用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資交表格請親身/掛號/速遞交,唔好郵寄,會寄失或郵資不 ...
go

直資交表格請親身/掛號/速遞交,唔好郵寄,會寄失或郵資不足 [複製鏈接]

申請表, 你哋會:郵寄? 掛號? 速遞? 親自交? https://www.edu-kingdom.com/foru ... 465&fromuid=1539350

東九龍滙基書院: https://www.edu-kingdom.com/foru ... %99%E5%9F%BA&page=3
#51 G媽咪
我係郵寄,亦未收到面試信。
今日打去學校問,佢叫我等埋呢兩日,如冇就下星期打去再問。
我check過張$50報名費支票冇兌現,唔知係咪寄失咗份報名表

#54 aa06
我今日打電話去學校問, 她説收不到
   3    0    0    0

呢个世界上最信得过既就只有自己~

fionaytwong    發表於 18-10-19 07:33
王家爸爸    發表於 18-1-13 10:23

小時了了 發表於 18-1-12 14:11
申請表, 你哋會:郵寄? 掛號? 速遞? 親自交? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=33 ...
親身交

小時了了 發表於 18-1-12 14:11
申請表, 你哋會:郵寄? 掛號? 速遞? 親自交? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=33 ...
好多學校申請表都唔俾郵寄,因為通常都要即場 check 返齊唔齊.

親身交隱陣, 自行最多都係去兩間

真心叮嚀各網友, 交表格(特別是有心想讀直資中學), 請親身去學校交申請表, 真係唔好慳時間及唔好怕麻煩.

分享以下最近新鮮熱辣個案例子:
好友仔仔係沙田培基小學讀, 成績係培基小學係B2頭, 聖誕前(2017年12月22日) 當日同我講當日剛剛郵寄咗申請表去直資中學. 我當時已即時同佢講, 舊年係網上有網友講郵寄申請表間直資, 但間直資收唔同申請表, 連面試機會都無. 我仲問佢做咩唔親身交 (佢係家庭主婦)

前日(2018年1月10日) 我收到佢 whatsapp, 佢話俾我講中, 佢打去浸會王錦輝 check 收唔收到佢申請表及 check interview 時間, 王錦輝係電話覆佢收唔到佢嘅申請表(可能郵資不足寄唔到). 佢即時打去培基 check 收唔收到佢申請表, 答案又係收唔到佢嘅申請表. 匯基(東九)當然又係收唔到.

培基             截止申請日期: 2017年12月28日
浸會王錦輝  截止申請日期: 2017年12月30日
匯基(東九龍)截止申請日期: 2018年  1月16日

依家最新情況:
浸會王錦輝:俾佢即刻再交申請表, 並可以明天星期六(2018年1月13日) interview.

培基:原本唔俾再交申請表, 最後用各種渠道及方法, 好辛苦先至可以俾佢特別一次機會再交多一次申請表 (依家仲未知有無得 interview)

匯基(東九龍): 佢今次想我女返學時親身幫佢交去學校校務處. 我同佢講明天(2018年1月13日) 我會去阿女學校 open day, 我可以星期六親身去學校幫佢交 (我驚我女唔記得幫佢交報名, 表, 我真係驚過佢喇), 我尋日原本打算去佢屋企樓下攞申請文件, 佢竟然話未準備好文件俾我去交?!

唉! 我都唔識講了

bettyay    發表於 18-1-12 14:50

直資我有些郵寄, 全是掛號, 貴少少有得track安心些. 如果有用開local courier更好, 不過自行的就要親身 (見個D學校要求, 唔知是不是間間官津都是要親身..)

王家爸爸    發表於 18-1-13 10:23

Yanamami 發表於 18-1-12 14:18
呢个世界上最信得过既就只有自己~
真心多謝您哋舊年教我親自交表. 當時我心裏面仲嫌網友您哋洗唔洗咁麻煩, 咁樣上山下海為女升中考直資咁樣去交表?

呢個星期見我好友報直資下場係咁, 我真係好多謝網友您哋舊年俾我嘅意見, 而我又見到我好友唔聽我意見落得如此下場, 我都唔識點同我好友再講咩野了.

