否則市中心連坐車還貴很多。

有時候出面租會好過宿舍,同埋大學宿舍都係 Year 1 First Priority。好似我今年咁,畀上年貴 2000,但係有獨立廁所同埋有 lift。

noel2010 發表於 18-1-17 19:02
要現在搵定下年度的屋,下年回歸住大學附近,不是倫敦區,共用廁所要£185/week, 有獨立廁所就要£230/week ...
現在要搵甘快?重叫咗仔仔到Easter才搵屋添! 佢响倫敦區,想知去邊度搵好?.

yoyo2103 發表於 18-1-17 19:31
現在要搵甘快?重叫咗仔仔到Easter才搵屋添! 佢响倫敦區,想知去邊度搵好?.

我孩子(非london)去年11月已同同學仔租了

回覆 yoyo2103 的帖子

我地 Year 1 Pre-departure 香港同學會已經講話 10 月要搵屋 ,聖誕前要畀 deposit(雖然我上年 1 月頭先搞掂)
遲唔係唔得,不過要預左貴。以我同學為例,一個 10 月租 Studio,140 鎊。同樣一間,另一個 5 月租(佢4 月 pre-sessional 英文,學 2-3 個月),200 鎊。

is the tenancy required to be of 51 weeks (12 months)

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 19:52

我地 Year 1 Pre-departure 香港同學會已經講話 10 月要搵屋 ,聖誕前要 ...

係呀,通常大學在香港有pre-departure briefing, 到時可問詳細D,英國文化協会都有, 但比較大路資料

回覆 EMCF 的帖子

If it's the usual houses you find through agency, they are usually 52 weeks, but sometimes (like mine) is on 44 weeks.

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 19:59
回覆 EMCF 的帖子

If it's the usual houses you find through agency, they are usually 52 weeks, but s ...

到時要找迷你倉放物品?

回覆 poonseelai 的帖子

有 d 要,但係我個房東話將 d 野鎖入櫃就得,唔洗搬。

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 19:52

我地 Year 1 Pre-departure 香港同學會已經講話 10 月要搵屋 ,聖誕前要 ...
唔該你Ruby. 甘我叫亞仔快D搵下先得。

WIN123 發表於 18-1-16 15:50
學生住學校宿舍,  家長會付款.  想請問每月要俾幾多零用錢(連食用)學生?   ...

而我個女為例,星期六出街食一日, 星期一至五午餐多數學校附近食 ,晚餐自己煮, 連埋其他雜用,大約6至7百磅一個月

BB.Mummy 發表於 18-1-17 21:42
而我個女為例,星期六出街食一日, 星期一至五午餐多數學校附近食 ,晚餐自己煮, 連埋其他雜用,大約6至7百磅 ...
  Thanks!

yoyo2103 發表於 18-1-17 19:31
呀仔2017年倫敦,因5月尾搵6月住,所以貴,一到6月就多盤便減價。