用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器要去到幾勁先有用
樓主: nnjane
go

樂器要去到幾勁先有用   [複製鏈接]

kkhon 發表於 18-1-16 18:51
咁老师梗识分別嘅,明考左G8,攞獎係G4

校際好似無 Grade 4, 只有 Primary School Junior / Senior.

呢啲可以睇返分數次序分到: 例如 我先喺 Primary Junior 有名次,再考八級丁埋,咁咪順理成章無問題囉.

os_ecu 發表於 18-1-17 10:50
校際好似無 Grade 4, 只有 Primary School Junior / Senior.

呢啲可以睇返分數次序分到: 例如 我先喺 Pr ...

校際音樂節violin solo冇G4?solo由G1起,你吾好嚇我喎咁我仔之前玩果d係乜!我仔玩過G2,G3,G5不過呢兩年冇玩了。管樂就只分初、中、高級冇分grade.

os_ecu 發表於 18-1-17 10:50

呢啲可以睇返分數次序分到: 例如 我先喺 Pr ...
有,G1開始一級級分的好細。不限年齡年級,只睇級數。所以囡囡去比賽,好多大哥哥大姐姐呀,不過亦有細細個。
感覺都合理,聞道有先後,小朋友開始學樂器時間有早有遲,年齡的確可以分別好大。

b3410 發表於 18-1-17 11:24
有,G1開始一級級分的好細。不限年齡年級,只睇級數。所以囡囡去比賽,好多大哥哥大姐姐呀,不過亦有細細個 ...
俾Os兄嚇得我以為同仔去左第三度空間原來係又亂up

其實學校要睇小朋友嘅音樂水平係有辦法嘅,試音時全部視奏就可以知小朋友嘅音樂基礎。

kkhon 發表於 18-1-17 11:28
俾Os兄嚇得我以為同仔去左第三度空間原來係又亂up

有啲組別真係只有 高級 中級 (木管樂), 而無分 grade 的。

os_ecu 發表於 18-1-17 11:39
有啲組別真係只有 高級 中級 (木管樂), 而無分 grade 的。
呢個我知,我仔都有去玩過clarinet,我一直講的是滿街有的鋼琴同小提琴。

os_ecu 發表於 18-1-17 11:39
咁又係,好似中樂例如古箏都冇細分。可能多人學的樂器就分多幾級,多啲人參與。少人玩就簡單些。

回覆 b3410 的帖子

唔清楚係咪所有管樂也一樣,只知呀女玩長笛,但分小學初,高級,中學初高級四組,所以小學生和中學生係唔會同一組。但小提琴係分Grade,中小學生也可以出現係同一組。
個人認為,小學生比賽多為升中,而且練習時間比較多。
但中學生比賽多為挑戰自己,而且練習時間比較少。
所以好多時見D小學生會拉得比D哥哥姐姐仲好。

978212 發表於 18-1-17 11:34
其實學校要睇小朋友嘅音樂水平係有辦法嘅,試音時全部視奏就可以知小朋友嘅音樂基礎。 ...
的確,中學繼續學的,才是真正的興趣。

G8有用

回覆樓主:

我仔小號G8先入到學校管絃樂團,佢同學單簧管都係G8先入到樂團。

回覆樓主

我小朋友去考band1A中學,比工作人員叫我唔洗交G6的 certificate . (冷門樂器), 但校際音樂節有名次的可以交。佢話考佢地學校,好多最少有G8以上,叫我收埋G6那張。

已經係4年前的事, 相信現在更competitive 。

nnjane 發表於 18-1-16 13:33
如果真係要從小培養樂器(弦樂),要去到幾勁先對升中有幫助?另鋼琴除咗及其出類拔萃,係唔係真係對升中無 ...
我女小學規定要學樂器,考試要考,我無學....用各種唔同的方法避過。點知而家到中學,又係要學樂器,又係考試要考,咁咪同阿女揀樣樂器在學校學攞,點知人哋個個在學校學開,無junior class啦,老師話不如學中樂啦...中樂大把位,我打死都唔制,超憎中樂

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-19 20:48
我女小學規定要學樂器,考試要考,我無學....用各種唔同的方法避過。點知而家到中學,又係要學樂器,又係考 ...
點解唔鍾意中樂呀?女仔著件靚靚旗袍,演奏一首中樂,例如琵琶,古箏,斯斯文文,幾好睇
我就逼囡囡一定要學一樣中樂,就算將來去外國讀書,都有一樣必殺技傍身

YDLFATHER 發表於 18-1-17 16:36
G8有用
管樂可能有用。

學嗩吶見回報,一樣必殺技傍身,haha,講笑

Befong123 發表於 18-1-20 02:58

我大女有學,2年前升中,考學校冇ㄧ間叫佢去music audition呢樣樂器。。所以對佢來說在升中上沒有幫助

王家爸爸 發表於 18-1-19 23:11
管樂可能有用。

同意,仲要係大號,圓號,長號等先有用。

Befong123 發表於 18-1-20 02:58
最近嗩吶好渴市,我指學校
‹ 上一主題|下一主題