用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 行為固執
go

行為固執 [複製鏈接]

唔知喺邊個forum 分享

我個小朋友一歲多,行為比較固執,想請教如何處理?或有冇人有類似性格既小朋友,分享一下。其實係唔係一d symptom  

例如,有朋友按門鈴俾d野我,一分鐘後走左。之後我個小朋友不停指住門口講一大堆野(bb話,是有些不滿)。維持好耐
之後幾日一醒起件事又指住門口表示不滿。

又例如,如果我地唔小心整郁個吊燈,佢睇唔過眼,會不停指住吊燈,講一大堆bb話,維持十分鐘左右。而每次整郁吊燈都會咁。冇野可以distract 返佢

又例如,佢想拎咩野野,一定要拎到為止,唔會俾人distract 到,亦都唔可以用其他更吸引既野取代。

呢d行為好似無傷大雅。但佢固執/堅持到有d誇張。

仲有其他行為如,好少聽指令(但其實佢明,只不過唔會理我地)。

其實佢再細d已經係咁固執。

0    0    0    0

nnaiv 發表於 18-1-14 00:08
唔知喺邊個forum 分享

我個小朋友一歲多,行為比較固執,想請教如何處理?或有冇人有類似性格既小朋友,分 ...
咁小朋友講BB話表達不滿時,大人有咩反應呢?
而除咗你講嘅呢啲「固執」行為,仲有其他嘢令你覺得小朋友有問題嗎?

angels'mom 發表於 18-1-17 21:29
咁小朋友講BB話表達不滿時,大人有咩反應呢?
而除咗你講嘅呢啲「固執」行為,仲有其他嘢令你覺得小朋友有 ...

我會同佢講,叔叔走左架喇。同埋開門俾佢睇。重複好多次。吊燈就整停佢,同佢講,sorry,媽媽整親吊燈,依加冇郁喇。然後用其他野distract 佢。不過無論點做,佢都好堅持,仲記好耐。
有咩其他特別....因為我冇同其他小朋友相處,我唔知咁係唔係common. 佢唔聽指令,中意無視我地叫佢做既野。唔中意我地幫佢,七個月已經要搶匙更唔俾人餵。
不過佢係有同我地有大量亙動,會遼我地玩,會整蠱我哋。只不過唔鍾意人哋幫亦唔鍾意聽指令
覺得咁樣嘅性格好難教。所以想請教大家

nnaiv 發表於 18-1-18 08:36
我會同佢講,叔叔走左架喇。同埋開門俾佢睇。重複好多次。吊燈就整停佢,同佢講,sorry,媽媽整親吊燈,依加 ...

聽從指令是幼稚園生活重要的環節,不過老師是比較有辦法的。

會唔會係平日大人太遷就小朋友令佢聽指令呢?小朋友一歲多識講乜嘢?

回覆樓主:

你仔,有啲像我大仔,他现在四歲半,細时也时 記性好行為固執脾氣大
也是他的优點: 自理能力高, 唔服輸做唔到會發脾氣, 自己死死氣不斷練習。 你幫佢做仲會鬧埋你

記性好上到幼稚園學習能力高

plummy_612 發表於 18-3-28 12:25
你仔,有啲像我大仔,他现在四歲半,細时也时 記性好行為固執脾氣大  
也是他的优點: 自理能力高, ...

但讀傳統幼稚園會否俾老師投訴?我好擔心

我教佢揸好支匙更,佢會一手撥開我隻手,佢要自己做自己學。外人見到會覺得佢曳.

nnaiv 發表於 18-3-28 12:31
但讀傳統幼稚園會否俾老師投訴?我好擔心

我教佢揸好支匙更,佢會一手撥開我隻手,佢要自己做自己學。外 ...

我絕對了解 你的心情, 我之前差到要見社工

他讀正规幼儿园,好再幼師對足他三年絕對知道他脾气,最紧要老师有爱心,你也同老师講下他的脾气会幫到大家

但同时小孩大了,在幼有社交,n班同k时,我仔係唔玩咖,只係企係到望人玩…老师都 發現有呢個問題, 我就同佢去上社交班,老师話: 牙仔唔係蠢仲有啲小聰明, 但係份人心急, 同理心低, 理解別人心情, 社交力弱

plummy_612 發表於 18-3-28 12:39
我絕對了解  你的心情, 我之前差到要見社工

他讀正规幼儿园,好再幼師對足他三年絕對知道他脾气 ...

我個囡有點唔同,佢中意同人玩。不過會好惡咁搶人野(emoji)(其他家長一定驚左佢)

nnaiv 發表於 18-3-28 12:44
我個囡有點唔同,佢中意同人玩。不過會好惡咁搶人野(emoji)(其他家長一定驚左佢)

仲細,他们 世界 全部玩具都係我嘅 我仔衰到固意推倒别人玩具就走開,仲要笑笑口,,,我都比过其他媽媽話:咩你仔咁咖…压力由始起… 唔敢同佢出街㗎
‹ 上一主題|下一主題