我想幫佢親身交匯基(東九龍), 我仲緊張過佢, 今日佢都唔知放工時俾唔俾到文件我喇. 真係咩人都有, 仔女升中事宜, 對我來講係重中之重, 點解佢可以文件未準備好? 點解可以郵寄寄唔到?

如果收唔到直資中學 interview 機會, 原來可能係申請人懵懵地郵寄唔到直資中學, 仲以為間直資唔俾面試機會

小時了了 發表於 18-1-12 15:00
真心多謝您哋舊年教我親自交表. 當時我心裏面仲嫌網友您哋洗唔洗咁麻煩, 咁樣上山下海為女升中考直資咁樣去 ...
客氣了~~世事真係乜都有可能,無論好与坏~所以仲係能自己掌握幾多就幾多。同样道理,能增加自行-擊即中既机会,总比等运到大抽獎好。

小時了了 發表於 18-1-12 14:41
真心叮嚀各網友, 交表格(特別是有心想讀直資中學), 請親身去學校交申請表, 真係唔好慳時間及唔好怕麻煩.

...
匯基(東九龍)>>>   可以上ONLINE 交,極之方便

回覆 小時了了 的帖子

其實匯基交申請表係冇須文件的, 我12月尾已交, 只係交申請表, 身份証副本, 50蚊CASH, 同埋回郵信封

其他CERT, 成績表, 中英作文, 都係面試果日至要交

回覆樓主

滙基可以網上填申請表, 都只係俾多廿蚊
文件又唔駛交住, 填晒資料連upload埋相應該一個鐘乜都攪掂~
有心做其實點都做到~

我雖然報得幾間直資, 但我係親身交
如果網上有得申請, 就直接網上申請

我唔放心郵寄, 都係親自交收最穩陣

回覆樓主:

呢兩間都有寄,我去郵局磅過先比錢,但都未有消息…
岩岩check到,培基張票過左數。

jk923 發表於 18-1-12 22:30
呢兩間都有寄,我去郵局磅過先比錢,但都未有消息…
岩岩check到,培基張票過左數。
...
我在截止前兩日去培基交,但當時找不到4年級第一次成績表,我諗住差一張仲係4年級時,佢竟話文件唔齊無法交,唉!

HaYi 發表於 18-1-12 14:42
直資我有些郵寄, 全是掛號, 貴少少有得track安心些. 如果有用開local courier更好, 不過自行的就要親身 (見 ...

Same.
自行需要親身因為必須當场check資料,chop自行三聯表,收兩聯,卑返家長聯自己keep。有啲學校總要對番小朋友身份證之類。

sophieL 發表於 18-1-12 23:41
我在截止前兩日去培基交,但當時找不到4年級第一次成績表,我諗住差一張仲係4年級時,佢竟話文件唔齊無法交 ...

咁咪要去多轉?

终於,好友仔仔依家係王錦輝面試緊,今日中午前俾到文件我今日去匯基 open day 親身交

小時了了 發表於 18-1-13 09:54
终於,好友仔仔依家係王錦輝面試緊,今日中午前俾到文件我今日去匯基 open day 親身交 ...

好彩有你幫,你朋友遇贵人

HaYi 發表於 18-1-13 10:13
好彩有你幫,你朋友遇贵人
講真的,我係EK呢度遇到贵人多不勝數。我呢啲擧手之勞,真係見笑

HaYi 發表於 18-1-12 14:42
直資我有些郵寄, 全是掛號, 貴少少有得track安心些. 如果有用開local courier更好, 不過自行的就要親身 (見 ...
講得啱,有啲錢唔慳得。

小時了了 發表於 18-1-13 09:54
终於,好友仔仔依家係王錦輝面試緊,今日中午前俾到文件我今日去匯基 open day 親身交 ...

你好心幫人係好人好事。不過都係理解唔到點解自己仔女既報名資料要搞到最後一刻朋友幫手交。交資料註冊直資我都儘量親自去,實在有3間學校冇時間就交俾爸爸去。我連同我同住既公公婆婆都唔敢託付,驚老人家眼矇耳聾交錯學校交漏嘢唔記得攞回條各樣。萬一有咩閃失,同學校失之交臂,影響既係自己子女既前途啊⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題