用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

... [複製鏈接]

sxd 發表於 18-1-15 11:25

講真,就國際學校來講,大陸都唔需要買債券先可以入讀,我個人 ...

我的意思是靠錢靠人事這種風氣,我知道local School 都會講人事,成日講識人好過識字,只是希望不要變成主流風氣,讓有實力的人仍然可以靠自己,sorry離題少少。

ChocoMilk33 發表於 18-1-15 13:34
請問有哪幾間的債卷可轉手的? 想了解多一點,謝謝!

可轉手的,在二手市場比較活躍的,主要有維多利亞,哈羅,弘立。

漢基本來是可轉手的,但由於太過瘋狂,漢基已不準家長之間自由轉手,變成一種轉換權,(大約)只可轉至公司持有。(你當唔可以賣俾其他正常人,只可賣俾上市公司)所以一般家長是不會再買漢基債券,這一張債卷差不多要8位數。

我係其他topic中有講到,家陣debenture一字已經不太合適。原因是有部分是一次性用完就無levy,但用debenture名義,基本上係學費。所以你手持一張弘立的,和ESF那一張比,是不同東西。

如果係可轉手的債,家長其實係股東。
如果是一次性的,那是真的買位費。
從學校入帳你會睇到,一次性係income, 另一種係債。所以家陣新校大多用一次性。

EconFather 發表於 18-1-15 14:17
可轉手的,在二手市場比較活躍的,主要有維多利亞,哈羅,弘立。

漢基本來是可轉手的,但由於太過瘋狂, ...
多謝詳細解釋!

之前朋友問我mouny kelly好唔好讀,我個時答佢,佢塊地有問題。但我也補充一句,如果成功開校,那一張198萬的入學權是一定會升值,原因是mount kelly並沒有加入轉換條件(仲免年年levy, 息率約有3里,讀完仲有refund權),代表轉換時沒有限制,呢一個同市面上做法有d唔同, 好so。(我自己睇係引你入局)

陳小姐應該都明白,198萬買一張「絕對權力」的債券,除左小朋友有得讀書外,仲係投資機會。

964000 發表於 18-1-15 13:35
我的意思是靠錢靠人事這種風氣,我知道local School 都會講人事,成日講識人好過識字,只是希望不要變成主 ...

最慘係,即使商業社會,都係講人事多。未來人工智能下,恐怕搵食更偏向軟實力。

EconFather 發表於 18-1-15 14:17

漢基本來是可轉手的,但由於太過瘋狂, ...

ISF 債券十年間升值了二十多倍

sxd 發表於 18-1-14 20:32
照新聞睇來似乎陳小姐的nr唔係真金白銀買返來,而係老公提供pr服務換返來。但mks又話未收到貨......:zombi ...

除非張提名權証有寫明條件係要先提供PR服務,張証的法律效力和真金白銀買的提名權証一樣。所以明星提的應該係培賞損失,不是 refund.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

EconFather 發表於 18-1-15 16:16
最慘係,即使商業社會,都係講人事多。未來人工智能下,恐怕搵食更偏向軟實力。
...

唔慘,出來做野靠自己人缘,也是自己造化和表現的一種,人地賞識你也有原因。
但而家講緊小朋友搵學校係因為老豆識乜水乜水,小朋友叻嘅就自己考到,考唔到可能唔啱就米鬼讀。如果要靠識人叻極有限,好快現形。(又離題,不說了)

964000 發表於 18-1-15 23:13
唔慘,出來做野靠自己人缘,也是自己造化和表現的一種,人地賞識你也有原因。
但而家講緊小朋友搵學校係因 ...

這是叫世襲,不一定是壞的.  一位幾歲小朋友去面試,學校都會考慮面試表現外,家長是否校友有冇兄弟姐妹已經入讀等因素,同對學校有多少貢獻(時間上等等).
今時今日家長和學校互動好大的,學校當然有權利去決定是否收自己想要的家庭背景學生.  

1992英语baby 發表於 18-1-16 12:18
這是叫世襲,不一定是壞的.  一位幾歲小朋友去面試,學校都會考慮面試表現外,家長是否校友有冇兄弟姐妹已 ...

不是講緊世襲,是識人教育局做,whatever, 不說太多了。
‹ 上一主題|下一主題