用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 為何較少人去美國留學?
樓主: mrying
go

為何較少人去美國留學?

rogerlam123 發表於 18-1-14 14:07
路過,想順便問問美國大學一般什麼時候出offer?

December for Early and March for Regular

RunningPig 發表於 18-1-14 14:48
December for Early and March for Regular

謝謝(emoji)

mrying 發表於 18-1-13 14:38
我兒子中二,以後想去美國留學,剛開始準備。我發現海外留學討論區中少人談及去美國留學,為何呀?
美國不 ...
以下院校水準不錯, 看看機會如何
The Lawrenceville School

Choate Rosemary Hall

Lake Forest Academy

Peddie School

poonseelai 發表於 18-1-14 14:09
樓主孩子現中二,開始部署都可以呀,我理解大學要求看中三開始成績(英基計year 10), 樓主有心要安排學術以 ...

同美級數的英國大學 , 亦唔平喎 !

daisy17772 發表於 18-1-15 00:18
同美國同級數的英國大學 , 亦唔平喎 !

例如?我理解英國大學全部有政府資助,但美國頂級大學好多是私校。我隨便google見到ivy league 每年tuition & fees約 us$50,000 vs oxbridge 約 us$20,000 to 29,000 (不計medic)

回覆 daisy17772 的帖子

點都唔夠美國貴,尤其大部份頂尖學院都係私校。以 Harvard 為例,一年學費+生活開支起碼 70,000 美金,Oxford Cambridge 兩間最貴學費(包括 Medic)+豪華生活都係 67000 美金左右。公立大學如 UoC, Berkeley,冇錯的確學費平 d,但係住屋等費用貴,總數 64,000 美金,但係同等級數嘅 KCL 都係一樣開支。如果唔係讀 Science,3 年畢業;美國要多一年。讀醫科就仲慘,英國讀 4-5 年就搞掂,美國要 Postgrad 先有得讀醫,要 8 年時間先做到醫生。點計都係美國最貴。

回覆樓主:

朋友孩子去咗,玩同居,走堂及做parttime job,冇咗層樓但回來朋友有孫抱

brother4 發表於 18-1-15 08:44
朋友孩子去咗,玩同居,走堂及做parttime job,冇咗層樓但回來朋友有孫抱
...

舉這些個別例子, 沒意思, 出國讀不成書回來的, 美英加澳都大有人在.

樓主, 數學強, 考SAT並不見到優勢, 華人普遍數學都是強项, 強中自有強中手, 在一大堆SAT 數學全滿分的人當中, 反而不顯優勢.
(按: 我兒當年讀IB, SAT 1 Math和SAT 2 Math都是800分, 但一點也不稀奇, 他身邊同學SAT Math拿滿分的多的是.)

較少人赴美升學, 原因大概如下:

1. 美國大學學费的確高昂, 尤其是名校大都是私立大學, 學费五萬美元起, 再加上生活費等等.  公立名校學費也不便宜, 剛剛上college board網站看過,原來UCB國際學生學費也升到USD41,942了.
2. 美國大學四年制
3. 申請美國大學, 預備功夫和時間, 多出許多.
4. 歷史遺留下的問題, 港人傾向留英.

不過, 如果楼主孩子學業優秀, 將來工作路向又傾向於高科技和金融, 家裏又有餘錢, 萬一拿不到奬學金仍可全費支持留美所有費用, 那留美確是最佳選擇.  否则, 還是留英加澳吧, 到研究院若有心再升學, 再選擇美國, 這類升學計劃, 也很理想.

