用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請大家幫忙比意見,音小VS 九龍循道
go

請大家幫忙比意見,音小VS 九龍循道

想請教音小同九循,因朋友仔仔選校,家住九龍中,地點及學費oK,真心請教兩校大家的意見及評鑑。

回覆樓主

tabomini 發表於 18-1-14 11:23
想請教音小同九循,因朋友仔仔選校,家住九龍中,地點及學費oK,真心請教兩校大家的意見及評鑑。

...
對升中有咩期望?

如果接受音中, 其實唔需要諗其它
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-15 10:28
對升中有咩期望?

如果接受音中, 其實唔需要諗其它

如果兩間中學比較成績DSE ?

tabomini 發表於 18-1-15 12:54
如果兩間中學比較成績DSE ?

兩間中學既成績, 沒有太多資料可直接比較, 不過相差應不太遠, 而且兩間中學既成績近三年都係向下.

畢業年度

中學名稱

3322率

本地學士課程比例

人均4+數/整體4+比例

主科5+率

主科4+率

2014 -  2015

循道中學

79.00%

54.03%

3.23/?

43.5%/54%/56.9%/59.3%

2014 -  2015

基督教國際音樂中學

72.3%-78.7%

??/25.5%/34%/??

2015 -  2016

循道中學

80.90%

48.25%

2.89/?

45%/52.3%/51.8%/41.8%

2015 -  2016

基督教國際音樂中學

77.2%-80.7%

??/21.1%/29.8%/??

2016 -  2017

循道中學

72.95%

49.18%

2.72/?

41%/46.7%/42.6%/53.3%

2016 -  2017

基督教國際音樂中學

<=59.3%

?/13.3%/18.6%/?

不過大兩點要留意:

1. 循小同中學部已脫龍, 升中無保証
2. 音小不呈分, 學生升中沒有Banding, 考中學可能會較蝕底.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-15 14:21
兩間中學既成績, 沒有太多資料可直接比較, 不過相差應不太遠, 而且兩間中學既成績近三年都係向下.

Thank you so much

我諗31區嘅仔仔讀得九循/油天目標應該唔係循道中學呱?

mardasa 發表於 18-1-15 15:58
我諗31區嘅仔仔讀得九循/油天目標應該唔係循道中學呱?

又想問大家或循道用家家長,男生小六畢業多去那裡升中?

回覆樓主

樓主已知循小同循中已脫龍吧!

會否音小學習氣氛好些,因音小是私校,家長群和學生有選擇過。有弟妹跟尾嗎?

回覆 tabomini 的帖子

小兒是循小升循中的, 小兒是初中, 當年還是直屬關係, 所以只要是B1/B2都大機會直升(B1只要撰必入, B2就視乎人數多少決定)。以我識既人當中, 當年*男仔有派到既中學: 伊中,九華, 聖芳濟, 循中, 麗澤, 九龍塘中學, 直資既有英華, 福建中學, 基督教崇真, *女仔有德望, 匯基東九龍,真光女書院。以上並不是全部學校, 只是我認識既人。當然B1學生會向外闖下, 但亦有一批FANS
(原因來自學生本身, 想和同學仔一齊上, 開心些; 有些來自家長想法, 情願在小塘裡做大魚) 至於B2果埋學生, 絕大部份撰循中
(當然有些選直資)。講到呢到, 大家都一定想像到為何循中要同循小脫龍吧!

講完循小, 講下循中, 循中有4, 兩班精英班, 兩班普通班, 其實以小兒呢屆嚟講, 我見D學生都努力既, 追唔上既家長都會揾補習比佢地。整體上, 同學仔都唔會好HEA, 佢地知道自己要點, 不過當然都會貪玩既
(小兒正是)

不過樓主一定要知道循中已同循小脫咗龍, 循小冇咗個靠山, 要靠自己架啦~ 不過我只係知道, 循小家陣都好谷下, 唔係易讀。

希望小小分享幫到你啦~

aquarius828 發表於 18-1-16 14:54
回覆 tabomini 的帖子

十分感謝你的分享