用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 為何較少人去美國留學?
go

為何較少人去美國留學? [複製鏈接]

我兒子中二,以後想去美國留學,剛開始準備。我發現海外留學討論區中少人談及去美國留學,為何呀?
美國不是獎學金慷慨嗎?如果拿到一定的獎學金,讀書成本應該比香港低啊。

我兒子數學強,看了看似乎 SAT考試比DSE更容易出高分。大家什麼想法啊?

多謝!

3    0    0    0

回覆樓主:

有奬學金讀書成本比香港低?香港是免費教育,留學除學费+機票+住宿费真是不平,美好似剛大麻合法化(部份地方)另校内槍擊案不斷,另美劇蝙蝠俠/不死俠講冶安極差:不會放心將孩子去那!(煲劇上腦

回覆樓主:

美國大部分大學奬學金只給美國公民。你見到 SAT Math 淺,但 SAT Verbal 同 Personal Statement 對香港好多學生都很 challenging。

回覆樓主:

但uk 都多大6 人,多hk 人喎。

回覆樓主

感覺上美國太自由開放,我自己就唔太放心十四五歲的孩子過去。

回覆樓主

治安、大麻唔會考慮,如果去美國,情願留香港

mrying 發表於 18-1-13 14:38
我兒子中二,以後想去美國留學,剛開始準備。我發現海外留學討論區中少人談及去美國留學,為何呀?
美國不 ...

如果讀中學美國太自由,規範較少

回覆樓主:

樓主講緊 DSE SAT,應該係講緊大學?

美國治安的確冇英國咁好,SAT 數學淺,不代表其他科你都可以高分。有獎學金,但係住宿+機票+保險+監護人等加加埋埋,條數都唔少,英國又少一年學制,節省左嘅時間可以用黎讀碩士,快人一步。獎學金,老實講,不論英國定美國,好多 quota 都係留畀本地人,外國人係冇份,有份都係獎學金額低,除非你係非常聰明,頂級學生,為大學爭光果隻啦。

再者要睇下你讀嘅係邊間 U,如果你讀 New York 的話,生活費起碼貴過倫敦 15%,再加上好多出名嘅 U 都係私立大學,學費一定貴到呢!

去邊度讀書,每個人嘅環境,喜好及考慮都唔同。美國大學嘅好處係unconditional offer,英國大學就好多時都要你考到某個人grade或分數。但考試嘅野好難講,無話實得,所以有d人就兩地都申請,就算最終考試失手都死唔晒。當然,如果你想讀醫或法律等某一特定科目,美國大學就唔適合。另外,申請美國大學要做嘅野及所需嘅時間比英國大學的UCAS多好多,依個亦都係考慮因素。其實普遍嚟講,申請頂級美國大學比申請英國頂級大學更加困難,因為英國只睇你學業成績,美國就睇成績以外,仲要睇你有無十八般武藝。另外又有一些人有 legacy,又會霸去一些位,所以就更加困難。

bobbycheung 發表於 18-1-14 01:13
去邊度讀書,每個人嘅環境,喜好及考慮都唔同。美國大學嘅好處係unconditional offer,英國大學就好多時都 ...

贊成。但如果想讀科技或商科,而且畢業後有工作機會,美國是較好的選擇。

美國大學學費貴,一般 USD 3-6 萬,所謂 scholarship ,申請唔易,始終申請人多,而申請到也未必全免。住唔平,朋友個仔在 new york ,在 brooklyn 分租個房都要 usd1000。另外機票,交通,等,一闊三大。
其實講到呢度,已經可以停。
$$ 一定是主要因素。

SAT 也是一個 challenge ,香港人叻極就係 d 數叻,但 SAT 是另一種考試方式,唔好太老定,尤其 verbal ,連國際學校出嚟都唔敢話淺。另外,又看 personal statement 又看 non-academic achievement。香港人其實好多都唔掂。

至於大陸人香港人,其實英美加澳,越有名氣的 program 就越多。

RunningPig 發表於 18-1-14 09:25
贊成。但如果想讀科技或商科,而且畢業後有工作機會,美國是較好的選擇。
...

美國大城市真係多機會。

mrying 發表於 18-1-13 14:38
美國不 ...

"我發現海外留學討論區中少人談及去美國留學,為何呀?"

其實去美國讀大學的人,一 d 都唔少,但人地冇上討論區講而已。
去美國有點名氣的大學要好多步署,好多人 year 10 已經開始 prepare 。
SAT ,non-academic ,不是求其去賣旗都當係。
non-academic 好多人又 sports 又 music ,不是一年半載可以吹出來。
識得步署的,一係有個虎媽幫佢安排,一係學校有晒 support ( 國際學校就自己有晒資源 ) ,一係叻的孩子自己自發安排找資訊,一般不會要家長上討論區問。
其實 EK 有好多低調家長有仔女在美國名大學讀,不過人地冇出來晒。
當然,冇一早準備,也入到美國大學也有,可能是名氣較一般,甚至只是 community college 。

"讀書成本應該比香港低啊。"

同英加澳比,都未必平。
香港大學學費四萬幾,免了機票等開支。
真係咁叻有美國大學 scholarship ,香港也一定有。
用 $ 出發,香港一定最平。
出國是另一層次的目的。

回覆樓主:

哈哈,Year 10 已遲,我D朋友 Year 6 / 7 已部署。

nintendo 發表於 18-1-14 12:22
美國大城市真係多機會。

其實美國的頂尖大學從十幾年前開始已經是新加坡,台灣,或中國內地的學生的首選。

RunningPig 發表於 18-1-14 13:27
哈哈,Year 10 已遲,我D朋友 Year 6 / 7 已部署。

我樓上個小朋友
未出世已部署
美國出世
6個月後回港
小學香港讀
中學美國讀
依家中五 !

回覆樓主

路過,想順便問問美國大學一般什麼時候出offer?

回覆樓主:

樓主孩子現中二,開始部署都可以呀,我理解大學要求看中三開始成績(英基計year 10), 樓主有心要安排學術以外。制度上美制第一年可讓孩子了解多些自己興趣,但四年美國大學費用太貴了,一個人洗費夠我兩個在英國讀
‹ 上一主題|下一主題