用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在英讀大學學生每月用費
go

在英讀大學學生每月用費

學生住學校宿舍,  家長會付款.  想請問每月要俾幾多零用錢(連食用)學生?  

睇地區,區區唔同價,南方、北方、倫敦已經有三大不同價。

WIN123 發表於 18-1-16 15:50
學生住學校宿舍,  家長會付款.  想請問每月要俾幾多零用錢(連食用)學生?   ...

要考慮他要不要搭車返學?平日學習生活和娛樂等,再作一個預算。我仔也是住宿舍,平日行路返學,功課太忙少去倫敦和娛樂,早餐自己整,午和晚餐在學院canteen食,生活費比較平,最貴駛費也只是買書和久不久跟同學出去食吓飯。

回覆樓主:

好看小朋友使錢,有次在大學附近食唐歺,二個香港生點三個餸共约24鎊,平均—歺约12鎊,不如在香港出信用卡/附屬卡等,月结單寄回家咪可知小朋友每月用多少

回覆樓主:

我孩子大學在西北面,物價較平,三餐多數自己煮,去年十月開學,每月只百多磅,末開始買参考書或去玩。佢D同學在London就貴好多。去英國前在港開了英國户口,多數用debit card, 網上可睇番用了多少

poonseelai 發表於 18-1-17 11:55
我孩子大學在西北面,物價較平,三餐多數自己煮,去年十月開學,每月只百多磅,末開始買参考書或去玩。佢D ...

真係好慳啊!

亮燈 發表於 18-1-17 13:21
真係好慳啊!

係,已叫佢要有足夠營養,遲下忙D可能会煮少餐

poonseelai 發表於 18-1-17 13:33
係,已叫佢要有足夠營養,遲下忙D可能会煮少餐

係呀!營養要緊。

英國如果是自己煮是平的,但大學可以一日三餐住又冇撞到上堂便奇怪,是否帶飯或食簡單沙律麵包?

noel2010 發表於 18-1-17 14:01
英國如果是自己煮是平的,但大學可以一日三餐住又冇撞到上堂便奇怪,是否帶飯或食簡單沙律麵包? ...

早上吃麥片/雞蛋,今年上堂只上午或下午,未有全日,上午上完可吃late lunch, 文科所以不用花時間做實驗之類

poonseelai 發表於 18-1-17 11:55
我孩子大學在西北面,物價較平,三餐多數自己煮,去年十月開學,每月只百多磅,末開始買参考書或去玩。佢D ...
請問DEBIT CARD 系在銀行問的嗎?   最好邊間?  如有LONDON讀大學, 我預$600磅/,  可以嗎?一日三餐,  其他應該不多.

WIN123 發表於 18-1-17 15:52
請問DEBIT CARD 系在銀行問的嗎?   最好邊間?  如有LONDON讀大學, 我預$600磅/,  可以嗎?一日三餐,  其他 ...
               我意思系600磅/月

WIN123 發表於 18-1-17 16:07
我意思系600磅/月

London要看看有無其他家長知道,在香港東亞或hsbc開英國户口有debit card, 可購物和去atm 㩒錢,我另出了credit card 俾佢,但未用過

poonseelai 發表於 18-1-17 16:14

London要看看有無其他家長知道,在香港東亞或hsbc開英國 ...
             謝謝!  

WIN123 發表於 18-1-17 16:21
謝謝!

開户要早D預約,好多人㗎

poonseelai 發表於 18-1-17 16:25
開户要早D預約,好多人㗎
                 我以為 anytime  行入去都可以,  謝謝提醒!

WIN123 發表於 18-1-17 16:28
我以為 anytime  行入去都可以,  謝謝提醒!

東亞只有中環總行可開,好多時大學展有攤位介紹,可早D問定所需資料,hsbc就唔清楚

poonseelai 發表於 18-1-17 16:32
東亞只有中環總行可開,好多時大學展有攤位介紹,可早D問定所需資料,hsbc就唔清楚
...

好的,  謝謝!

回覆 noel2010 的帖子

我今個學期得星期一同四中午係橫跨午飯時間(11-1, 2-4),其餘日子都係 1 點完曬,或者 14:00 先返學,星期五 15:00 我先上堂
上年 Year 1 ,學校宿舍都 OK 近,的確可以一日三餐都係宿舍住。

唔多覺英國人帶飯盒,帶三文治、蘿蔔(真係一大條慢慢咬果隻)、水果就有。有 d 會帶 baked beans 關頭食。

1998Ruby1998 發表於 18-1-17 17:33
回覆 noel2010 的帖子

我今個學期得星期一同四中午係橫跨午飯時間(11-1, 2-4),其餘日子都係 1 點完曬 ...
               如果, 自己唔煮,   最平係邊食?  學校有嗎?    每月大約要用幾多錢?  謝謝!