用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做數學卷速度
樓主: mall
go

做數學卷速度

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 18-1-16 08:25
回覆 IloveJJ 的帖子

係, 每個星期日都會做, 因為阿女數學比較好, 做一個CHAPTER都只係用佢半小時既時間去 ...
其實你女數學好點解仲要個個星期操卷?唔驚佢做得多生厭?

回覆 bobbob 的帖子

佢當多一樣功課做, 冇所謂

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 18-1-17 12:05

佢當多一樣功課做, 冇所謂
咁你女好乖,好少小朋友願意做多份功課

可能佢已成習慣, 而且數學係佢覺得最輕易的一科

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 18-1-17 12:16

可能佢已成習慣, 而且數學係佢覺得最輕易的一科
如果係好輕易咁做額外習作嘅目的係?

little_yolky 發表於 18-1-17 08:36
我以為數學題是差不多的, 所以, 我只買了同學校出版社的練習。

並不是那麼多學生可以做到融匯灌通

bobbob 發表於 18-1-17 12:40
如果係好輕易咁做額外習作嘅目的係?
熟能生巧。要keep住做, 但唔駛多, 好似食補品咁, 身體先會好。

asweetmom 發表於 18-1-17 17:11
並不是那麼多學生可以做到融匯灌通
睇嚟, 係阿媽我未融匯貫通個操卷技巧。

bobbob 發表於 18-1-17 12:12
咁你女好乖,好少小朋友願意做多份功課

正如有人吃一碗飯就夠,也有人吃兩碗飯還餓,練習數量也並沒有標準可言。

MrBeast 發表於 18-1-17 08:55
e加學校考試tsa 化,當然是去找類似練習
無錯,真是好TSA化,而且問題還要是處處陷井,看題目時不小心,便會中招失分。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-1-17 17:13
熟能生巧。要keep住做, 但唔駛多, 好似食補品咁, 身體先會好。
我個中醫話補品都係藥,身體好就唔洗食

醒目開學勳章

asweetmom 發表於 18-1-17 17:16
正如有人吃一碗飯就夠,也有人吃兩碗飯還餓,練習數量也並沒有標準可言。
...
如果講緊樓主個小朋友係有需要做多啲,因為做得太慢,但嗰位版友嘅小朋友數學已經好好,真係有需要做咁多?胃得一個,有空間不如食第2啲

IloveJJ 發表於 18-1-19 11:34
好大分別,有啲係好直接好淺,純粹俾佢初學。有啲綜合性,可以當複習。有啲跟TSA/HKAT模式,比較勻轉。有 ...
聽到個頭好痛, 哎吔!

IloveJJ 發表於 18-1-19 11:39
所以你咪去數研算囉!哈哈!
我仲有細果個。

IloveJJ 發表於 18-1-19 11:39
我仔自己主動去補習社做三日添!無他,佢想揀自己喜歡既中學(我一早話無所謂),咪付出囉!

不過,小朋友有 ...
係, 阿細都係一定先做數學功課, 最後做 penmanship。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-1-19 11:34
好大分別,有啲係好直接好淺,純粹俾佢初學。有啲綜合性,可以當複習。有啲跟TSA/HKAT模式,比較勻轉。有 ...
所以我覺得針對小朋友弱點去做無問題,但漫無目的就有啲無謂。