用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【小學升中派位分Banding的解說】
樓主: hkpapa852
go

【小學升中派位分Banding的解說】  

見到...

#計算標準分,首先必須假設考出來的成績是服從「常態分配」(normally distributed) ,然後將 raw scores 轉化成為 z-scores。

已經想暈, ND, 都記得下
Z-scroes, 完全唔知什麼... !!!!

#又來學習statistics

subb 發表於 19-1-25 15:42
好!我會好好努力學習

我甜,標準化都睇了一輪,我係要自己落手去計,先明多D的 !
其實不用花時間去研究, 只要記住:

每一科都要盡力攞高分 就得啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-25 15:45

無埋由, 一知半解, 嘗試努力下了解多D先....!!

要問人都要先埋解下先 ! 

hkpapa852 發表於 19-1-25 15:45

因為各小學提供資料不同, 我諗, 除咗要盡力攞高分之外, 家長必須清楚了解標準分既影響, 即係此科8X不同彼科8X。如果兩科既平均分好唔一樣, 對個名次係可以差好遠。所以, 點解年年都有家長話, 一到呈分就跑出好多黑馬。其實呢個世界邊有咁多黑馬? 造馬就多啫, 好多時, 係呈分前, 校內排名同呈分排名唔同, 就算係學校按比重乘大分數嚟排校內名次, 但標準分都可以好有影響, 尤其主科。對於二線學校影響尤甚, 佢哋B1比率低, 隨時100人既學校, 級25唔係B1一D都唔出奇。校內名次計, 可能係級1X, 呈分名次可能去到2X都唔定。估錯band永遠都係升中最慘烈既情況。學校有時怕消息傳開, 資料都唔會俾得咁仔細, 即係, 可能俾校內名次你, 然後話你知大概乜band, 跟手建議你一D學校。咁家長就覺得好奇怪喇, 點解名次咁好, 你乙二就叫我填B2校呢? 家長就會覺得可能係學校想提高頭三升學率, 其實佢哋係啞子食黃蓮, 唔通佢話你聽學校少於1/3 B1咩, 咪倒自己米?

hkpapa852 發表於 19-1-25 15:31
你再睇吓資深會員以前提供既資料吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340063
睇睇下,又覺得好正 

:ahmeowhe:

HL711 發表於 19-6-19 15:33
回覆 hkpapa852 的帖子

請問 9/2019 升中一, 是用那一年PRE-S1成績去計派幾多位比Band 1,2,3學生呢?
用2016年和2018年小六畢業學生的Pre-S1成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HL711 發表於 19-6-19 15:33
回覆 hkpapa852 的帖子

請問 9/2019 升中一, 是用那一年PRE-S1成績去計派幾多位比Band 1,2,3學生呢?

2019年B1人數係無法估計, 因為剛轉用新既Pre-S1

另外, 以下情況亦會影響校內學生Banding分配:
1. 兩年之間全級學生人數既變化
2. 各學生三次呈分排名既變化