用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做數學卷速度
go

做數學卷速度 [複製鏈接]

小女小三,由小二開始每次考試都不能在55分鐘內完成40條題目,總是剩3或4條識做的題目未能做。结果經常只得七十幾分。在家在練習或操卷更加不集中和超時。她數感不弱, 很煩,請問有甚麽方法提升速度。
   4    0    0    0

mall 發表於 18-1-15 14:29
小女小三,由小二開始每次考試都不能在55分鐘內完成40條題目,總是剩3或4條識做的題目未能做。结果經常只得 ...

想做快無捷徑,一定係多做。

她專注力較差。學校是地區1線津校。中國語文卷間中也會不夠時間做完。專注力是否大些有改善?請問有冇方法改善專注力?

反而我沒有睇過考試有幾多題,只知道是要考8頁紙。練習多的會進步的,如果學校有免費網上練習,就練習一下,等同操卷一樣,(另外如果付年費的話好像是4百多元,一年內任做。)但發覺很多家長連每日十題也沒有做,浪費。

回覆 mall 的帖子

由小二開始, 我已經操阿女數學, 計時, 學校50分鐘做45-48題, 我會平時比佢以CHAPTER形式做, 當做練習, 每個學期大約會教7-8個CHAPTER, 就用平時買練習去做, 到考試前一日, 會比模擬卷佢做, 計時, 做完會幫佢改卷, 會比分數佢, 有90分以上會請佢依少少零食, 會做至少3份模擬卷, 我個女依個方法好WORK, 數學從未擔心過, 次次測考都有9字頭, 今年小六升中啦

mall 發表於 18-1-15 15:49
她專注力較差。學校是地區1線津校。中國語文卷間中也會不夠時間做完。專注力是否大些有改善?請問有冇方法 ...
這裏有個案,找到學生喜歡做的事情,令他專注力提升,不過唔知有沒有吹水成份。hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20171128/57512137

回覆樓主:

有7X分真是好好,孩子得6O分心满意足

回覆 IloveJJ 的帖子

係, 每個星期日都會做, 因為阿女數學比較好, 做一個CHAPTER都只係用佢半小時既時間去做, 所以冇特別問題

唔多, 20-30題 (已連應用題)

妹妹頭 發表於 18-1-16 11:08

唔多, 20-30題 (已連應用題)

有邊本數學練習可以介紹下?

回覆 CYT1207 的帖子

家長真係要行下書局, 坊間習作種類好多, 真正有用, 就要自己續本睇, 搵一個出版社同自己學校出題相似, 至有用, 我都用左半年時間去搵, 小一開學搵到下學期至搵到, 一用就用到依家小六升中了

妹妹頭 發表於 18-1-16 13:55
回覆 CYT1207 的帖子

家長真係要行下書局, 坊間習作種類好多, 真正有用, 就要自己續本睇, 搵一個出版社同 ...
乜唔係本本差唔多的嗎? 有乜分別呀? 望落去本本都係跟課程, 所以我以為係一樣添。

little_yolky 發表於 18-1-16 17:38
乜唔係本本差唔多的嗎? 有乜分別呀? 望落去本本都係跟課程, 所以我以為係一樣添。 ...

和自己學校試卷模式相似更有針對性啦,更易取高分!
不過,也有不好,就是形式不一樣的就不懂得做了。

asweetmom 發表於 18-1-16 19:51
和自己學校試卷模式相似更有針對性啦,更易取高分!
不過,也有不好,就是形式不一樣的就不懂得做了。
...
我以為數學題是差不多的, 所以, 我只買了同學校出版社的練習。

e加學校考試tsa 化,當然是去找類似練習
‹ 上一主題|下一主題