用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗band2邊間好
go

元朗band2邊間好

代朋友問,朋友的女band2頭,考慮元中,基朗,鄧佩瓊,羅桂祥,天官邊間好啲?

elbar    發表於 18-1-14 18:14

元中我讀過,幾好,大部分學生都ok,老師盡責,有熱誠。
美術,音樂老師就惡咗D 啦,唔知而家有無轉咗老師

元中e家轉左做英文中學,朋友囝仔S1要做英數!

bobo98 發表於 18-1-14 17:30
代朋友問,朋友的女band2頭,考慮元中,基朗,鄧佩瓊,羅桂祥,天官邊間好啲?

羅桂祥係今年大熱首選,唔少band1尾嘅自行都去考。

元中,係好學校

草原 發表於 18-2-22 10:51
羅桂祥係今年大熱首選,唔少band1尾嘅自行都去考。
我都覺得羅桂祥唔錯,2017年DSE成績好過某啲band1英中。

bobo98 發表於 18-2-22 15:46
我都覺得羅桂祥唔錯,2017年DSE成績好過某啲band1英中。

增值緊嘅學校,即係有本事將原來唔係尖子成績嘅學生推高啲。

元朗Band2頭喺大抽獎階段其實最難揀學校,原因係元朗Band1位唔足夠,Band1學生有相當大機會去咗Band2學校,所以好既Band2學校,其實俾Band1揀完之後,剩下既位唔多,可能元中、基朗、羅桂祥三間可能只可以揀一間,乙二已經需要保守啲。

bobo98 發表於 18-2-22 15:46
近年係好咗,但係又未至於好過B1學校。只可以話唔差過元朗唯一既Band2英中。

囍 發表於 18-1-15 06:06
元中我讀過,幾好,大部分學生都ok,老師盡責,有熱誠。
美術,音樂老師就惡咗D 啦,唔知而家有無轉咗老師: ...
以前係凹頭既年代?當年都算係區內唔差既學校。

王家爸爸 發表於 18-2-22 16:54
近年係好咗,但係又未至於好過B1學校。只可以話唔差過元朗唯一既Band2英中。 ...
就2017年DSE成績,羅桂祥的4主科平均4級或以上%好過李兆基,33222%好過李兆基,基元,合格%好過趙中,白約翰,基元。可以話好過某啲英中。

王家爸爸 發表於 18-2-22 16:52
元朗Band2頭喺大抽獎階段其實最難揀學校,原因係元朗Band1位唔足夠,Band1學生有相當大機會去咗Band2學校, ...

同意,請教王家爸爸意見,心儀崇德,但又怕搞珠位比其他少,會搏?
乙二又放邊間好?

bobo98 發表於 18-2-22 17:43
就2017年DSE成績,羅桂祥的4主科平均4級或以上%好過李兆基,33222%好過李兆基,基元,合格%好過趙中,白約翰,基 ...

羅中比我印象係進取㗎,簡介會上校長明言諗住hea讀或要讀得開心嘅就唔好揀嘞。
學校兩班英語班同兩班雙語班,但差異好少,記得只係有一科雙語班用中文教,其他一樣。

bobo98 發表於 18-2-22 17:43
就2017年DSE成績,羅桂祥的4主科平均4級或以上%好過李兆基,33222%好過李兆基,基元,合格%好過趙中,白約翰,基 ...
比較Band1學校應該用星星率,比較Band2學校應該用4+率,比較Band3學校用33222%。原因係讀Band1學校既目標係三大或者神科,所以一定要多星星;係讀Band2學校既目標係八大或者三大水抱科,所以一定要有4或者以上;係讀Band3學校既目標係求其有大專讀,所以33222%率或者2222%率比較重要。
Band1學校既33222%未必高過Band2學校,原因係唔少Band1學校無勸退既習慣;而Band2A學校為提升33222%率會將最差既學生勸退,淘汰咗。

回覆 王家爸爸 的帖子

非常同意, 所以我只會睇入3大既%, 同5** 既%

草原 發表於 18-2-22 20:01
羅中比我印象係進取㗎,簡介會上校長明言諗住hea讀或要讀得開心嘅就唔好揀嘞。
學校兩班英語班同兩班雙語 ...

學校兩班英語班,暗示學校最少有34%既學生係全港前40%。因為教育局既微調政策下,要開一班英文班,必須班內85%學生係全港前40%。所以學校兩班英文班同兩班雙語班,即係一半係英文班,暗示學校最少有43%既學生係全港前40%,即係學校應該係B2A、B2B之間。
因為元朗區B2學校之間競爭大,為咗保住兩班英文班,甚至爭取第三班(咁就可以升格做B2A學校),羅中只能進取、谷,無其他辦法。

妹妹頭 發表於 18-2-23 09:05
回覆 王家爸爸 的帖子

有學校會比埋入讀“神科”人數参考添……(emoji)

王家爸爸 發表於 18-2-22 16:52
元朗Band2頭喺大抽獎階段其實最難揀學校,原因係元朗Band1位唔足夠,Band1學生有相當大機會去咗Band2學校, ...

羅桂祥係唔少band 1仔搞珠嘅保險線,
今年競爭又再大咗啲,所以band 2仔要穩入都唔易……況且感覺羅中自行收人門檻都唔低。

妹妹頭 發表於 18-2-23 09:05
回覆 王家爸爸 的帖子

這個topic我係問邊間band2中學較好,我都知最好梗係睇3大%同5**%,好多學校都沒有公布,我只用有限的數據來比較而已。個人覺得羅桂祥有些位做得比某啲英中好已經不錯。因為自己唔係好熟悉羅桂祥呢間學校,只是睇咗小小2017DSE數字,所以想睇下大家對這間學校的睇法和比較這幾間band2中學邊間好啲。

草原 發表於 18-2-23 10:38
羅桂祥係唔少band 1仔搞珠嘅保險線,
今年競爭又再大咗啲,所以band 2仔要穩入都唔易……況且感覺羅中自行 ...

其實Band 1仔又唔需要去羅桂祥既,坊間誤傳既野,唔好信晒。好簡單,如果羅桂祥真係有番咁上下Band 1仔讀,就唔係得兩班英文班。