用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

... [複製鏈接]

...
   0    0    0    0

呢單野我覺得陳小姐本身都有問題,如果有錢,做咩要博咁大風險(ESF有50萬債券計劃你做咩唔買,係都要買個有問題的)。基本上由第一日開校已經問題多多,雖然間幼稚園係幾有心,我有朋友都讀緊,但我已多次警告佢屯門塊地應該過唔到城規會,即使小朋友等4年都未必起好。而紅磡個商場學校,都勁難過城規。

家陣學校似乎想用學生人數(脅持?)迫教育局或城規放行做野,基本上有排玩。而Mount Kelly 英國也被佢地搞到臭晒。
本人支持多一點英國學校俾家長選擇,但搞到咁政治化,無眼睇。

回覆樓主

咁多新校,跟本唔難入,除了資訊不平衡行的大陸人外,真的唔明白為何還有香港人會對這間學校有興趣。

964000 發表於 18-1-14 15:28
咁多新校,跟本唔難入,除了資訊不平衡行的大陸人外,真的唔明白為何還有香港人會對這間學校有興趣。
...

我不太清楚小學,不過幼稚園係做得幾好。朋友話老師有耐性,原因是好似一班得6至8 人,真正小班教學。佢本身上左船之後先發現問題,但覺得小朋友讀得開心,到時再算。

公平講,老師係幾好,問題係管理層。

利申:本人唔會博,哈哈。

EconFather 發表於 18-1-14 15:46
我不太清楚小學,不過幼稚園係做得幾好。朋友話老師有耐性,原因是好似一班得6至8 人,真正小班教學。佢本 ...

很多新校收生少,師生比例低,讀落覺得好唔奇,不過我都唔會搏。

EconFather 發表於 18-1-14 13:56
呢單野我覺得陳小姐本身都有問題,如果有錢,做咩要博咁大風險(ESF有50萬債券計劃你做咩唔買,係都要買個 ...

似係有人幫學校提供PR服務,學校用債代cash付款.  後有人要學校用債面額Face Value 付cash,引起...
試想學校可以正式開張,債券就會好值錢,至少到face value.  
一場商業紛爭...

EconFather 發表於 18-1-14 13:56
呢單野我覺得陳小姐本身都有問題,如果有錢,做咩要博咁大風險(ESF有50萬債券計劃你做咩唔買,係都要買個 ...

政治化?有証據証明教局同城規會因政治因素玩 MK?

表面上,陳小姐揸住一張提名權,等到到期還未用到,追討違約唔係無理由喎(似乎)。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-14 19:19

表面上,陳小姐揸住一張提名權,等到到期還未用到,追 ...

照新聞睇來似乎陳小姐的nr唔係真金白銀買返來,而係老公提供pr服務換返來。但mks又話未收到貨......

shadeslayer 發表於 18-1-14 19:19

表面上,陳小姐揸住一張提名權,等到到期還未用到,追 ...

可能用錯字,對不起。我意思是指學校同地規會等等兩邊,程序上好似打ping pong球咁。而不是指香港政治建制泛民的政治化,係好似我地辦公室射波政治。

sxd 發表於 18-1-14 20:32
照新聞睇來似乎陳小姐的nr唔係真金白銀買返來,而係老公提供pr服務換返來。但mks又話未收到貨......:zombi ...

係未真金白銀不重要,只要陳小姐手持的是真提名權便可。

一單還一單,MK可跟據提供PR的協議追討。

EconFather 發表於 18-1-14 22:20
可能用錯字,對不起。我意思是指學校同地規會等等兩邊,程序上好似打ping pong球咁。而不是指香港政治建制 ...

其他大量新校不打乒乓波,邊個同MK有仇?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

老千遇老千

英國老千遇 香港老千

陳小姐, 應該 想零成本, 送個女入去

即係, 提供服務, 之後收到債券

陳慧珊應該幫手拉明星仔女入來,

債券就是 rebate

最後原來無明星仔女入局

債券, 印出來的野, 任你講, 如股票一樣, 無限印

我相信陳慧珊是有張債券, 但債券 是有條件性質

同大陸家長有得退錢的不同

用債券的價值去供個女讀書

國際學校學費太貴, 明星都頂唔順

才遇這些騙局, 真係老千遇老千

香港人易騙

ChocoMilk33    發表於 18-1-15 09:03

1992英语baby 發表於 18-1-14 18:16
似係有人幫學校提供PR服務,學校用債代cash付款.  後有人要學校用債面額Face Value 付cash,引起...
試想 ...

同意。睇報導,陳并無真金白銀攞錢出來買債卷。疑似係佢老公話為學校提供服务,無做嘢又想收錢的金錢糾紛。

并唔係仰慕學校,想仔女入讀買債卷被骗的個案……

hehehaha2017 發表於 18-1-15 08:09
老千遇老千

英國老千遇 香港老千

我鍾意用Rebate呢個字。

其實好多明星仔都唔係好有錢,你估個個都係還珠格格咩。仲有 Mount Kelly 香港個校董成個小朋友咁,有時選校除左睇成績同升大學之外,校董會成員其實都好緊要。

hehehaha2017 發表於 18-1-15 08:09
老千遇老千

英國老千遇 香港老千

其實好多正正常常,價錢合理,一線二缐IS, 最多入左先買債卷,幾十萬內将來又可取回,只要裝備好自己小孩去考,走對策略便可(例如揀啱nursery/ 幼稚園),很多人沒有passport沒有priority也入到。為何成日要靠「買債卷」「識入」入讀,愈來愈似太陸。

964000 發表於 18-1-15 10:27
其實好多正正常常,價錢合理,一線二缐IS, 最多入左先買債卷,幾十萬內将來又可取回,只要裝備好自己小孩 ...
you got the point. the target customer is Mainland Chinese..... thats why there is more and more IS.

回覆樓主

我記憶陳個女係讀esf架喎。好似係hillside,不過都幾年前。所以我好唔明仲咩又讀呢間。
我覺得好明顯貪張debentures 升值

964000 發表於 18-1-15 10:27
其實好多正正常常,價錢合理,一線二缐IS, 最多入左先買債卷,幾十萬內将來又可取回,只要裝備好自己小孩 ...

講真,就國際學校來講,大陸都唔需要買債券先可以入讀,我個人覺得呢個係香港特色。

sxd 發表於 18-1-15 11:25

講真,就國際學校來講,大陸都唔需要買債券先可以入讀,我個人 ...

中國應該是不能發債券的,但要入名校,沒有關係基本上係難過登天。而事實上,利用買債方式入學在香港也不是普遍,原因是大部分學校債券數目是不多的,如果可轉手的債券更只有幾間。其他所謂債券只是另一種學費(大多是資本開支類別)。

EconFather 發表於 18-1-15 12:59
中國應該是不能發債券的,但要入名校,沒有關係基本上係難過登天。而事實上,利用買債方式入學在香港也不 ...
請問有哪幾間的債卷可轉手的? 想了解多一點,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題