用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問如何同兒子解釋,他是亞氏兒?
go

請問如何同兒子解釋,他是亞氏兒?

你好,我小兒子6歳,2016年在協康評估,有焦慮症傾向(因他由N1,差不多每天返學也會喊,到k3 頭一個月,而且成日要黏著我,皮氣也麻麻,又固執,常睡不好,所以帶佢評估。)
評估後得出是智商中上(頭6%),但有焦慮傾向。
後來轉介油麻地兒童精神科評估,再參考父母及學校的評論及問卷,診斷為高功能自閉(輕微),要參加社交班改善情緒社交及固執行為。

我們幾次帶他做評估,佢都唔知乜事,我地只係話做body check(佢知哥哥每年學校都會去健康院做check up),但上次覆診,巳問我為何又要check? 我只答因你太瘦,要再check......但佢看到我回家在車上記notes, 就問我寫乜,想搶來看,我話記抵公司d 野,佢才收手......

問題來了,因我之後想替佢報平日的社交班,那麼,想請教一下同路家長,你們是如何解釋給小朋友聽他們為何要去上course ? 而你們會給他們說他是亞氏兒嗎?

還想請教,應如何解釋給哥哥聽 細佬的情況? 平時如果爭吵,又是否應該讓哥哥遷就下細佬呢?

請求教呀,因是新手媽,謝謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主

我當年小兒6歲開始就照直跟他講(小兒現10歲),只要找一個合適既時機跟他們說就可以,例如電視播出這議題時、日常生活、晚上睡覺前,我覺得都是一個好時機,平時也跟孩子多點溝通,多點找專業人士意見,教他勇敢積極面對自閉症,而自己也要改變心態(自閉症好像近視一樣,只要配帶適當的眼鏡就會和一般人一樣)到現在小兒在學校有很多朋友,有些同學也知道他有自閉症,也沒有同學排擠他。努力(emoji)

babecat1 發表於 18-1-14 11:16
我當年小兒6歲開始就照直跟他講(小兒現10歲),只要找一個合適既時機跟他們說就可以,例如電視播出這議題時 ...

謝謝你呀,請問當初如何和他解釋亞氏呢?

judyto 發表於 18-1-13 23:30
你好,我小兒子6歳,2016年在協康評估,有焦慮症傾向(因他由N1,差不多每天返學也會喊,到k3 頭一個月,而 ...
我仔也是差不多六歲, 剛診斷是高功能自閉兒。因為見仔仔除了社交不太好、情緒較大及身體肌肉發長不好, 其他方面都OK, 智商中上, 所以暫時未有打算跟佢講。去社交班都只係話去上堂, 幫佢學下點樣同其他小朋友玩。另外我亦無直接同哥哥表達, 只係哥哥一早已覺得細佬有不同需要, 我就話係細佬身體不太好, 有好多方面要努力學習, 希望他能愛護支持細佬。
我們最終只是希望他兩兄弟開心愉快生活, 互相扶持, 會等他們再大一點時, 慢慢找機會讓他們多了解, 才再告知他們。

Franceschingyi 發表於 18-1-20 00:55
我仔也是差不多六歲, 剛診斷是高功能自閉兒。因為見仔仔除了社交不太好、情緒較大及身體肌肉發長不好, 其他 ...

明白了,我也要用這方式同細佬解釋上堂,謝謝你呀,大家一齊加油^_^

judyto 發表於 18-1-20 11:06
明白了,我也要用這方式同細佬解釋上堂,謝謝你呀,大家一齊加油^_^
不過都要好好分配時間俾哥哥,始終佢都係小朋友,亦需要家長嘅關心。

Letter_lalaland 發表於 18-1-20 11:38
不過都要好好分配時間俾哥哥,始終佢都係小朋友,亦需要家長嘅關心。

是啊,哥哥也要比多D愛呀:>

Letter_lalaland 發表於 18-1-20 11:38
多謝你的提醒, 其實哥哥一直有投訴我吾公平, 比左好多時間去陪細佬去上培訓, 又要到處為佢找醫生見心理治療師, 所以我都不斷提醒自己, 哥哥也有他的需要, 更需要媽媽的關心, 所以有時細佬去上培訓, 我會帶埋佢去, 然後趁細佬上堂時自己帶哥哥去看書, 或出外行下, 比番D單對單既時間比哥哥。

有必要咁細個向他解釋嗎?

legolas625 發表於 18-1-20 12:59
有必要咁細個向他解釋嗎?

其實主要係想同佢上D訓練班,但上兩次帶佢去QE評估(臨床只見了幾分鐘),佢巳覺得好奇怪,我只係話係body check.

我擔心佢唔肯上訓練堂呀,而且哥哥巳知D,所以可能要解釋下

回覆樓主:

http://www.erkebing.online/erke/ekbk/gyek/etxl/201610/74125.html

在網上看見這篇文章,可作參考

Pakpak_mama 發表於 18-1-20 19:24
http://www.erkebing.online/erke/ekbk/gyek/etxl/201610/74125.html

在網上看見這篇文章,可作參考

唔該你呀(emoji)(emoji)