用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 下午班好唔好?
go

下午班好唔好?

小朋友習慣左下午2-6pm瞓覺,今日收到call有n班pm可以插班,但又怕下午瞓覺時間要佢番學會好難適應,有冇媽媽有類似經驗可以分享下. Thx!

juliaduckduck 發表於 18-1-16 14:06
小朋友習慣左下午2-6pm瞓覺,今日收到call有n班pm可以插班,但又怕下午瞓覺時間要佢番學會好難適應,有冇媽 ...

你嘅意思係你會讀住半年n先,九月再重讀定點?

回覆樓主

我仔仔讀緊下午N班,放學後就訓覺2⃣️小時左右,夜晚則11點后才肯睡覺,第二天早上起床就是9點多了。

或許你仔仔精力旺盛,午睡可以戒左吾訓,變成晚飯早吃早訓。

回覆樓主

學校有得玩就精神的,一放學回家就訓了。我們適應左1個月就冇甘眼訓了。

回覆樓主

如果你肯讀下午班,收既機會大啲。

如果堅持非上午班不可,斷左自己後路,收左之後都可以要求轉上午班。

小朋友有得玩就唔眼瞓,好快會適應。

juliaduckduck 發表於 18-1-16 14:06
小朋友習慣左下午2-6pm瞓覺,今日收到call有n班pm可以插班,但又怕下午瞓覺時間要佢番學會好難適應,有冇媽 ...

佢午睡真係好長四個小時,只係半個學期,可能較啱佢啲時間已經放暑假,除非係好心儀嘅學校,則應該唔會

Dragonmama2012 發表於 18-1-24 02:19
如果你肯讀下午班,收既機會大啲。

如果堅持非上午班不可,斷左自己後路,收左之後都可以要求轉上午班。

一啲啲學校。我有一間堅持上午班,俾下午班我話因為工作湊b問題上午班先讀,佢就俾上午班我。