用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【小學升中派位分Banding的解說】
樓主: hkpapa852
go

【小學升中派位分Banding的解說】   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

是滴,謝謝!

回覆 hkpapa852 的帖子

好詳盡哦

謝謝,獲益良多!

回覆樓主

請教Pre-s 1 份卷是全港性統一同一份卷,或是各間中學有不同卷呢?

musickwong 發表於 18-3-28 18:47
請教Pre-s 1 份卷是全港性統一同一份卷,或是各間中學有不同卷呢?

全港中學用同一份卷係同一日考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-28 18:53
全港中學用同一份卷係同一日考

Thx!

想問聯繫位... 如果某band 1中學有聯繫位比4間屬會小學, 其中兩間以往有5班, 今年只有4班, 其餘兩間不變, 咁對班數不變/有變既小學, 有利還是有弊?

AprC 發表於 18-4-2 01:26
想問聯繫位... 如果某band 1中學有聯繫位比4間屬會小學, 其中兩間以往有5班, 今年只有4班, 其餘兩間不變,  ...
應該將個重點放在仔女係唔係band1生, 而唔係學校有四班定五班。 雖然縮班咗嘅小學, 理論上band1生相對少左。
另外要睇各聯繫小學係唔係同區,因為聯係位係唔同區唔同數,不是平均分配。

AprC 發表於 18-4-2 01:26
想問聯繫位... 如果某band 1中學有聯繫位比4間屬會小學, 其中兩間以往有5班, 今年只有4班, 其餘兩間不變,  ...
如果4間小學同區, 唔會有分別, 因為都係4間小學既B1生一齊抽個堆位

如果唔同區, 可能有影響. 班數少咗即係人數少咗, 有機會少咗一個聯繫位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

4間小學都同區...
如果少左一班, 咁該校的b1b2b3生仍然按百份比計嗎? 即上年5班有125人, 30%b1 = 37人. 今年4班100人, 30%=30人? 即少左人爭b1位?

聯繫位分比4間小學, 咁該校少了b1生, 對其它學校b1生抽到的機會大左? 啱唔啱?

AprC 發表於 18-4-3 14:24
4間小學都同區...
如果少左一班, 咁該校的b1b2b3生仍然按百份比計嗎? 即上年5班有125人, 30%b1 = 37人. 今 ...
按比例 - 大致上可以咁講, 但實際運作係比較複雜. 詳情可參考本帖 #4 既例子 (上年15人, 今年12人, Pre-S1成績如何配對)

A校少咗B1生, 整體B1生(聯繫小學既B1生)個pool細咗, 咁pool內每一個B1生既機會就大咗

醒目開學勳章

留名學嘢

剛收到會員查詢, 問呢位專家講法, 點解同我講既唔同:
https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00005/1514830121979

你地話點答好呢?

hkpapa852 發表於 18-4-12 17:01
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/arti ...

不明意思, 那裡不同?

醒目開學勳章 王國長老

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/arti ...
叫佢版面問, 等我地一齊 "研究研究 (普話腔)"

Arabellahk    發表於 18-6-10 16:40
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

估錯唔好打面同頭丫

簡而言之,教育局會根據呈分試和編班試的成績,給全港小六學生一個分數,按這個分數將全部學生由高至低排列,然後平均分為三組,所謂的 Band 1、Band 2 和 Band 3學生。換句話說,小學的師兄師姐於編班試成績愈優秀,師兄師姐佔Band 1成績比例愈高,小學Band 1比例愈高,顯示學生學術成績超卓,獲派心儀中學的機會愈高。

→ 派唔派得中, 都要睇埋大抽獎填表策略, 排位錯, 隨機號碼唔靚, 你成績勁到識飛都無用架

各小學於現階段已知道自己的banding比例,再因應學生於呈分試的校內排名,大概可推算每名學生成績Banding,例如:某小學全級小六共120人,而band 1佔50%,於校內排名前60名都可列入band 1,而band 2及3均餘此類推。

→ 原來學校真係知既, 唔係靠估, 明晒!

miriam 發表於 18-4-12 17:30
估錯唔好打面同頭丫
重點問題咪就係呢句囉!

各小學於現階段已知道自己的banding比例

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-12 17:40
重點問題咪就係呢句囉!

各小學於現階段已知道自己的banding比例
我冒住畀你兜口兜面打幾野既危險答你, 估唔到答中啵
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

想知學生係自行時已有學校取錄,咁統一時佢哋無分抽但排全港或區banding 時佢哋係咪都照排?定連統一排banding 時已經唔包括喱班學生?

kwankwanchun 發表於 18-4-14 10:53
想知學生係自行時已有學校取錄,咁統一時佢哋無分抽但排全港或區banding 時佢哋係咪都照排?定連統一排band ...

先分Banding,之後先慢慢係名單中剔除不需要派位既學生
‹ 上一主題|下一主題