用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC, 民生, 九龍塘宣道, 又一村
樓主: Cheungk69
go

SC, 民生, 九龍塘宣道, 又一村 [複製鏈接]

回覆樓主:

MS吧,其中一個班主任是NET

SC同MS揀,prefer MS多d,考小學麻煩小d

回覆樓主

先問下自己民小、宣小係咪自己想俾小朋友直升?如果唔係,有更高要求就一定揀SC, 因為你會更會出力去幫小朋友考小學作準備

conniew117 發表於 18-2-10 08:47
先問下自己民小、宣小係咪自己想俾小朋友直升?如果唔係,有更高要求就一定揀SC, 因為你會更會出力去幫小朋 ...
讀民幼宣幼也可以出力谷小朋友考更高級數學校,看個人心態,無衝突。考學校是考個人實力。

73662710 發表於 18-2-10 09:10
讀民幼宣幼也可以出力谷小朋友考更高級數學校,看個人心態,無衝突。考學校是考個人實力。
...

咁當然我身邊亦有民幼朋友出力谷小朋友考更高既神校,我亦曾是民幼既用家,我就並沒有出力谷既那一群,入左民幼,有一半家長都唔會力谷,希望可以同小朋友好好享受3年既幼稚園生活,而小朋友係好有歸屬感,好渴望直升去小學部的。

73662710 發表於 18-2-10 09:10
...

雖則係咁講,但如果民小真係唔係樓住杯茶,上到都唔會讀,咁真係可能讀宣幼/sc好些。民幼預你升民小,真係唔會有支援你出去考其他小學,就算k3 9月知道冇得升小學都唔覺學校有特別安排俾果啲同學同家長去安排大抽獎點揀學校咁。

MS,進可攻退可守,始終無後顧之憂既表現會比較好。
‹ 上一主題|下一主題