用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教初學樂器?
go

請教初學樂器?

啊仔K1,想俾佢開始接觸多啲唔同樂器,學下邊樣有興趣,請指教應該點樣開始?邊度有啲平平哋既班俾佢返下先接觸下? 九龍區

請大家有經驗的指教下我、, thanks

回覆樓主

屋企附近見到有個course話可以試哂管弦樂+敲擊樂樂器, 再幫小朋友evaluate番. 我本身識鋼琴,小提琴, 但唔想限制小朋友一定要學呢兩樣, 想俾小朋友試玩下其他樂器先決定. 考慮緊join唔join, 因為唔平呀.

lair155 發表於 18-1-31 00:02
可以上網找比小朋友聽下,睇下佢有無興趣,我兩個女,一個學小號,一個學圓號,但全新樂器比較貴。剛巧那位 ...

請問幾大個開始學小號/圓號比較合適?謝謝

lair155 發表於 18-5-5 23:34
我的小朋友由幼稚園開始,最初都是朋友介紹,老師很有經驗,教過好多幼稚園學生
...
想問視級幾錢幾分鐘呀?地點係邊?

回覆 lair155 的帖子

可以分享他們的資料嗎? 我pm你

lair155 發表於 18-5-7 15:05
我們是在老師家上課的,老師家在西營盤,她好像也有在其他區教的
可否PM 老師資料給我嗎? 謝謝..

lair155 發表於 18-5-5 23:34
我的小朋友由幼稚園開始,最初都是朋友介紹,老師很有經驗,教過好多幼稚園學生
...
自己唔識音樂, 苦惱有咩可以俾小朋友試...

可以PM 老師資料給我嗎? 謝謝

Hellowae 發表於 18-1-15 10:55
啊仔K1,想俾佢開始接觸多啲唔同樂器,學下邊樣有興趣,請指教應該點樣開始?邊度有啲平平哋既班俾佢返下先 ...

葉氏, Tom Lee 都有類似嘅音樂班.  可以睇吓啱唔啱...