用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各英文小學係一所咩類型學校
樓主: Natalie116
go

聖方濟各英文小學係一所咩類型學校

flyda 發表於 18-1-15 15:14
回覆 HM168 的帖子

請問係咪最近三年才有?
不是, 最少6年了, 個人OR 團體獎都有

mimi222shi 發表於 18-1-15 14:57
有朋友做私補,佢話SFA小四英文深過津校小六, 文法深兩級左右, 快一年係用書方面.

好多津校小六英作係百幾 ...
咁中文作文字數都唔少

所以英文肯定唔止教快一年
中文深過好多中文小學,小三已Pre S1題型

mimi222shi 發表於 18-1-15 16:17
好似P3 中文要250字

要求熟同做得快

HM168 發表於 18-1-15 16:10
不是, 最少6年了, 個人OR 團體獎都有
咁就奇吶,我仔都攞過三次個人獎,但從來冇見過通告。只有得摘星。

醒目開學勳章 貢獻勳章

阿仔當年有舊同學媽媽有响FB share 過學校請食自助餐,阿舊同學係風紀、有音樂獎、運動獎、畫畫獎,去過遊學...
唔知佢中邊樣
恐龍家

flyda 發表於 18-1-15 16:48
咁就奇吶,我仔都攞過三次個人獎,但從來冇見過通告。只有得摘星。

今年冇左摘星計劃了!之前我倆位小朋友係取了團體普通話朗誦比賽有獎或團體體育獎。

小曳人 發表於 18-1-15 17:19
阿仔當年有舊同學媽媽有响FB share 過學校請食自助餐,阿舊同學係風紀、有音樂獎、運動獎、畫畫獎,去過遊 ...

一般風紀、helper、excellent conduct等internal 獎項唔會有份食buffet.

mimi222shi 發表於 18-1-15 14:57
有朋友做私補,佢話SFA小四英文深過津校小六, 文法深兩級左右, 快一年係用書方面.

好多津校小六英作係百幾 ...

唔出奇,我有親友小朋友讀緊間所謂地區一綫 band l 英中,我睇過佢哋部份英作+教材,我相信大部份 SFA 的高小同學仔都可以輕鬆面對初中的英文科。

相信SFA在所有main stream学校来讲,应该是数一数二程度最高的了,能够读到P6毕业,已经是一项成就。至于在升中表现上不如APS,是否只是因为在校网和在运动/音乐上输了些?

猴子爸 發表於 18-1-16 09:56
相信SFA在所有main stream学校来讲,应该是数一数二程度最高的了,能够读到P6毕业,已经是一项成就。至于在 ...

SFA在深水埗網,深水埗網一向Band1位不足夠比Band1人。而APS在九龍城網,九龍城網係Band1位多過Band1人,所以有位剩,Band2人也入到Band1校。你話個分別大唔大呢?

回覆樓主:

請問學校的課外活動成績如何?(例如校際的運動比賽 etc. )

回覆樓主

接受叩門嗎?如果小二插班,機會又大嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

kwan_kwan3 發表於 18-1-16 10:59
SFA在深水埗網,深水埗網一向Band1位不足夠比Band1人。而APS在九龍城網,九龍城網係Band1位多過Band1人, ...

呢個真係.... 數字遊戲
九龍城本身有兩所私小加兩間傳統名校,扣除佢地嘅畢業生,d band 1 位已經所餘無幾!
所以九龍城唔少band 2 生其實係全港計嘅band 1生!
所以先會有咁多中學開到全英文班 (要計band 1 人頭)

至於SSP band 1 位唔夠,睇返SFA嘅畢業生,好多都唔係讀SSP,自行已搞掂

恐龍家

又係用英小去比較中津小? 乜唔係比較英津小咩~~~

香港有幾百間中小,得幾十間英小。
同中小比較,一般新手家長較易理解程度有何分別。

同英小比,SFA科GS係全英,Science同初中程度相若。

回覆樓主:

發掘小朋友才華看似欠缺些。

有好多課後活動
不強迫一體一藝,絕對是優點!
課程深又多(多科Science和外語),課外活動有時間再參加。

mimi222shi 發表於 18-1-16 16:56
香港有幾百間中小,得幾十間英小。
同中小比較,一般新手家長較易理解程度有何分別。

點解會假設英津小科GS係中文教? ~~~