用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

... [複製鏈接]

...
   2    0    0    0

回覆樓主:

Very good!

所以中學個學生覺得自己有能力需探究個扶手梯可以外面吊住落?

Erin2015 發表於 18-1-17 09:13

你咁樣同一竹竿打一條船有乜分別?

LS n 年前有吸毒的,赤提都有偷怕裙底,但覺得只係個別事件,唔會因為咁否定間學校!

Erin2015 發表於 18-1-17 09:13

而且係講緊啟思小學,基本上有能力的學生大多會去其他學校升學的。

利申,仔仔就讀啟小附幼,學校老師真一流,我仔以前讀半龍禮x, 讀得唔開心(學術冇問題,廿幾項的評估全攞5分),所謂愛心老師唔覺有愛心,所以k1下學期轉cpskg, 老師真的非常好。我唔會因為個別老師問題,就話禮x係冇愛心學校。

sunnymama2 發表於 18-1-17 09:21
你咁樣同一竹竿打一條船有乜分別?

LS n 年前有吸毒的,赤提都有偷怕裙底,但覺得只係個別事件,唔會因為 ...

果位跌落樓嘅小朋友知唔知係咪啟小上的?還有海星事件。大部分學校似乎真的沒有這麼多負面新聞。
並非否定間學校,也道聽塗說過啟思很多正面評價,而係想探討究竟這種教學模式除了快樂等等,會否出現不良影響。任何教育模式都是一體兩面,對於在讀或有興趣接受這種模式的家長應該好有興趣知道。如有第一手資料,亦希望您能樂意分享。

sunnymama2 發表於 18-1-14 04:38
Very good!
作為要呈分既小學, 開心極都只能在初小.

有畢業生家長透露過, 其實去到高小 (小四至小六), 因為要應付升中呈分, 一樣係變番普通學校, 學校一樣要有番測考

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實好多家長都好矛盾,又要學校happy, 又怕程度淺,無中學部又怕要考中學時再爭過,有中學部時又嫌中學部成績唔好,如果當中學部勁時可能又會怕成績好係咪即係唔夠happy,將個問題無限loop。

其實家長心態真係好重要,要清楚自己想小朋友接受咩教育,再接受呢個世界無完美嘅小學。如果有間小學真係又開心又學到嘢,加埋升中一條龍,學費平重要語境好嘅話,相信又未必容易入。

Erin2015 發表於 18-1-17 09:45

相比之下, 我對PLK學校反感D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Erin2015 發表於 18-1-17 09:45

海星事件,有小學生知道被“寃枉”後,唔開心到喊出黎,學校第日即刻出通告俾小學生和家長,安慰學生,並向家長澄清,成件事係無中生有,係傳媒作故仔,不過學校向來低調(作為私校,當然少量marketing 都需要的),唔會搞大件事而已。

muimui2 發表於 18-1-17 10:45
其實好多家長都好矛盾,又要學校happy, 又怕程度淺,無中學部又怕要考中學時再爭過,有中學部時又嫌中學部 ...

http://www.####.com/198395/24parent/%e3%80%90%e5%95%93%e6%80%9d%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e5%9b%9e%e6%87%89%e3%80%91%e6%a0%a1%e9%95%b7%e8%98%87%e9%99%b3%e7%b4%a0%e6%98%8e%ef%bc%9a%e5%ad%b8%e7%94%9f%e7%b5%95%e7%84%a1%e7%b2%97%e6%9a%b4%e5%b0%8d/

啟思小學海星事件的澄清

hkpapa852 發表於 18-1-17 10:54
相比之下, 我對PLK學校反感D

點解呢?
‹ 上一主題|下一主題