用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【小學升中派位分Banding的解說】
樓主: hkpapa852
go

【小學升中派位分Banding的解說】  

nobody2018 發表於 18-1-17 16:40
友人女學校死都唔講, 剩講校內排ABC,
好想知道用什麼方法"迫"學校向家長提供呈分排名請 ...
升中其實真係要有部署, 除咗為小朋友提升學術成績, 仲可能要做埋以下既嘢:

1. 諗辦法去認識早一兩級既家長: 起碼日後就算學校升中資訊零透明度, 都可以從呢班家長口中知道多少派位成績

2. 入家教會, 或同家教會相關人仕保持一定關係/聯絡: 家教會對學校多多少少都有影響力, 而且有時有D資料, 學校只會透露俾家教會相關人仕知道

以上既工夫, 其實都只係用嚟應付個D對學生升中"零支援"兼升中資訊"零透明"既學校. 如果學校升中支援好, 或者升中派位訊息透明度高, 又唔一定要做既

nobody2018    發表於 18-1-18 20:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-18 09:30
升中其實真係要有部署, 除咗為小朋友提升學術成績, 仲可能要做埋以下既嘢:

1. 諗辦法去認識早一兩級既家長 ...
2.我好中2交際由p.1開始做1.p4開始去結識p5,6家長搜集資料個案

kkhon 發表於 18-1-18 09:36
2.我好中2交際由p.1開始做1.p4開始去結識p5,6家長搜集資料個案
醒字派

Yanamami 發表於 18-1-18 09:40
醒字派
不過呢d對於在職家長要做就難d

回覆 hkpapa852 的帖子

大致參考了一下Pre-S1的配對排名方法,但有些還是不太明白請教前輩,仔是中西區小學第一次呈分8/77,第二次呈分16/67 。第一次呈分排名和第二次呈分排名相差較大,校長告知兩次呈分都是B1 ,但兩次配對下來是否會去到B1CB2。需要第三次呈分考到10名內才可進入B1穩正一點是嗎?謝謝!

kekeboy 發表於 18-1-26 17:20

大致參考了一下Pre-S1的配對排名方法,但有些還是不太明白。請教前輩,仔是中西區 ...
小五77人, 小六67人?

請問邊間呢? 要睇學校大約有幾多B1學生先做計到....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 18-1-16 16:27
但係最大問題係大部份小朋友都唔係攞高分果幾個, 所以如果某科只有某D小朋友高分, 大部份係低分, 咁個平均 ...

學校比既平均數係咪就係將每個人既分數加埋再除總人數?如果係,高個平均數唔等於係考排名一半或以上?如果學校冇排名,又好難計到小朋友排第幾。對嗎?

hkpapa852 發表於 18-1-26 17:39
小五77人, 小六67人?

請問邊間呢? 要睇學校大約有幾多B1學生先做計到....

SLS

kekeboy 發表於 18-1-26 19:48
SLS

是的

kekeboy 發表於 18-1-26 19:53
是的
SLS一直都無公開升中資料, 比較難估計.

你當只有1/3 B1學生會安全D

非常感謝樓主詳盡的解說!

應該是"次第",不是"次弟"吧?

絕無惡意,只是研究一下 ... ...

請教下,如果英文永遠below average,中數常考得幾好,係咪一定會比英文拖低?

hkpapa852 發表於 18-1-16 10:42
相信不少高小家長,對升中都有一些概念,但又未必太清晰。在此我整理一下過去收集回來既升中派位訊息,試試向 ...

利害利害(emoji)

pizzapark 發表於 18-3-27 00:06
請教下,如果英文永遠below average,中數常考得幾好,係咪一定會比英文拖低? ...

x9倍,你話呢

回覆樓主

想請教大家,如某校有一個成績好好的
呈分考得好,會不會全港排名能超越師兄師姐中(意思pre-S1), 考最好果個的全港排名?

其實不太明白,如果能計算全港排名
分band 1,2,3 就明白
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Happy小米 發表於 18-3-27 13:55
呈分考得好,會不會全港排名能超越師兄師姐中(意思pre-S1), 考最好果 ...

不會超越師兄師姐中考最好果個的全港排名。

Happy小米 發表於 18-3-27 13:55
呈分考得好,會不會全港排名能超越師兄師姐中(意思pre-S1), 考最好果 ...
你考得好好, 雖然只能是前兩屆師兄師姐中排最好果個既名次, 但係, 你成績超越了師兄師姐, 你考pre-S1時, 就可以為師弟師妹打造美好既名次了。努力!人人為我, 我為人人。

kekeboy 發表於 18-1-26 17:20

大致參考了一下Pre-S1的配對排名方法,但有些還是不太明白。請教前輩,仔是中西區 ...
唔好理點, 次次都要儘力去考啦。

little_yolky 發表於 18-3-27 14:43
你考得好好, 雖然只能是前兩屆師兄師姐中排最好果個既名次, 但係, 你成績超越了師兄師姐, 你考pre-S1時, 就 ...

原來是用了間接推算的方式去排位,咁我明了

謝謝你地!

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P