用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kv -考小一, 冇offer? !
樓主: Mie1107
go

kv -考小一, 冇offer? ! [複製鏈接]

kv叩門有優勢,有d揀人面試既學校淨係會俾kv之類的小朋友入到1st in

春暉心 發表於 18-1-17 22:57
kv叩門有優勢,有d揀人面試既學校淨係會俾kv之類的小朋友入到1st in

例如邊間?

我同事個仔讀KV,考左十幾間直私,0 Offer, 最後靠大抽獎入到首志願津校。我覺得KV都算大校,咁多學生實有d考到好學校,又有唔少考唔到。學生本身特質及家長背後的發力亦影響好大。不過以KV的名氣,可能叩門階段會有點幫助。

mytambb 發表於 18-1-16 22:01
同意,KV很好。

當然有不少人喜歡focus無offers的人,我自己就真係唔識人無offers。唔知點解成日有人問呢 ...

我有5個offers, 當中刀有直資,有的叫糊中,之後亦會玩叩門,KV 考直私可能少其他名幼的(可能少幾個)但叩門準小力1⃣️定強

MELODY430 發表於 18-1-18 08:39
我有5個offers, 當中刀有直資,有的叫糊中,之後亦會玩叩門,KV 考直私可能少其他名幼的(可能少幾個)但叩 ...

我識其他名幼,S同L 字頭1⃣️樣有只得1⃣️間私校offer,之前也全reject, 學卷也有人考得好,所以要看每間學校成績要看majority 不是單一零星case.

Soo2011 發表於 18-1-18 07:58
我同事個仔讀KV,考左十幾間直私,0 Offer, 最後靠大抽獎入到首志願津校。我覺得KV都算大校,咁多學生實有d ...

可能因為咁,KV和SC兩間大校都唔公開升學結果,免得大家見到事實的全部

回覆樓主

Gary_family 發表於 18-1-18 19:32
其實有無offer 都好睇家長選擇,有啲一心博一線津小,有啲只in 神校,呢啲都係個小朋友有無offer 嘅原因!
...

*有啲只in 神校*—KV唔係龍校喎!入唔到神校無backup㗎喎!我諗好少人咁博只in 神校

耐不耐就見有人問, 讀名幼有冇人0 offer? 讀村幼有冇人有offer? 其實就好似問歐美國家有冇窮人, 非洲有冇有錢人一樣, 答案顯而易見, 最多都只係比例問題.

dd_bb_kf 發表於 18-1-19 11:19
每間幼稚園(包括名幼同村校)都有人 0 offer, 有人滿手offer,所以有冇offer其實較關小朋友個人表現、家教、 ...

Agree, 考小學睇家長同埋運氣多過讀邊間幼稚園多D, 間間都有人0 offer

楼主係有K1 offer 所以頭痛?

無 Offer ,其實,大家要知道,他們的父母是否報了一些不適合小朋友性格既学校呢? 相信這個也是要考慮之一

自己觉得k v 不错,升小後無問題,同埋k v進步緊,支援上已經加了不少,只可能未有太多人分享吧!

Abbyprince 發表於 18-1-18 09:20
可能因為咁,KV和SC兩間大校都唔公開升學結果,免得大家見到事實的全部
...

每年有同家長分享。

Forgetmenot999 發表於 18-1-18 21:43

*有啲只in 神校*—KV唔係龍校喎!入唔到神校無backu ...

非也,只是KV好多名津old boys / girls 父母或兄弟姊妹;身邊不少個案母/姊是Maryknoll or St.Mary ; 父/兄係喇記,他們子女均只考神校
‹ 上一主題|下一主題