用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【小學升中派位分Banding的解說】
樓主: hkpapa852
go

【小學升中派位分Banding的解說】   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-12-5 08:14
現實係有呢個可能。

係我眼中甚麼學生對學校有歸屬感就會努力去考,因為影響分班所以學生都會努力去考, ...
因為我真係聽過有小朋友話分咩班都唔緊要,佢都唔想入精英班,同埋難得捱完呈分試,有d唔識諗真係可以好hea去考

pccw2017    發表於 18-12-23 17:01

hkpapa852 發表於 18-1-16 10:42
相信不少高小家長,對升中都有一些概念,但又未必太清晰。在此我整理一下過去收集回來既升中派位訊息,試試向 ...

up again

有會員問學校如果將各科成績乘以科比重999632去計後,估計既呈分排名準唔準呢?

我將 #2 個例子加埋呢種計分法,大家就知呢種計法同以標準分既計法,排名一樣會有誤差。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-21 18:13
有會員問學校如果將各科成績乘以科比重999632去計後,估計既呈分排名準唔準呢?

我將 #2 個例子加埋呢種計 ...

謝謝你的補充說明!
以前知道呈分試有水平參照和微調, 但始終不明白內裏如何。現在我 大致上明白許多了。

除了那兩條 數學算式 對我來說有點像火星文, 其他都 只需兩日時間消化便可以了。 總之 我知道 把分數 代入公式 就是微調後的結果。

再一次 感謝你。

Thank you so much!

回覆樓主:

原來“校內排名“和“教育局排名“會有咁大差異。咁請問“教育局的排名“是否只影響banding,即邊緣人影響較大?

請問如果學校也是用999632來計算平均分和级名次,相同的平均分數和兩年前級名次已相差20名,如:兩年次平均分75已排名100以內,現在平均分75只可排120,即表示學生分數高左,這又可否代表多左人在地區排名時跌入B1組別?謝

grice 發表於 18-12-23 23:53
請問如果學校也是用999632來計算平均分和级名次,相同的平均分數和兩年前級名次已相差20名,如:兩年次平均 ...
校內成績高咗先做到B1學生, 唔會影響學校係區內B1學生既百份比.

呢種情況, 只係反映可能學校競爭激烈咗, 或者D卷淺咗.

只有畢業生考既Pre-S1成績好咗, 先有影響

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

up.

For my friend.

hkpapa852 發表於 18-1-16 10:42
續 #2

假設 #2 中12名學生6科呈分成績如下:

學生

中文

英文

數學

常識

視藝

音樂

總分

級排名

計算999632比重的總分

計算999632的級排名

綜合標準分

呈分排名

A

24.77

B

24.04

C

-44.96

D

4.64

E

25.01

F

27.44

我用以上a-f 學生去運, 已經是小心一步步去計, 去印證
但我計出的

綜合標準分, 唔一樣的????

#讀書也未有咁勤力去溫習STAT.

subb 發表於 19-1-25 13:42
我用以上a-f 學生去運, 已經是小心一步步去計, 去印證
但我計出的綜合標準分, 唔一樣的????
#讀書也未有 ...

我計出嚟既數字如下:

中文科英文科數學科常識科視藝科音樂科
平均分83.0080.8385.8389.0083.7587.50
標準差12.7111.319.944.936.814.33

好計出嚟係多少?

平均分        84.0           83.83        90.17        90.83        86.67        86.67
SD            11.12  11.05        9.69                4.10                5.53          3.73

subb 發表於 19-1-25 14:17
平均分        84.0           83.83        90.17        90.83        86.67        86.67
SD            11.12  11.05        9.69                4.10                5.53          3. ...

以中文科為例, 12個學生既分加埋係996分, 平均分係996/12=83喎?

hkpapa852 發表於 19-1-25 14:21
以中文科為例, 12個學生既分加埋係996分, 平均分係996/12=83喎?
我用了6個人的數據去計有關係!!!!!!

subb 發表於 19-1-25 14:22
我用了6個人的數據去計有關係!!!!!!
只用部份個人計出嚟既數字當然唔同晒所有人

...我去改回12人, 啱啦 ! 
係我錯, 對不起

咁我又想問 ???

呈分, 學校是張分數入教育局比系統之後, 就可以出到名次???
系統設計都係SD去計排名????

subb 發表於 19-1-25 15:04
咁我又想問 ???

呈分, 學校是張分數入教育局比系統之後, 就可以出到名次???
學校只需去系統填報各學生各科既分數, 系統最後會計個模擬名次俾你

hkpapa852 發表於 19-1-25 15:23
學校只需去系統填報各學生各科既分數, 系統最後會計個模擬名次俾你
系統是用標準化平均值去排????

subb 發表於 19-1-25 15:27
系統是用標準化平均值去排????
你再睇吓資深會員以前提供既資料吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340063

hkpapa852 發表於 19-1-25 15:31
你再睇吓資深會員以前提供既資料吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340063

好!我會好好努力學習

我笨,標準化都睇了一輪,我係要自己落手去計,先明多D的 !

‹ 上一主題|下一主題