用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求請教B1C英中 小女油尖旺B2
go

求請教B1C英中 小女油尖旺B2 [複製鏈接]

小女油尖旺B2C 自行係咪應該可以選B1C 請問有邊間英中可以推介 如果去他區的話 有冇機會升到band呢? 有邊間機會會大一點?
如果同區九真或者旅港會有機會嗎?

elbar    發表於 18-1-15 13:41
   0    0    0    0

camum 發表於 18-1-15 13:22
小女油尖旺B2C 自行係咪應該可以選B1C 請問有邊間英中可以推介 如果去他區的話 有冇機會升到band呢? 有邊 ...
如果去他區,最多到B2B,不可能升到Band1.在自行九真主要招Band2A-Band1C,至少應是Band2B,除非面試突出,Band2C才有機會,不過,統一派位機會應較大。旅港屬於九龍城區,應該招Band1B或以上為主,最少也要Band1C,Band2C應無機會。

王家爸爸    發表於 18-1-15 21:48

Arabellahk 發表於 18-1-15 13:53
如果去他區,最多到B2B,不可能升到Band1.在自行九真主要招Band2A-Band1C,至少應是Band2B,除非面試突出, ...

多謝你嘅意見 咁自行應該揀邊兩間好呢 如果揀band2學校 會唔會就咁就入咗喇

camum 發表於 18-1-15 13:55
多謝你嘅意見 咁自行應該揀邊兩間好呢 如果揀band2學校 會唔會就咁就入咗喇
...
但係油尖旺女仔唔係唔多夠位嗎? B2C想升band應該好困難吧? 去到九龍城唔跌band都偷笑了。
資料提供:旅港自行B1C機會都唔大, 九真自行B2A都要講運數。

樓主吾好介意,B2C要入英中官津難,考下直資仲有機會。去年仔的同學同你囡囡情況一樣,自行兩間B2a-B1c不入,抽獎轉番地址區但都係派左B2校。如果邊緣人轉區搏升band有機會,但B2C轉極頂多都係B2a-b。轉九龍城應不會升band,考好呈三去到B2a可搏九真乙一。

kkhon 發表於 18-1-15 15:51
樓主吾好介意,B2C要入英中官津難,考下直資仲有機會。去年仔的同學同你囡囡情況一樣,自行兩間B2a-B1c不入 ...

明白多謝樓上兩位嘅解答 如果直資有邊間可以考慮 因為都諗緊如果返沙田會唔會畀九龍城容易升band升高小小呢 因為 好似聖羅撒都會收B2生 如果直資有邊間可以選呢 因為當初我諗住放榜之後先至去試直資 所以之前冇報到

回覆樓主:

band 2學生入到band1中學都要諗下適應問題
小朋友入到去長期考得較後對佢未必係好事

camum 發表於 18-1-15 16:05
明白多謝樓上兩位嘅解答 如果直資有邊間可以考慮 因為都諗緊如果返沙田會唔會畀九龍城容易升band升高小小 ...
咁要請教其他網友仲有邊d直資未deadline 可申請,放榜後叩都有嘅。

明白多謝樓上兩位嘅解答 如果直資有邊間可以考慮 因為都諗緊如果返沙田會唔會畀九龍城容易升band升高小小呢 因為 好似聖羅撒都會收B2生 如果直資有邊間可以選呢 因為當初我諗住放榜之後先至去試直資 所以之前冇報到
好多直資都截咗止喇.

依家, 直資1) 祟真 & 2) 李國寶 第二輪申請仲收緊表. 3) 聖道迦南應該仲有得申請

可以上呢幾間直資網站睇吓及打去學校問最好
加油

明白多謝樓上兩位嘅解答 如果直資有邊間可以考慮 因為都諗緊如果返沙田會唔會畀九龍城容易升band升高小小 ...

如果真係B2,我估聖羅撒自行未必得,搞珠可能有機會,不過你都可以試下。另外,遲D李國寶仲有第二次招生,你可以留意下
8-)

小時了了 發表於 18-1-15 16:20
好多直資都截咗止喇.

依家, 直資1) 祟真 & 2) 李國寶 第二輪申請仲收緊表. 3) 聖道迦南應該仲有得申請

多謝你 我打去試試

starry_night 發表於 18-1-15 16:12
band 2學生入到band1中學都要諗下適應問題
小朋友入到去長期考得較後對佢未必係好事
...

當然我都會考慮呢個問題

camum 發表於 18-1-15 13:22
小女油尖旺B2C 自行係咪應該可以選B1C 請問有邊間英中可以推介 如果去他區的話 有冇機會升到band呢? 有邊 ...

B2C點可以升去B1呢?轉網升Band最多升半格,即B2B。即係你只能試唔好跌落B3, 點升只會B2中間。

回覆樓主:

可試培道,其實都有點勉強。

聖羅撒只係我哋九龍城網B2生偷雞入到而已, 已經有JM報料剛剛去年直屬位已全用盡, 無得外流出大抽奬了。聖羅撒成績好到差唔多B1B, 自行無可能收B2生, 大抽奬如果你入沙田網, 聖都只有幾個額(因為有直屬小學), 好難入。

另外, 沙田都係強區, 油尖旺入去唔知升唔升到band。

nicolemummy 發表於 18-1-15 17:48
B2C點可以升去B1呢?轉網升Band最多升半格,即B2B。即係你只能試唔好跌落B3, 點升只會B2中間。
...

我只係諗住試一啲band1尾band2頭有机会會收嘅學校 唔係諗住試B1學校

camum 發表於 18-1-15 17:58
我只係諗住試一啲band1尾band2頭有机会會收嘅學校 唔係諗住試B1學校

唔係試B1學校,但要英津中學,女仔無喎。

九真接近全英中,係B1C∼B2A(第35%)既學校。不過自行要㨂B2C既學生(第60%)既學生,在教署派呈1呈2排名,已經排得好尾。要被㨂到有點難度。

nicolemummy 發表於 18-1-15 18:18
唔係試B1學校,但要英津中學,女仔無喎。

九真接近全英中,係B1C∼B2A(第35%)既學校。不過自行要㨂B2C既 ...

九真是否窩打老道嗰間?

camum 發表於 18-1-15 18:28
九真是否窩打老道嗰間?

九龍塘嗰間
8-)

anitawong21 發表於 18-1-15 18:32
九龍塘嗰間

九龍塘嗰間都會收band2頭學生嗎 同油尖旺嗰間真光比較 係咪收生標準會有不同
‹ 上一主題|下一主題