用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

...

...

我看歧視是文章筆者自己個人心中的想法吧,香港有的是自由選擇,硬要糊裏糊塗去[ 褒貶]某一種教學語言,深覺無謂,找到合適的學校就可以,要教育的是人心的想法,那種啱自己,先學好一種,再浸淫另一種,不是分上等下等。

01認真無知,唔係歧唔歧視嘅問題,而係你升到大學時面對全面英語教學點算好嘅問題

回覆樓主:

以為是轉載自環球時報

ABC-DAD 發表於 18-1-14 12:42
我看歧視是文章筆者自己個人心中的想法吧,香港有的是自由選擇,硬要糊裏糊塗去[ 褒貶]某一種教學語言,深 ...

我就客觀地看,國家領導人及特區政府高層子女又如何?咪又係讀國際學校,送去英語系國家留學!然後開埋安全門,欏埋外國護照。

只有揸住外國護照的忽然愛國者,送完自己子女及家人出國,咪又係英語系國家,然後在香港指指點點,母語教學、普教中!

真可笑!何來說服力!

反而在EK有人相信普教中,母語教學,但政府推動兩者的負責人,反而用腳投票,看看他們的子女讀什麼學校,大學,拿什麼護照?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mannewliv 發表於 18-1-14 12:49
01認真無知,唔係歧唔歧視嘅問題,而係你升到大學時面對全面英語教學點算好嘅問題 ...

01老細是誰?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

雲牛 發表於 18-1-14 14:34
以為是轉載自環球時報

紅色背景既人,自然要貶低英文,否則政治不正確。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

最抵死就係培僑書院、培僑中學等直資中學都係紅色學校,開GCE,甚IB,背著紅旗反紅旗?

談政治就不參與了。

twhkleung    發表於 18-1-15 10:33

回覆樓主:

作者邏輯混亂,从英中直資可以扯去係因為“粵語教學”低人一等的論點,說服力好低。其實香港兩文三語教育一直是世界稱讚的優勢,給予學生的不僅僅是一種視野,更加是多元化和文化包容的體現。至於是否直資,更加多的考慮是市場需求,經濟利益,教育靈活性和趨勢的多種因素,哪裡有這麼多的政治正确可以“為反對而反對”呢?
BTW, 新加坡Singlish有利有弊,語音語調一聽就知,始終大家心明。

香港所有専業介别就是歧視中文,有乜問題?!反正在香港中文好又唔見有好出路,但英文差接近即判死罪,想放洋又難跟上英文. 再者,成日見到D. Try your "best" 議員,真係覺英文好重要。或者愛黨也可,!!

Befong123 發表於 18-1-15 08:57
香港所有専業介别就是歧視中文,有乜問題?!反正在香港中文好又唔見有好出路,但英文差接近即判死罪,想放洋 ...

但政府現正帶頭歧視英文,近日財爺網頁講財政預算只有中文稿,真過分

政府推中教當然是政治任務。

睡王子 發表於 18-1-14 12:21
傳統名校紛投直資,為何「英中」招牌丟不得?

香港華仁書院近來因為轉直資的問題,鬧得沸騰;支持者說 ...
英中、中中的二元分法,係回歸之後既教育政策做成。其實睇返金文泰已經知道,以前係唔錯既學校,近年既教育政策令佢哋從B1變成B2。

Befong123 發表於 18-1-15 09:09
政府推中教當然是政治任務。
推中無問題,政治任務都無問題,豬組長加豬隊友先係問題。

hkpapa852 發表於 18-1-14 15:56
紅色背景既人,自然要貶低英文,否則政治不正確。
真的嗎?近年培僑、福建都整咗英中直資。我估係呢份報紙又係另一個豬隊友就真。

王家爸爸 發表於 18-1-15 09:17
真的嗎?近年培僑、福建都整咗英中直資。我估係呢份報紙又係另一個豬隊友就真。
...
國內紅底同港產紅底, 始終有D分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 nillnill 的帖子

笑左
我有同事先生係愛國支持者, 小一入學抽中頭獎, 竟叫太太放棄情願入培X.  

hkpapa852 發表於 18-1-15 09:30
國內紅底同港產紅底, 始終有D分別
國內係需要有美國護照既「海龜」先至係最好。

回覆樓主:

咪玩啦!大學用咩語言教?