用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【小學升中派位分Banding的解說】
樓主: hkpapa852
go

【小學升中派位分Banding的解說】   [複製鏈接]

mw7183 發表於 18-1-16 11:48
我仔學校系呈埋普通話,宗教..其實只系得電腦同PE唔洗呈..
我好D, 電腦、PE、中文書法、英文書法都唔駛呈分。

hkpapa852 發表於 18-1-16 12:24
要放相, 我想放將貞子剛由電視爬出嚟估張

Delete

little_yolky 發表於 18-1-16 12:43
我好D, 電腦、PE、中文書法、英文書法都唔駛呈分。
中文書法、英文書法 即系咩?
哩啲唔系只系平時既功課?

哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 18-1-16 12:47
中文書法、英文書法 即系咩?
哩啲唔系只系平時既功課?

舊年開始學校改制至係計平時功課, 以前真係有一日要考書法的。笑爆咀。

回覆 little_yolky 的帖子

數學真系殺手..可以KO 你
我仔呈一都系因為數額失手...

little_yolky    發表於 18-1-16 12:50
哲哲寫真 哲哲私相集

我都第一次聽..要考書法.0..咀了

little_yolky    發表於 18-1-16 12:51
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆樓主

多謝 hkpapa852 超強解說!如果無理解錯,即係每個科目入面,其他同學如果平均都考得好,個標準差細,只要考少幾分,標準分以至排名已經可以好大影響。

如果係一間學生成績band 1,2,3 都有的小學,有最top 的學生,也有一定數量成績下游的學生,咁會唔會最top 的學生有一科稍遜,但平均分都好top, 影響都無咁大?

相反,如果在三大名私小,學生平均水平高。同樣情況,最top 的學生有一科稍遜,但全級同學大部分都和平均分接近, 於是一科已經拉低排名,影響呈分名次可以好大?

mw7183 發表於 18-1-16 12:50

我都第一次聽..要考書法.0..咀了

我地小一至小六每次考試都考中, 英文書法。 登落成績表有Grade. 不過唔計呈分, 但D字樣衰衰咁, 攞左個C, 成績表唔好睇囉!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 18-1-16 12:31
F同G點解會有咁既情況? 中英數常F多咁多分, G雖然中數高分少少, 但F視、音、常拋離咁多都超唔到? 我好驚喎 ...
我都覺得奇,係唔係計錯左?
F的英文是第一名,用SD方法計是更有利!
G的中文和數學是比F高3分,但注意G不是這兩料第一名,而且中文科SD值很高,G在這兩科其實不是領先F很多。反而G常識是平均以下而F是第一名,常識的SD值很低,即是F能在常識大程度拋開G。

就算加埋各科比重,G都無可能贏到F。

gracelam 發表於 18-1-16 13:15
我地小一至小六每次考試都考中, 英文書法。 登落成績表有Grade. 不過唔計呈分, 但D字樣衰衰咁, 攞左個C,  ...
我地唔洗只有功課要做..
哲哲寫真 哲哲私相集

little_yolky 發表於 18-1-16 12:31
F同G點解會有咁既情況? 中英數常F多咁多分, G雖然中數高分少少, 但F視、音、常拋離咁多都超唔到? 我好驚喎 ...
之前有部份 excel formula 打錯咗, 啱啱改番
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小黃豆B 發表於 18-1-16 13:29
我都覺得奇,係唔係計錯左?
F的英文是第一名,用SD方法計是更有利!
G的中文和數學是比F高3分,但注意G不 ...

之前錯咗, Sorry
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-16 15:19
之前有部份 excel formula 打錯咗, 啱啱改番
睇完你個表安樂晒, 因為阿女exactly就係阿F, 雖然數學可能仲低少少, 不過音樂同視藝都好過F。睇嚟, 加強中、英、常, 穩住數, 係正確既戰略。打到入前10就安樂晒。

little_yolky 發表於 18-1-16 15:29
睇完你個表安樂晒, 因為阿女exactly就係阿F, 雖然數學可能仲低少少, 不過音樂同視藝都好過F。睇嚟, 加強中 ...
其它科唔好低於平均水平就會安全D

hkpapa852 發表於 18-1-16 15:32
其它科唔好低於平均水平就會安全D
係唔可能的, 佢只有體育係會低於平均水平, 係其他科都係數一數二的, 科數補完習都已經高於平均水平少少咁多了。

mamagu 發表於 18-1-16 13:15
多謝 hkpapa852 超強解說!如果無理解錯,即係每個科目入面,其他同學如果平均都考得好,個標準差細,只要 ...
啱啱update咗#4,#5

我諗可以解答到你部份問題

mamagu    發表於 18-1-17 00:51
mamagu    發表於 18-1-17 00:50

非常詳盡的解說。 真的謝謝你。

hkpapa852 發表於 18-1-16 15:36
啱啱update咗#4,#5

我諗可以解答到你部份問題
#4 第二個表學生A~L個呈分排名好似係舊既, 未更正。學生G仲係第1。

其實係呢個計法上,假如大部分人拿低分,而特別幾個人拿好高分,優勢就會非常明顯。好似我小朋友讀屋邨平民小學,只有好少學生真係從小長期學樂器,好多學生對樂理都不通,一到考試差距就非常明顯。

醒目開學勳章 王國長老

點解你地都睇得明, 我見到D數字就暈!
好彩唔駛考呈分試, 否則我數學衰硬
‹ 上一主題|下一主題