用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器要去到幾勁先有用
樓主: nnjane
go

樂器要去到幾勁先有用   [複製鏈接]

nnjane 發表於 18-1-16 13:33
如果真係要從小培養樂器(弦樂),要去到幾勁先對升中有幫助?另鋼琴除咗及其出類拔萃,係唔係真係對升中無 ...
弦樂需要八級或者以上(如果係小提琴需要演奏級)先對升中有幫助。鋼琴就唔好諗啦,演奏級多的是。

cmchang0927 發表於 18-1-16 15:18
升中通常音樂加成績,但sports就可以只是sports.
音樂加埋成績,先有用。

nnjane 發表於 18-1-16 13:33
如果真係要從小培養樂器(弦樂),要去到幾勁先對升中有幫助?另鋼琴除咗及其出類拔萃,係唔係真係對升中無 ...

經驗係某啲學校樂器要達八級先有 music audition.  有 music audition 先有分加.

除樂團外 (做到首席更好) ,  另外要有啲個人獎項 (校際音樂節有名次).

os_ecu 發表於 18-1-16 18:23
經驗係某啲學校樂器要達八級先有 music audition.  有 music audition 先有分加.

除樂團外 (做到首席更好 ...
其實校際音樂節有名次有幾重要?見唔少人報低一級,報中級組,唔報高級組。

王家爸爸 發表於 18-1-16 18:29
其實校際音樂節有名次有幾重要?見唔少人報低一級,報中級組,唔報高級組。

...
咪係!

...
咁老师梗识分別嘅,明考左G8,攞獎係G4

kkhon 發表於 18-1-16 18:51
咁老师梗识分別嘅,明考左G8,攞獎係G4
校際音樂節唔同,雖然有分初級組、中級組同高級組。但係唔知點解,好多音樂老師都叫小朋友報低一級。反而報ABRSM或者Trinity,音樂老師又話要報高一級。

王家爸爸 發表於 18-1-16 18:56
校際音樂節唔同,雖然有分初級組、中級組同高級組。但係唔知點解,好多音樂老師都叫小朋友報低一級。反而報 ...
我意思係中学老师会睇個獎的级别与学生實際考獲级别,如果G8拎G4/中级獎,那獎係变得冇意义。好多樂器老師建议学生降班玩低d明去搶獎係滿足家长,都要睇個别老师,我仔的老师係吾比仔咁做,因为要挑战自己。

回覆 kkhon 的帖子

同我仔老師一樣,話比賽係為見識和挑戰自己。呀仔當年剛考完五級冇耐,老師就叫佢玩校際七級,呀仔眼都突埋,佢話其他級D歌唔啱佢style。
比賽當日撞見同事個仔,已考八級,上緊演奏級,但我仔分數比佢仲高幾分。

王家爸爸 發表於 18-1-16 18:14
弦樂需要八級或者以上(如果係小提琴需要演奏級)先對升中有幫助。鋼琴就唔好諗啦,演奏級多的是。

...
請問如果鋼琴演奏級都是普通,那麼怎樣的鋼琴水平才算特異?  我聽說有人是靠鋼琴特異獲名校優先取錄的。

校際音樂節唔同,雖然有分初級組、中級組同高級組。但係唔知點解,好多音樂老師都叫小朋友報低一級。反而報 ...
有d孩子玩多幾次校際取不到高分或無獎就會吾玩,所以報低一級;但考級係事在必行要考,今次fail下次都要再考,所以報考高一級。

山海兒女 發表於 18-1-16 19:49
回覆 kkhon 的帖子

同我仔老師一樣,話比賽係為見識和挑戰自己。呀仔當年剛考完五級冇耐,老師就叫佢玩校 ...
校際有時啱級但歌吾啱吾好聽又真係焗報好聽果首嘅級。

協恩中學校長曾經講過,鋼琴不計分。如果無記錯在另一次訪問中,校長講過報讀該校的學生,有八成學生是擁有8級鋼琴資格。
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20151028/19350416

阿仔玩咗一年音樂節,老師都叫阿仔報低一級結果loo k咗個季軍,但今次自行申請表我冇填落去,只填弦樂團獎。

os_ecu 發表於 18-1-16 18:23

除樂團外 (做到首席更好 ...
just curious, audition 是否揀首非試曲,試下真功夫呢?

MrBeast 發表於 18-1-17 08:45
just curious, audition 是否揀首非試曲,試下真功夫呢?

sight reading 多

wongtw 發表於 18-1-17 05:04
協恩中學校長曾經講過,鋼琴不計分。如果無記錯在另一次訪問中,校長講過報讀該校的學生,有八成學生是擁有8 ...

咁好多校長係咁講下,但事實係 ? ~~~

...

重要㗎,認受性真係幾高 (起碼神校真係有睇) , 小四五大多都係報 primary Junior, 唔知算唔算報低一格。

btw, 親眼見有疑似中學姐姐報Junior組別,但係表現都唔係太好。贏嘅都係小朋友。

回覆 wongtw 的帖子

Yes . DBS 校長都係甘講。。。其實小學考到'演奏级講到好易甘既? 個個都跳级考?

Yanamami 發表於 18-1-16 18:34
咪係!
你囡囡咁勁就梗係唔使啦,  

其他平凡人就要嘞.
‹ 上一主題|下一主題