用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 marymount mps 只得派位?
go

marymount mps 只得派位?

如題。可叩門或自己考?

Mie1107 發表於 18-1-13 10:17
如題。可叩門或自己考?

識人好有誠意去叩門,寄咗好多封信,最後連面試機會也沒有

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

有叩門,但摸左咁多年都摸唔到佢點揀人。揀最最最叻又唔似。我知有preference俾教友(應該話某d教友)但又唔會全收教友

Sometimes got more than 20 seats at knock door stage.

Charlotte_mom 發表於 18-1-13 11:30
有叩門,但摸左咁多年都摸唔到佢點揀人。揀最最最叻又唔似。我知有preference俾教友(應該話某d教友)但又 ...

敎友(有神父推䔍信)+英文強= 面試入場券
朋友女兒有幸咁入咗
如果係校友又未到25分相信點都會接見

Charlotte_mom 發表於 18-1-13 11:30
有叩門,但摸左咁多年都摸唔到佢點揀人。揀最最最叻又唔似。我知有preference俾教友(應該話某d教友)但又 ...

某D教友.. eg?

Forgetmenot999 發表於 18-1-13 13:24

敎友(有神父推䔍信)+英文強= 面試入場券

有冇咩幼稚園大機會D? 或校長信有用?

回覆樓主:

揀人黎in,教會或有力人士寫信較有機會。

幾年前朋友度來度去,結果搬屋去抽,機會大過叩。

醒目開學勳章 王國長老

Mie1107 發表於 18-1-13 14:26
某D教友.. eg?

有其他人講左,某d教會、某d人士推薦特別有效
名我就唔開了

認識一個非教友冇關係家境一般中產讀九龍谷學術既幼稚園叩門入咗. 相信佢係面試淡定得分.未必個個靠関係但大前提係學術要好.

醒目開學勳章 王國長老

Bunnygirl 發表於 18-1-13 17:51
認識一個非教友冇關係家境一般中產讀九龍谷學術既幼稚園叩門入咗. 相信佢係面試淡定得分.未必個個靠関係但 ...

當然,佢又唔會收晒關係人士,不過又的確聽過有唔少有料之人連面試call都收唔到,所以我話摸左咁多年都唔知佢點揀

Bunnygirl 發表於 18-1-13 17:51
認識一個非教友冇關係家境一般中產讀九龍谷學術既幼稚園叩門入咗. 相信佢係面試淡定得分.未必個個靠関係但 ...

有得in,先有得show實力。

Mie1107 發表於 18-1-13 10:17
如題。可叩門或自己考?

有小朋友好叻,叩門連int的機會都冇。但識校内有關人仕直入。識人好過識字。

回覆 Jane1983 的帖子

同意. 相信佢其中有得in既原因係有“1”. 佢本來已有真資offer 都吾要就係為咗有個”1” 去博Marymount, 苦盡甘來.另外認識都係中西及灣仔區天主教女校幼園生有得In.  

通常有得IN都係讀天主教幼稚園, 神父信唔一定得, 佢地唔係揀最叻個批, 係理念要一致, 喜歡一些家長係主張唔谷, 因為佢本身係唔谷的學校.  Portfolio放太多cert或參加太多比賽反而唔係佢地杯茶.

回覆樓主

上年聽到有幾個叩門入。

catcle 發表於 18-1-14 00:37
通常有得IN都係讀天主教幼稚園, 神父信唔一定得, 佢地唔係揀最叻個批, 係理念要一致, 喜歡一些家長係主張唔 ...

瑪利曼似乎唔係天主教必定優先,聖公會既幼稚園都得,反為SPCS就似乎係。亦唔係唔睇Portfolio,Portfolio 係反映家長對小朋友既教育路向。不過,近年轉左校長,有無改變選生方向就唔知了~~~

俾教友,朋友女是教友剛今年小一。

tiffany168168 發表於 18-1-15 07:54
俾教友,朋友女是教友剛今年小一。

補充,唔係普通教友,係識神父,由神父推薦果隻。

tiffany168168 發表於 18-1-15 07:55
補充,唔係普通教友,係識神父,由神父推薦果隻。

同朋友女兒case差唔多,父母不是普通教友