用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 刪除
go

刪除 [複製鏈接]

密集式訓練好不好,請分享
   1    0    0    0

回覆 tintin0614 的帖子

你的仔囡將會上堂?

回覆 connie001 的帖子

係呀~

老師經驗會淺些

我都係,你幾時開始?上午定下午?

我聽講老師有愛心,希望係

下午班,可能下星期開始

我仔今個星期開始返,返咗3日,由爆喊到今日唔喊自己行入去,但還在適應,so far 都 ok, 每日有書仔寫低果日小朋友表現。如果你都返下午,我地有機會同一班。我仔係返咗一個學期 K1,雖然學校好好無開聲叫我地地仲盡量配合我地,但我真係覺得咁樣對大家都無好處,老師工作量又大,我仔又學唔到,聖誕假剛找到楊震有位, 就決定入讀 ,因為地點時間都適合我地,同學費負擔到,諗住一路一路等 S 位

我是上午班,如果返就2月開始。我仔讀緊N班,所以到時可能上午讀楊震,下午讀N班,試兩個月睇下阿仔頂唔頂得住

回覆 Michelle_Hung 的帖子

不是俾多些機會A仔接觸正常小朋友會好些嗎?

理論上係,但主流幼稚園真係好難照顧佢,同學校心理學家觀察我仔返學時係極度不安,怕影響咗佢。我地係放完假就退學,老師叫我帶個仔返多1日,等同學同其他老師同佢講再見(因為我仔不停喊要專人服侍,基本上好多主任都照顧過佢好錫佢), 最後1日接佢放學,隔離同學不停攬實佢唔捨得佢,因為全班同學都好錫佢,當佢 bb, 佢一喊就會拎紙巾同佢抹眼淚,啲同學仔都唔捨得佢退學,我果下都眼濕濕。但時間同體力上我地都 afford 唔到走2邊,所以決定退學等 S 位。我仔有上 n, 再轉校讀 K1, 年半以來我都唔覺佢同其他同學可以有互動,可能真係未去到果個程度

一星期5 天都要返全日,仲要趕2場。咁細會好攰,未必有精神上堂。

回覆 Michelle_Hung 的帖子

K1唔係免費咩?我個仔宜家讀N班都要錢,我現在上午讀緊循道三日班,這個都是專俾A仔讀的課程,但我覺得同普通N班唔係有好大分別,只是1個月多了兩堂言語治療和感統堂,而且得三日所以諗住轉去楊震五日,但我自己好掙扎,因為我們去循道只需10分鐘,若去楊震需要45分鐘,所以驚太遠阿仔來回會好攰,而且下午仲要返N班。宜加諗緊上午返番循道三日,下午返N班,定係返楊震五日下午返N班,上午循道和下午N班阿仔都好鍾意返。

回覆 Letter_lalaland 的帖子

係呀,阿仔返兩場真係好攰,但諗緊而家是黃金時期,想趁這段時間比多訓練給他,希望他尼近9月可跟上主流K班。

connie001 發表於 18-1-19 07:23
回覆 Letter_lalaland 的帖子

係呀,阿仔返兩場真係好攰,但諗緊而家是黃金時期,想趁這段時間比多訓練給 ...
太攰係會上堂恰眼瞓, 情緒更差, 經驗又唔好。
有足夠休息加上係輕鬆同愉快嘅環境底下, 小朋友嘅學習動機會較高。

‹ 上一主題|下一主題