用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 轉左兼收班 我反而仲覺得好唔開心 好大壓力! ...
go

[聽/語障] 轉左兼收班 我反而仲覺得好唔開心 好大壓力! [複製鏈接]

我個囡囡就黎五歲,係三歲左右已經評估有語言障礙  同同齡差半年左右 但好好彩搵到間村校讀k1 係村校k1個年都讀得好好 老師間中都會提及下佢講野差左d 其他大部分都好大進步 臨退學時老師仲話佢呢一年進步左好多叻左好

但到左k2 就轉左讀兼收班 由九月到而家 次次去見兼收老師 同心理治療師 次次都話我個女唔得 同同齡既小朋友 差好遠 表達 溝通 大小肌肉 社交 全部都唔得 成日叫我轉特殊學校(emoji)話而家同佢既評估同三歲既評估一樣 無進步過(emoji)(emoji) 我好辛苦啊

但係係我角度 佢由九月都而家講野真係進步左好多 但我唔明點解間學校會覺得佢唔得追唔上同齡 成日要佢同其他小朋友睇齊(emoji)(emoji) 有冇同路人可以解答下我 我真係好唔開心 (emoji)(emoji)
   1    0    0    0

回覆樓主

樓主, 現實d 來講真係會用同齡小朋友比較, 因為讀主流係讀普通課程, 如果I 位覺得真係各方面都差同齡好多就真係要正視一下, 可能真係讀S 位好一點, 另外有無問老師可唔可以家長在家也做些訓練, 又或者去上一些私人治療。

王家爸爸    發表於 18-1-22 21:47

zarita 發表於 18-1-12 17:38
我個囡囡就黎五歲,係三歲左右已經評估有語言障礙  同同齡差半年左右 但好好彩搵到間村校讀k1 係村校k1個年 ...

明白 你的壓力,不要單靠l 位的訓練。因為訓練的時間真係好少。快D在外找言語治療師上堂,加上家庭教育,會快很多,加油(emoji)(emoji)(emoji)

BibiT 發表於 18-1-13 09:34
明白 你的壓力,不要單靠l 位的訓練。因為訓練的時間真係好少。快D在外找言語治療師上堂,加上家庭教育, ...

訓練密度少,係因為兼收位本來係俾大小肌感統情況輕微嘅學童,OT、PT 社署派落黎3-6月先一次,重要做埋評估。

當身體不在狀態(肺部較弱、唔夠氣)同整體肌力弱亦都會影響發音,而且小肌弱亦有機會影響到寫字同做功課動機。 現階段盡快同兼收位老師講要求見社工,一齊商討點樣會對小朋友最好,就算要入E/S 都要排。 而家咁快有得處理係好事。

平時自己帶小朋友去多啲公園,去參加社福機構自費計劃或者私營嘅小組頂住先。

I位不是應該有位老師幫小朋友天天上訓練的嗎?為什麼還要出外找言語療治師呢?可否告知那學校?

sandysandypoon 發表於 18-1-21 15:18
I位不是應該有位老師幫小朋友天天上訓練的嗎?為什麼還要出外找言語療治師呢?可否告知那學校? ...

老師嘅專業係按正常發展以豐富嘅環境同活動引導小朋友成長; 治療師嘅專業係按情況評估再給予適當既治療、跟進及訓練。

兩者嘅專業訓練、角色都唔同, 如果小朋友需要更多嘅專業治療方面嘅協助,兼收位老師就算每日有時間 單對單 同小朋友做訓練, 都不等同或者取代治療師嘅訓練。

兩者同樣重要, 亦無衝突, 可以並存。

我唔係當事人, 不過通常聽到其他人話, 當 小朋友平時返學 想成績好啲咪出去搵其他人補習囉。

之前 打去問過 一些學校, I 位每天都有半小時上課 ,還有小早訓練 ,可以互相學習。我小朋友等緊位

sandysandypoon 發表於 18-1-22 20:33
之前 打去問過 一些學校, I 位每天都有半小時上課 ,還有小早訓練 ,可以互相學習。我小朋友等緊位 ...

能夠搵到合適自己小朋友需要嘅服務就最好

王家爸爸    發表於 18-1-22 21:54
‹ 上一主題|下一主題