用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 marymount mps 只得派位?
樓主: Mie1107
go

marymount mps 只得派位?

過去幾年認識幾位有份被邀叩門面試既學生, 全部具備以下條件:
1. 天主教徒
2. 有神父推薦信
3. 就讀港島區名幼
4. 本身學術能力強

其中只有110個位係入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 18-1-13 11:30
有叩門,但摸左咁多年都摸唔到佢點揀人。揀最最最叻又唔似。我知有preference俾教友(應該話某d教友)但又 ...

的確,如果父母係屬於該個天主教宗教團體,應該會易入啲,因為識人。

hkpapa852 發表於 18-1-15 10:27
過去幾年認識幾位有份被邀叩門面試既學生, 全部具備以下條件:
1. 天主教徒
2. 有神父推薦信

叩門寫信階段點睇到學術?

baroncount 發表於 18-1-15 22:42
叩門寫信階段點睇到學術?
Portfolio ~~~

mcl203 發表於 18-1-16 01:55
Portfolio ~~~

普通既Paper Form Portfolio其實已經小兒科, 近兩三年已經見到"Portfolio 包裝" 中附有一隻DVD, 或者一堆Youtube 連結
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-1-16 09:15
普通既Paper Form Portfolio其實已經小兒科, 近兩三年已經見到"ortfolio 包裝" 中附有一隻DVD, 或者一堆Y ...

唔係以為真係有人會得閒到開黎睇下話

Charlotte_mom 發表於 18-1-16 09:38
唔係以為真係有人會得閒到開黎睇下話
有冇人睇我就唔知, 不過我見過有人咁做......

我當時都O嘴...... 果然夠進擊!

hkpapa852 發表於 18-1-16 09:15
普通既Paper Form Portfolio其實已經小兒科, 近兩三年已經見到"ortfolio 包裝" 中附有一隻DVD, 或者一堆Y ...

我朋友1X年前都係咁做啦喎,有人請人做添,不過,係VCD ~~~

放條UTube link, FB, 係我采佢都,要我咁辛苦去睇,面試扣佢幾分先~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

港島區點先算名幼?我見寶血幼稚園年年都有一個學生扣入瑪利曼

回覆 mcl203 的帖子

用 QR code得唔得? 一嘟就睇得

雲牛 發表於 18-1-16 15:07

QR Code,最怕嘟都唔會嘟~~~

雲牛 發表於 18-1-16 15:07

不如跟埋部tablet, 一開就睇晒!

回覆樓主

放DVD係愚蠢做法

唔會有人得閒開黎睇

俾著我做老師或主任,一定扣佢印象分,因為家長連common sense都冇

99dogdog 發表於 18-1-16 16:12

有位升學專家早幾年咪係報張吹水....話有家長去學校放低幾部notebook/iPad (詳情唔記得左)
但...我覺得佢唔係專家...係作家 ~~~

99dogdog 發表於 18-1-16 16:12
跟埋部Tablet, 有機會觸犯防止賄賂條例

siden 發表於 18-1-16 16:42
放DVD係愚蠢做法

唔會有人得閒開黎睇

都埋feel到呢家人好似麻麻煩煩咁

回覆樓主

Marymount interview 唔係話唔考學術嗎? 點知佢學術強唔強呢?

千語mami 發表於 18-1-19 00:48
Marymount interview 唔係話唔考學術嗎? 點知佢學術強唔強呢?

簡單D,來自小學早已認識既幼稚園,有個靚既portfo,係用於爭取有張入場券既機會,同面試考唔考學術水平,無直接關係~~~

面試完全唔考學術,相信不可能吧,只係直接考和間接考既分別,和考既深度~~~