用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校一問(沙田區)
go

自行選校一問(沙田區) [複製鏈接]

幫朋友代問~
她兒子讀名小,學校過往派位唔差的,經過2次呈分後老師話他兒子屬band 2中至尾成績(中B+, 英B, 數B, 常A, 音樂A,視藝A),想問如自行揀邊間中學較好? 老師建議選大埔靈糧堂劉梅軒中學,但聽講校風唔得,請指教!

elbar    發表於 18-1-12 21:04
   0    0    0    0

SY_Joanne 發表於 18-1-12 18:42
幫朋友代問~
她兒子讀名小,學校過往派位唔差的,經過2次呈分後老師話他兒子屬band 2中至尾成績(中B+, 英B ...

沙田點解要遠去大埔?自行最自由當然無可厚非,但只聼人講,自己唔比較唔同小朋友討論咩系最適合,好易選錯。

RiboMM 發表於 18-1-13 08:37
沙田點解要遠去大埔?自行最自由當然無可厚非,但只聼人講,自己唔比較唔同小朋友討論咩系最適合,好易選 ...

所以我都叫佢唔好聽老師講,自行搏高一線嘅學校

SY_Joanne 發表於 18-1-13 09:47

同意,都係試自己最心儀先好,後面還有大抽獎,唔晒怕。

SY_Joanne 發表於 18-1-12 18:42
幫朋友代問~
她兒子讀名小,學校過往派位唔差的,經過2次呈分後老師話他兒子屬band 2中至尾成績(中B+, 英B ...
其實樓主朋友及其兒子有沒有自己参觀過沙田中學?小朋友喜歡邊間?若是沙田區其實都已經有很多好中學可選,除非揀直資,否則冇须誇區到大埔。樓主朋友會否考慮直資,若會b2生男仔 ,德信是非常好的選擇。
個人意見,樓主小朋友在一線小學,所以呈分排名在b2中尾都仍會有競爭力,未必一定要越级挑戰,但自行時避開熱門學校仍有機會,要視乎家長心態及小朋友性格去選擇,旁人好難憑空给于意見。

SY_Joanne 發表於 18-1-13 09:47
剛巧有朋友的小朋友在沙田讀小學band3,被老師建議選黃允畋。聽到這個及樓主情況,就想是否老師為了配合學校以派頭三志願做目標?
無論如何,始終不是老師填表,更加不是老師讀書,未必要聽
‹ 上一主題|下一主題