用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 35華小教師聯署 反對港華轉直資
樓主: elbar
go

35華小教師聯署 反對港華轉直資

cloudcloudrobot 發表於 18-1-15 11:48
40%協小上中學,是否已經落實?

協中3月會call多次,不清楚會否關照多一輪協小生⋯⋯

王家爸爸 發表於 18-1-15 11:50
難在老海鮮太多,做又三十六,唔做又係三十六。
我反而係覺得港華太老定, 以為自己可以保持到學生成績.

其實6年嚟DSE成績一直慢慢下跌, 不過上年跌得特別甘......

早幾年籌咗成億都只用係硬件唔去改善教學水平, 如果今年DSE成績未能反彈去一個較合水平, 恐怕轉到直資都無用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 18-1-15 11:47
非直屬小學有乜權唔俾人轉,嘈嚟嘈去都是要多些位!

如果我是中學校長,就會同班大帝講,55是上限,再嘈 ...
35個大帝想要下台階嘛

這便是最大難度⋯⋯所以三年見效,有少少理想化!

我都會咁做,一係要,一係唔要,唔好浪費時間討論,將啲時間用係改善自己學校好過。

sukitelfold 發表於 18-1-15 11:55
這便是最大難度⋯⋯所以三年見效,有少少理想化!
用過去既資料,做一次評估,將啲麻煩又無料既玩走,殺雞警猴。

醒目開學勳章 王國長老

所以咪話佢地唔識分莊閒囉!都mark面邊緣仲要講骨氣。一拍兩散的話一定係小學suffer
中學不知幾想掟煲,自己話事點收點教都得

hkpapa852 發表於 18-1-15 11:54
我反而係覺得港華太老定, 以為自己可以保持到學生成績.

其實6年嚟DSE成績一直慢慢下跌, 不過上年跌得特別 ...
上年跌得特別甘,應該係必然既,六年前灣仔既家長都知道華仁唔掂,無耐又搞咗前副校長係行人天橋絕食抗議,所以明年都不容太樂觀,大後年開始應該會好啲。

王家爸爸 發表於 18-1-15 11:59
用過去既資料,做一次評估,將啲麻煩又無料既玩走,殺雞警猴。

走咗一批老海鮮,又要觀察過一批新人做唔做到嘢,是否要適應環境、磨合⋯⋯三年談何容易?!

王家爸爸 發表於 18-1-15 12:04
上年跌得特別甘,應該係必然既,六年前灣仔既家長都知道華仁唔掂,無耐又搞咗前副校長係行人天橋絕食抗議, ...
其實想暫纜, 最直接係同EDB申請取消直屬, 或最多保留聯繫

不過問題本身係乜, 港華自己好清楚..... 未能有效提升學生能力應付DSE, 本身亦唔夠吸引力多收灣仔區內/港島區內B1學生, 只可以呃到九龍同新界既家長

所以大抽獎時就算斷龍都係無乜運行, 只有轉直資公開晒所有學位, 搏多D人過海揀佢.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-15 12:10
其實想暫纜, 最直接係同EDB申請取消直屬, 或最多保留聯繫

不過問題本身係乜, 港華自己好清楚..... 未能有 ...

唔變 die hard. 變還有一缐希望!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

kkhon 發表於 18-1-15 11:55
35個大帝想要下台階嘛

一早俾咗佢地啦,現在要懸崖峭壁!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

sukitelfold 發表於 18-1-15 12:05
走咗一批老海鮮,又要觀察過一批新人做唔做到嘢,是否要適應環境、磨合⋯⋯三年談何容易?!
...
需要時間適應環境、磨合,係老一輩既諗法。我哋啲美資公司出身既,一埋位就要有表現。三個月都無野睇就需要執包袱。

Charlotte_mom 發表於 18-1-15 12:01
所以咪話佢地唔識分莊閒囉!都mark面邊緣仲要講骨氣。一拍兩散的話一定係小學suffer
中學不知幾想掟煲,自 ...

他們保面子,保飯碗多些。

ANChan59 發表於 18-1-15 12:12
唔變 die hard. 變還有一缐希望!
當然, 改變就有希望, 雖然無保証既結果.

所以我好有興趣想知, EDB到底今次取態如何

如果唔批, 等於送港華一程, 等佢跌入無底深淵

不過問題本身係乜, 港華自己好清楚..... 未能有 ...

「只可以呃到九龍同新界既家長」

————————————————

有EK⋯⋯長州、大嶼山、深圳也呃不到了!

王家爸爸 發表於 18-1-15 12:15
需要時間適應環境、磨合,係老一輩既諗法。我哋啲美資公司出身既,一埋位就要有表現。三個月都無野睇就需要 ...

香港有一個組織叫「教協」呀⋯⋯老友!

貼地吧!

王家爸爸    發表於 18-1-15 12:19

轉直資其實已經係最好既方法。

sukitelfold 發表於 18-1-15 12:16

「只可以呃到九龍同新界既家長」
佢地有他區位去搏QC, KC, 聖鄧同高主教

不過以正式分區嚟計, 長洲, 大嶼山等都係"新界區"