用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 冇記性丶專註力差丶做野慢:上咩堂可幫倒佢 ...
樓主: Belle_Piano
go

冇記性丶專註力差丶做野慢:上咩堂可幫倒佢   [複製鏈接]

我女今年P2, 成績全級考中間...4X幾, 我對住佢都幾心力交瘁, 佢好飄忽, 夜晚同佢溫佢好醒識答識做, 但到朝早問番佢或去考試, 佢可以連BASIC野都唔識, 又好唔小心, 成日錯埋D無謂野....前排開始補習, 一星期兩次, D老師個個都LIKE佢乖, 個女對讀書係唔抗拒, 但就係咁....

我真係唔太識教, 請旨教!

rdgs

milk

我女今年P2, 成績全級考中間...4X幾, 我對住佢都幾心力交瘁, 佢好飄忽, 夜晚同佢溫佢好醒識答識做, 但到朝早問番佢或去考試, 佢可以連BASIC野都唔識, 又好唔小心, 成日錯埋D無謂野....前排開始補習, 一星期兩次, D老師個個都LIKE佢乖, 個女對讀書係唔抗拒, 但就係咁....我真係唔太識教, 請旨教!

亜斯蘭 發表於 18-1-24 08:21
咁佢成績是合格定唔達標??
若真係好差,學校應該有支援!

佢舊年D成绩冇咁差,所以學校今年冇擺到佢入去remedial class

yutinlung 發表於 18-1-25 10:39
我女今年P2, 成績全級考中間...4X幾, 我對住佢都幾心力交瘁, 佢好飄忽, 夜晚同佢溫佢好醒識答識做, 但到朝 ...
心力交瘁……我對著我個女D成绩
尤其中文
就係勒

Belle_Piano 發表於 18-1-27 23:17
心力交瘁……我對著我個女D成绩
尤其中文
就係勒
語言的確係比較難搞,需要時間去浸。

brother4 發表於 18-1-15 09:09
今日頭條日報講美國研究约六百名孩子,有講多吃鱼IQ高;改善睡眠可提升學術表現
...
好多研究都有類似發現。

brother4 發表於 18-1-15 09:09
今日頭條日報講美國研究约六百名孩子,有講多吃鱼IQ高;改善睡眠可提升學術表現
...
有fd 少少A,都有食魚油,e加ok,不過阿媽有這方面知識,有做好多其他野,好難講邊樣最有效。話時話美國佬信唔過,好多conflict of interest.

MrBeast 發表於 18-1-28 08:53
有fd 少少A,都有食魚油,e加ok,不過阿媽有這方面知識,有做好多其他野,好難講邊樣最有效。話時話美國佬 ...

是的

王家爸爸 發表於 18-1-28 08:45
好多研究都有類似發現。

所以自己孩子有食

brother4 發表於 18-1-28 11:14
所以自己孩子有食
我啲小朋友都有,但係唔係因為相信魚對IQ有幫助,而係覺得好食。

去做評估啦。專注力不足和過度活躍都會影響平時生活學習噶。做個評估唔難,好過妳宜家咁頭痛。超過六歲又確診既話可以食藥控制噶。
我覺得都係無興趣無耐性唔專心,妳可以上D課程幫幫距。我小朋友就是這樣,要大人係隔離鼓勵,距就可以完成,而且可以好快又好靚咁完成,否則好hea無心機咁做完或者話我唔識。

我個小朋友宜家K3,起初k2老師反應話距認字弱,呢頭講即刻問都話唔記得,又成日好似唔識,不過距係識既回家會發揮出來,真係無耐性無專注,跟手我即刻上開發右腦認字班,老師反應好佐,妳所講既問題我都發現差不多,但已經評估了。距係智力正常既,就係唔夠專注同無耐性,不過我2017年11月已經上梗開始專注班,私人既,1100蚊一個月4堂每堂一個半小時,加上尤德夫人評估埋,我起碼係小學以前幫補距既不足。小學真係好惡搞。妳已經小三,唔好再問啦。而且如果確診學校會有心理醫生可以幫助。必須要穩註冊精神科心理專家(唔太記得專業學名)去做評估,學校才可以認可,若有問題可以啟動機制,學校會全力協助噶。

Wonderful-Baby 發表於 18-1-29 18:35
我個小朋友宜家K3,起初k2老師反應話距認字弱,呢頭講即刻問都話唔記得,又成日好似唔識,不過距係識既回家 ...
唔該哂你咁深入咁講解如果佢持續我都揾學校幫忙

王家爸爸 發表於 18-1-28 08:43
語言的確係比較難搞,需要時間去浸。
係,要浸佢成日只肯睇英文書
叫極都唔睇中文書……

Belle_Piano 發表於 18-1-29 22:05
係,要浸佢成日只肯睇英文書
叫極都唔睇中文書……
我哋既情況類似,我兩個連中國歷史都係睇英文版本。

Belle_Piano 發表於 18-1-13 11:45
我個囡P.3有以上嘅「特質」日日都激到我死

放學返來我問佢今日上堂嘅某一科D野

試去睇醫生,去斷定是否專註力不足 (Attention deficit)

我個仔有齊呢d特徵,不過,都改善左!
有興趣了解我地的改變,可以whatsapp 91484194
同你分享!

其實專注力差,與幼兒的大腦發展有很大的關係,研究指出,這類小朋友的大腦某些部位無法長期運作正常,因而影響學習及行為。所以要改善小朋友的專注力情況,應該從改善大腦發展著手,例如大腦的額葉負責管理自控及集中力,左顳葉和頂葉負責處理閱讀,小腦負責支配動作及平衡,頂葉負責處理數學等,有研究顯示利用精油迷迭香,有效改善小朋友的專注和記憶能力,我有好多學生之前都有專注力問題,所以對這方面十分注意,但現在已改善了很多,但一定要找治療級數的精油,先可以幫到小朋友有問題歡迎大家私下交流分享
https://www.top1health.com/Article/12518

nanalalala 發表於 18-2-3 17:30
其實專注力差,與幼兒的大腦發展有很大的關係,研究指出,這類小朋友的大腦某些部位無法長期運作正常 ...
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20170223/56340457

回覆 nanalalala 的帖子

https://www.hk01.com/好生活/11997/-親子專題-香薰治療師-精油極濃縮-用過多隨時中毒
‹ 上一主題|下一主題