用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 冇記性丶專註力差丶做野慢:上咩堂可幫倒佢 ...
樓主: Belle_Piano
go

冇記性丶專註力差丶做野慢:上咩堂可幫倒佢  

回覆樓主:

回覆 MrBeast 的帖子

當然我不贊同報道上那個人的銷售手法,但其實我覺得是她的個人品格及銷售手法有問題,正如有些醫生也會隨便開精神藥物,例如聰明藥或抗生素給病人一樣,所以不能以偏概全認為精油就是不好的,有許多研究也證實精油的功效,正如前兩天嚴浩也在報紙的專欄上提及精油的功效,以及我們應該開放自己的思想接受精油真的有其功效,其實我的想法是與其讓小朋友去服用什麼利他能,為何不讓小朋友嘗試純天然的精油,起碼他們接觸的也是植物,如果二者選其一,大家會選擇迷迭香還是利他能呢?反而我覺得選擇什麼種類的精油才是最重要,要有國家認證安全的精油才使用。以下是嚴浩認同精油的報道👇https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2002107/%E5%A4%A9%E7%84%B6%E7%B2%BE%E6%B2%B9%E6%8A%97%E8%B6%85%E7%B4%9A%E7%B4%B0%E8%8F%8C

小朋友用精油要稀釋使用

olivia511 發表於 18-1-17 17:05
我個女細你既一年, 但都係9成似.... 應該唔係病黎既, 只係我地做父母既就激到死咁滯囉! 我地而家都係冇計可 ...

我的寫照

回覆 Belle_Piano 的帖子

我個仔都有這個問題,驗過IQ,他的短期記憶較慢,玩記圖片的方式有幫助

nanalalala 發表於 18-2-5 20:42

當然我不贊同報道上那個人的銷售手法,但其實我覺得是她的個人品格及銷售手法有問題 ...

嚴浩s backgrounds interesting. 導演by training turned 食療專家。

又唔係藥,什麼認證冇乜意思

回覆 Funtoread 的帖子

等我試下呢個方法Thx!

开心师奶 發表於 18-2-6 03:14

我個仔都有這個問題,驗過IQ,他的短期記憶較慢,玩記圖片的方式有幫助 ...
你去邊度做IQ test?

我女一樣。。

回覆樓主:

減少吃甜,colourgul的東西,如有顏色的糖

bullystick 發表於 18-1-30 00:46
試去睇醫生,去斷定是否專註力不足 (Attention deficit)

睇邊類型醫生?

Belle_Piano 發表於 18-1-13 11:45
我個囡P.3有以上嘅「特質」日日都激到我死

放學返來我問佢今日上堂嘅某一科D野

我果個又係p3,一模一樣! 今日做幾條數用了兩個鐘,藉口多多,其間發呆,玩,行來行去唔知做乜。之後温測驗,又花半個鐘揾工作纸,(果叠工作紙之前已經好辛苦幫佢揾齊,叮嚀佢放好),終於開始温書,就合眼瞓。我俾佢激到發癲!!

Belle_Piano 發表於 18-1-14 15:58
回覆 brother4 的帖子

佢已有食多種维他命…
是魚油不是魚干油啊
DHA EPA 果D 呢

有研究話EPA 可以改善專注力 (可以自己google 一下)
所以買時要睇成份, 市面果D好多比例是DHA 多於EPA
最好買D EPA 多過DHA 的
又唔難買到, 如試哂所有野都無改善可以一試丫

IloveJJ 發表於 18-3-6 09:58
發呆、玩、眼瞓,係表示佢唔想溫書;搵工作紙搵半個鐘,係平日整理問題。整理問題,可以每日督住佢執好物品 ...

我覺得佢想拖哂時間。。。
工作纸見到有派已經叫佢放在folder,但到温習時仲是唔齊。噚晚要温的已經之前幫助揾齊叫佢放好,到要温時扮唔見咗,到我發火時又突然揾番。
我成日就係俾佢呢啲拖拖拖,激到未温巳經黐咗線!

IloveJJ 發表於 18-3-6 11:32
咁咪即係歸納埋同一問題,就係唔想溫囉!所以解決方法就只有「利誘」佢。
...

試過利誘,唔成功。計劃過測考完去玩,聽完果下好積極,之後乜都唔記得。佢果腦好似穿洞水桶,所有嘢包括學習上生活上聽完就唔記得。

IloveJJ 發表於 18-3-6 12:10
目標太遙遠或太難達到就唔成功,試下改成即時達到既目標。例如:溫完默書,明天有好成績,即刻有獎。
...

明明讀書係小朋友嘅責任,呢個年代好似父母求佢哋讀,仲要俾獎勵。

不過,謝謝妳。我再訂更短期目標。