用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kv -考小一, 冇offer? !
go

kv -考小一, 冇offer? !

請問有無人kv后一個直資/私小offer都無?通常入邊到多?

考小一方面,KV沒有支援,主要打好學術底和小學模式(有考默)

每班也有人入神校/龍校/熱門直私,也有少數人零offer
KV學生叩門能力非常高

hppa    發表於 18-1-20 13:43

Mie1107 發表於 18-1-16 10:46
請問有無人kv后一個直資/私小offer都無?通常入邊到多?

識唔少零 offer, kv去到叩門就知有實力

hppa    發表於 18-1-20 13:43

回覆樓主

聽講今年讀K1 & K2好似多d支援。我小朋友讀K3, 佢呢屆係少,同學都有少數係無offer既

小鼠 發表於 18-1-16 20:27
聽講今年讀K1 & K2好似多d支援。我小朋友讀K3, 佢呢屆係少,同學都有少數係無offer既
...

咁目標係直私的話,唔應該讀Kv?

考小一都重學術,KV幫唔少,尤其中數教得好

回覆樓主

我朋友囝囝0 offer, 最後叩入一般津校。本身性格好内向

mimi222shi 發表於 18-1-16 21:20
考小一都重學術,KV幫唔少,尤其中數教得好

同意,KV很好。

當然有不少人喜歡focus無offers的人,我自己就真係唔識人無offers。唔知點解成日有人問呢個問題?!

我覺得好似問hku好唔好,係唔係個個搵到好工做?!

學校好,你也要努力吧?!始終競爭是大,就算KV同屆也有很多精英。

hppa    發表於 18-1-20 13:44

Terencema7 發表於 18-1-16 21:15
咁目標係直私的話,唔應該讀Kv?

有冇offer睇好多野,唔係話入咗邊間學校就必有私小/直資offer。
我覺得學術方面KV train 得好好,返學好開心。當然,有唔少同學神校offer。

hppa    發表於 18-1-20 13:44

mytambb 發表於 18-1-16 22:01
同意,KV很好。

當然有不少人喜歡focus無offers的人,我自己就真係唔識人無offers。唔知點解成日有人問呢 ...

很好的比喻, 有無小學offer 其實睇好多野
反而入到名幼好多時係好彩

其實, 零OFFER既同學仔, 本身好多係家長唔打算小學要交學費的, 純去碰運氣/取經驗.

出生率高的年份, 取一直私學位並非易事, 如果無做功課, 當然難中啦!

就當年睇, 頭一間音小, 都已經收好多KV生,問題是否願意俾學費讀.

在小朋友K1入學後, 我重遇一位主任,得知kv對升小係沒有特別支援, 只係有一次模擬面試.

除學校外, 家教也非常重要!

幼稚園返幾小時, 想學校教幾多野?

KV在教學/品德/操行方面的認真, 已做得非常好.

mimi222shi 發表於 18-1-17 08:12
在小朋友K1入學後, 我重遇一位主任,得知kv對升小係沒有特別支援, 只係有一次模擬面試.

除學校外, 家教也非 ...

好奇一問,點為之升學支援?

我仔間學校都係得一次模擬面試,想問升學支援係乜?

同意,KV很好。

當然有不少人喜歡focus無offers的人,我自己就真係唔識人無offers。唔知點解成日有人問呢 ...
agree. 0 n 神小 offer 都有,仲有中間個d,不過kv n sc 升小都不透明,多年ngut 立不倒,一定有它的理由

sunnymama2 發表於 18-1-17 08:50
好奇一問,點為之升學支援?

我仔間學校都係得一次模擬面試,想問升學支援係乜?
有考小面試班

我身邊有2位KV小朋友,沒有offer, 都係文靜type. 性格factor影響大於讀咩幼稚園。而且兩位都是啱口味先考,只係考幾間. 唔得也不是失望,現在有一個也叩門成功讀緊一線小學。

KV確實係一間有質素嘅學校,老師有經驗,教出小朋友自學同自律!當年同學仔叩門全部都叩到,仲唔錯添,我女現在已經了3年級,中數個底打得好好,我好滿意希望細佬下年可以成功入返KV!

L+H 發表於 18-1-17 13:32
我身邊有2位KV小朋友,沒有offer, 都係文靜type. 性格factor影響大於讀咩幼稚園。而且兩位都是啱口味先考, ...
朋友仔仔都係沒有直私offer, 靠大抽獎。聽佢講佢個班同學最多人有sfa offer.

回覆樓主

身邊有同事仔仔讀KV,屬自信外向型,校內表現一向唔錯,今年考直私零offer,只有spcc有 second in,可惜最後同神校無緣,現在等抽獎叩門

同意,KV很好。