我自己從一開始就從無打算過比仔去美國留學,主觀上我非常討厭美國,所以唔會選擇美國,其次又系好主觀覺得美國治安差,遇到員警仲驚,當地非白人都成日受到歧視,更何況黃種人,又怕隨時遇到個傻佬又有生命危險。我自己讀中學年代識人去美國留學既都系讀唔成書,然後去讀野雞大學多,所以印象麻麻,仲有大麻毒品問題。

回覆樓主

如果計大學,我完全唔覺得少人去美國。呢度較多中小學的討論,所以感覺上去英國的多。身邊朋友讀大學嘅,美澳係多過英國。

brother4 發表於 18-1-13 15:19
有奬學金讀書成本比香港低?香港是免費教育,留學除學费+機票+住宿费真是不平,美好似剛大麻合法化(部份 ...

我大仔Y9-11係英國讀,剛在9/2017去美國華盛頓州讀CC, 起初聽到他話轉去美國讀我也像你們一樣想法,治安、大麻,最後我專重佢決定,我也飛埋過去陪他開學了解下及睇下環境,現在己過了一個term我很放心,該區很寧靜,治安也很好,D人質素很好,有次他同學漏底手機在food court有人執到比返佢,所以有很多野不要只看新聞就覺得全美國都咁治安差,要親自去獀资料,親自去看,睇到D人很易相處,樂於助人,之前係英國學校附近公園也有人賣大麻,唔通唔合法就無?香港、英國無大麻、丸仔?槍乜真係咁容易隨便周街帶住隨便開?其實只要小朋清楚知道什麽該做什麽不該做就Ok, 不要隨便得罪人野事,去那裹都可,否則係香港也會出事,最緊要了解小朋友想去那讀、讀什麼專業而大家坐底慢慢傾,老實講美國有很多很好的校,讀書較彈性, 很多一流既人才在那裹,可另視野更廣

anncee    發表於 18-1-17 09:04

papaof2 發表於 18-1-13 16:29
美國超多內地人,風氣唔好。

其它國家無內地人留學嗎?現在各地都有大量內地留學生,有很多內地生好勤力好叻,也應該向他們學習啊

RiboMM    發表於 18-1-19 20:36

回覆樓主:

英國都有歧視,只是形式跟美國唔同。而且英國或歐洲時不時有恐襲,英定美安全D都好難講。

非常感謝諸位的分享。我補充一下我的想法。

1. 為何想去美國留學?兒子的數學強,有意讀數學或者計算機,至少是科學類的學科。這些似乎都是美國比較強。另外,兒子英語也不錯,就是背功一般,語文是弱點,通識也不強。我感覺他在SAT面前比在DSE面前更有優勢。畢竟SAT之類不考中文和通識了。

2. 經濟方面的考慮。我們家境一般,沒有申請到獎學金,我們應該不會考慮去美國留學了。我希望這能夠激勵兒子奮發。

孩子的路只能孩子自己去走。作為家長,我只能給他指路,給他多一點機會。

mrying 發表於 18-1-15 21:18
非常感謝諸位的分享。我補充一下我的想法。

1. 為何想去美國留學?兒子的數學強,有意讀數學或者計算機, ...

以你既仔的興趣,美國有更多適合的大學。如果你要靠奬學金,香港政府有卓越奬學金,或者去考一些對國際學生都提供 financial aid 的大學 https://www.usnews.com/education/best-colleges/the-short-list-college/articles/2017-09-21/10-universities-that-offer-international-students-the-most-financial-aid

poonseelai 發表於 18-1-15 06:39

我主要留意London based uni, eg Lse, Imperial college. 我睇番tuition fees 的確比美大平。我應該是睇了一條大數,計埋London 生活費,total 黎睇唔平。

1998Ruby1998 發表於 18-1-15 07:52
回覆 daisy17772 的帖子

點都唔夠美國貴,尤其大部份頂尖學院都係私校。以 Harvard 為例,一年學費+生活 ...

you are right.  thanks for your info.  I have been looking up the fees of those london based uni, eg imperial college, Lse, indeed the tuition fees are not as expensive, I was just recalling the total fees include living cost.

cfs 發表於 18-1-13 18:48
治安、大麻唔會考慮,如果去美國,情願留香港

加拿大都已經將大麻合法化。