用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉⋯未見過咁唔上進嘅人
go

唉⋯未見過咁唔上進嘅人 [複製鏈接]

我女今年小一,第一次考試還唔錯,嫲嫲公公婆婆有贊有賞,之後佢又話吾知點解可以考咁高分,又話下次唔想咁高分今日佢講xxx同學串,我話人地叻當然串,又話xxx同學點解上次考試英文冇超過我,我話讀書系長期的,現在吾超唔代表以後吾超,你唔進步總會有一日超過你,佢話佢吾需要進步

平時常日搏嘴,要解釋佢乜地方錯又吾聽,人地講又吾專心,到頭來又是錯,叫佢檢查好幾次冇發覺自己寫錯字,查字典也冇覺邊個部位有問題唉…勞氣S

1    0    0    0

如果-年班識上進都幾得人惊下……
Btw, 叻唔一定要/会串~

HK-MAN    發表於 18-1-15 12:54
kkhon    發表於 18-1-15 08:55

Yanamami 發表於 18-1-15 08:50
如果-年班識上進都幾得人惊下……
Btw, 叻唔一定要/会串~
冇話一定要好上進,但起碼語氣冇咁唔"上進",也可能性格問題

咁我細個咪好廢? 我都係語氣咁上下,阿媽同我睇卷,我都係唔聽唔睇搏嘴多,有時候仲會特登講 d 野激到阿媽打我。

同 Yanamami 講嘅一樣,叻唔一定串,串係性格問題。

shirley2014 發表於 18-1-15 09:03

其实你同女之间,除左講分數,講不進則退,講学习,講同叻人比較外,仲有無其他話題?生女要知女心肝,或者佢係專登要同你作对,你越紧張既野,佢越唔紧張;你越成日提住,佢越係要唔关心,你越想佢上進,佢越表示無兴趣。如果你唔改变“策略”,恐怕情况唔会变~

6歲,朋輩影響仲細,真係你生你教,無得怨佢wor。

回覆 shirley2014 的帖子

同我細女一樣,小一,問她學咩都無興趣,讓叫溫書都唔願意,煩死~氣死~,雖然第一次考試考得好,但我覺得她本身的學習態度有問題~希望她改進,但真的講不聽~

Yanamami 發表於 18-1-15 09:39
其实你同女之间,除左講分數,講不進則退,講学习,講同叻人比較外,仲有無其他話題?生女要知女心肝,或 ...
我好少同佢講分數,係見佢講起我先講,或者派工作紙或試卷多數講這題咁易都錯嘅,因我也是比較懶嘅人,我好少督佢預習溫習,上星期四開始考試,我只是星期日叫佢溫下,之後冇溫過!

0030 發表於 18-1-15 10:02
回覆 shirley2014 的帖子

同我細女一樣,小一,問她學咩都無興趣,讓叫溫書都唔願意,煩死~氣死~:igiveu ...
我叫佢溫佢都溫,不過我還有個兩歲B好痴身,所以我都係考試前叫佢溫下,冇從旁督速!

Jane1983 發表於 18-1-15 09:55
6歲,朋輩影響仲細,真係你生你教,無得怨佢wor。
可能似我冇乜大志,當自己冇就想自己小朋友有

1998Ruby1998 發表於 18-1-15 09:24
咁我細個咪好廢? 我都係語氣咁上下,阿媽同我睇卷,我都係唔聽唔睇搏嘴多,有時候仲會特登講 d 野 ...
咁又係,所以我女話個個同學有試過俾老師話冇咁自大(唔知真定假)

shirley2014 發表於 18-1-15 11:17
可能似我冇乜大志,當自己冇就想自己小朋友有
禁你好矛盾,佢有你基因,点怪得佢?只能接受现实。你做唔到但要求佢做到好不切实際……

shirley2014 發表於 18-1-15 07:53
我女今年小一,第一次考試還唔錯,嫲嫲公公婆婆有贊有賞,之後佢又話吾知點解可以考咁高分,又話下次唔想咁 ...

自我中心及澎脹。。。

Yanamami 發表於 18-1-15 09:39
其实你同女之间,除左講分數,講不進則退,講学习,講同叻人比較外,仲有無其他話題?生女要知女心肝,或 ...
完全同意!

Yanamami 發表於 18-1-15 11:24
禁你好矛盾,佢有你基因,点怪得佢?只能接受现实。你做唔到但要求佢做到好不切实際…… ...
一般都係咁既。好似我講嘢唔叻, 咪想小朋友講嘢叻囉。阿妹講嘢把嘴甜到漏油架。

retriever 發表於 18-1-15 12:24
自我中心及澎脹。。。
自我中心澎脹??

little_yolky 發表於 18-1-15 13:16
一般都係咁既。好似我講嘢唔叻, 咪想小朋友講嘢叻囉。阿妹講嘢把嘴甜到漏油架。 ...
冇錯,人生本來就是好多矛盾

little_yolky    發表於 18-1-15 14:44

IloveJJ 發表於 18-1-15 14:44
咁你有無俾你女知,你無大志,有乜唔好?有乜失敗呢?我會架,如果我同我老公有乜唔好,我會講埋俾佢知咁我 ...
咦? 咁我都有喎, 我有同阿妹講, 講說話有技巧有咩好處, 我唔識講嘢有乜唔好。

shirley2014 發表於 18-1-15 09:03

小一就要上進? 好多大人,30歲仲係唔上進喎。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題