用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【小學升中派位分Banding的解說】
樓主: hkpapa852
go

【小學升中派位分Banding的解說】  

little_yolky 發表於 18-1-16 15:41
#4 第二個表學生A~L個呈分排名好似係舊既, 未更正。學生G仲係第1。
Update 番
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 18-1-16 15:49
點解你地都睇得明, 我見到D數字就暈!
好彩唔駛考呈分試, 否則我數學衰硬 ...

識唔識睇唔重要, 最重要知道級排名同呈分排名可以差距好遠

過咗海就算啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa, 請教: 如中文數常視藝應該高於average, 但科音樂可能under or 剛剛average, 咁成績表上名次(我校是跟9/9/9/6/3/2計名次的) 與呈分名次會相差好遠嗎? thanks

annielui 發表於 18-1-16 15:59

hkpapa, 請教: 如中文數常視藝應該高於average, 但科音樂可能under or 剛剛average ...

其實好難估計, 只能推論學生整體成績, 就算用標準分計算, 應該都係平均之上

回覆 little_yolky 的帖子

其實點睇明?
你系用你個女既分數代入去?

哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 18-1-16 16:09

其實點睇明?

佢睇咗幾年, 會較你地快D理解到

little_yolky    發表於 18-1-16 16:16

hkpapa852 發表於 18-1-16 15:53
識唔識睇唔重要, 最重要知道級排名同呈分排名可以差距好遠

過咗海就算啦!
我都睇唔明

thanks, hkpapa......那惟有盡力啦~

mw7183 發表於 18-1-16 16:09

其實點睇明?

大概睇吓呢12位同學各呈分科既分布而已。因為阿女科數比較差, 我愁足成年。佢哋有D科老師好好人, 會講該科平均乜分, 最高分既一兩位分數的。同埋阿女鐘意同同學仔交換分數睇, 所以會知道大概最好係乜分數。

小黃豆B 發表於 18-1-16 15:42
其實係呢個計法上,假如大部分人拿低分,而特別幾個人拿好高分,優勢就會非常明顯。好似我小朋友讀屋邨平民 ...
但係最大問題係大部份小朋友都唔係攞高分果幾個, 所以如果某科只有某D小朋友高分, 大部份係低分, 咁個平均分係會低, 相對攞低於平均分既機會都會低D。但好似有D科, 如聖經, 100分一班都幾個, 個個都高分, 平均分都去到85, 咁你攞80, 甚至75就會大鑊鳥。所以點解我一定要操阿女科數要高於平均, 因為佢學校科數平均幾好, 但阿女數屎, 會被拖累。

little_yolky 發表於 18-1-16 16:27
但係最大問題係大部份小朋友都唔係攞高分果幾個, 所以如果某科只有某D小朋友高分, 大部份係低分, 咁個平均 ...
無錯,所以假如一大堆人集中係一個分,而你可以跑出好多固然可喜,但假如係相反俾大圍甩開好多就真係金翅大鑊鳥。所以樓主都有提過唔好輕視視藝和音樂,佢影響力可能並唔係簡單分數x9對x2咁少。

hkpapa852 發表於 18-1-16 15:36
啱啱update咗#4,#5

我諗可以解答到你部份問題
Thank you v much!

回覆樓主:

其實家長睇完,除了可以叫小朋友努力之外都冇咩好做。。顧得中英數常又要理下視藝音樂。總之咩都不好放棄。

connie_51 發表於 18-1-17 15:11
其實家長睇完,除了可以叫小朋友努力之外都冇咩好做。。顧得中英數常又要理下視藝音樂。總之咩都不 ...
都有啲策略,最差的一科,要投放最多精力去追。樣樣平均的好,最有著數。

其實家長睇完,除了可以叫小朋友努力之外都冇咩好做。。顧得中英數常又要理下視藝音樂。總之咩都不 ...
至少要知道,唔好以為科比重低既科目可以濶老懶理

同埋,一定要"迫"學校向家長提供呈分排名,唔係級排名

hkpapa852 發表於 18-1-17 15:56
至少要知道,唔好以為科比重低既科目可以濶老懶理

同埋,一定要"迫"學校向家長提供呈分排名,唔係級排名 ...
友人女學校死都唔講, 剩講校內排ABC,
好想知道用什麼方法"迫"學校向家長提供呈分排名請教你

呢個帖主要係俾家長選校時睇既, 因為成日見到好多家長唔明白, 點解小朋友校內名次係B1, 但派咗去B2。家長要知道個遊戲玩法, 至可以充份地考慮搏, 定保守, 輸唔輸得起。

感激分享。建議置頂

nobody2018 發表於 18-1-17 16:40
好想知道用什麼方法"迫"學校向家長提供呈分排名請 ...
如果有家教會, 一定要出動家教會。响校董會入面, 應該有家長代表?

nobody2018 發表於 18-1-17 16:40
好想知道用什麼方法"迫"學校向家長提供呈分排名請 ...
-定係有中学部啦……