用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 delete
樓主: bananaGi
go

delete  

little_yolky 發表於 18-1-15 14:51
定D嚟, 我阿細小一平均有都係8X, 110人排79, 無問題的, 睇下邊度唔好慢慢改, 一年好過一年的。最緊要同跑馬 ...

well.well.well
低處未見低

我個细嘅,坐定粒六入哥哥間小學,所以幼稚園happy school,小一小二(除了一起睇報纸)其他學業,我完全唔跟交俾爸爸,127人考级100、最差1O8。

我仲潤老公人哋小一小二1OO分。我哋小一小二都係100,過係1OO名。

小三我接手,10名10名推上去。佢自己讀過,會俾大仔獨立, 冇咁依賴。從來不用我跟默書,小測……五年级全年默書最低94分。

所以,you are right……樓主定D嚟,加油呀!

teacher_d 發表於 18-1-13 19:50
我小朋友平均分8x-90,老師話佢全班排15-20名左右⋯全班得27人咋⋯

我校我女小一時平均分70多,排名係80,你學校出得淺定老師心頭高。

yovin 發表於 18-6-12 23:45
well.well.well
低處未見低
如果我阿細小五都可以咁就好了, 我個目標只係升返上B2入聯繫而已。佢依家係B3。

朱寶媽媽 發表於 18-6-13 02:54
我校我女小一時平均分70多,排名係80,你學校出得淺定老師心頭高。

我諗係名津谷成績,家長學生齊配合

tutik 發表於 18-6-12 18:34
我唔知,不過有9字頭係唔容易,好似剛派英文,仔得84, 班中已算中上。大部份人7字頭。
...

幾年班?

回覆樓主

我仔學校平均分8x,全級排2x,全級120人,係咪教得深?

回覆樓主

我仔今年平均分進步左10分,我只要求佢每次都要有進步,小一仲細,小朋友條路仲好漫長呀

Gary_family 發表於 18-1-14 18:29
如果高小,8X 分,可考中間,那麼你學校一定課程很深了! 考得咁深!
我哋學校課程唔深, 高小平均分8X (當然係接近90既8X, 唔係81/2), 已經係級20名內, 甚至係級15名內了。

回覆樓主

我仔上次平均分8x尾已經去到級4x, 全級12x人,官校,學校要用小數點排名次

joannemak 發表於 18-6-15 10:29
我仔學校平均分8x,全級排2x,全級120人,係咪教得深?

幾年班?

我校小一90分排40尾lu
8x分排50-70

全級160

朱寶媽媽 發表於 18-6-13 02:54

小一平均分7x, 我校排70-80名了。全級160人。

因為考80幾90分都排50-60名了。

little_yolky 發表於 18-6-15 12:15
我哋學校課程唔深, 高小平均分8X (當然係接近90既8X, 唔係81/2), 已經係級20名內, 甚至係級15名內了。 ...

好淺! 邊區小學?

little_yolky 發表於 18-6-15 12:15
我哋學校課程唔深, 高小平均分8X (當然係接近90既8X, 唔係81/2), 已經係級20名內, 甚至係級15名內了。 ...

我地級一至二十係平均分97-95之間爭,平均分88就跌過一半以下,所以每次見佢係識但粗心大意就冇左10分8分就忍不住鬧,同時阿Qd諗佢都有做級一嘅可能

little_yolky    發表於 18-6-19 10:49

bananaGi 發表於 18-1-13 15:18
原來8十幾分都麻麻...  原來個個同學都咁勁。

我會這樣看,。如果小孩子只每科花一兩個小時溫習就已經有八十多分,我覺的已經很好。  可以放心讓他過愉快生活。

bananaGi 發表於 18-6-15 22:15
好淺! 邊區小學?
我哋係九龍城, 我理解一般係卷淺至會高分。即係, 體育、視藝、中英書法、音樂、中英作文呢D好好至得85分, 上面D科都計咗三分之一, 要話總平均分90-95, 真係無乜可能。

picture 發表於 18-6-16 10:58
我會這樣看,。如果小孩子只每科花一兩個小時溫習就已經有八十多分,我覺的已經很好。  可以放心讓他過愉 ...

我地學校平均分80已經是一百名之後,冇一個家長會以此為目標

bananaGi 發表於 18-6-15 22:11

幾年班?

3年班

我地初小好簡單,中英數常總計400分,其它科目不記分,小5-6以9,9,9,6,3,2計法。

IloveJJ 發表於 18-1-15 14:47
小一,90分以上我會獎

好了... 今次麻煩.. 中文低破90.

耳邊有人話其他人其他科好多係95以上, 中文係得者得天下...

係咪要揸支槍迫佢上進D?