用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇淅vs真光小學
樓主: AAAE
go

蘇淅vs真光小學   [複製鏈接]

Penipony 發表於 18-1-19 12:39
唔知有無記錯...樓主有大仔讀緊蘇小架啦⋯⋯而家係細女考k1有蘇幼同坑真幼offer...
如記錯,先說一下不好意 ...

Yes yes. 因為好難取捨,所以想在小學這邊問下意見。

你哋亦真的提咗我一些沒有想過的points

回覆樓主

樓主既然是蘇小用家就不用多說(emoji)。

Muigg 發表於 18-1-19 16:01
樓主既然是蘇小用家就不用多說(emoji)。

想聽吓真小用家意見

AAAE 發表於 18-1-19 18:45
想聽吓真小用家意見

樓主既然是蘇小家長,應很清楚蘇小情況,讓我分享一下真小吧!先講明,小朋友只是初小,高小情況不了解。

真小初小好輕鬆,功課少、默書少,但少唔代表淺,我覺得深咖,可能我小朋友真幼上,幼稚園階段只外補phonics。但真小好處是有充足時間畀你預備,一日串幾隻字,默書是應付到的。另外,中文小一上學期沒默書,集中教普通話併音,只評估不計分,也是沒壓力之下學。我普通話極普通,之前亦聽真小校長講沒外補普通話,但小一上學期真係學識晒d拼音,我要問返佢點讀添。樓上有家長話不prefer一次過學晒拼音,覺得先從聽說入手較好。點學普通話好d,我諗是條條大路通羅馬。我小朋友學懂拼音後,會自己借d有普通話拼音既書黎睇,自己拼讀,台灣也是幼稚園已教注音符號,目的就是讓小朋友可自己讀書。

至於外補問題,講真,現在有邊間學校學生唔外補?我分別有朋友的女女讀DGJS和SPC,一樣外補英文。真小輕鬆但升中成績好,係咪只靠家長發功?點解反而唔覺得這是真小行輕鬆路線既成效呢?其實家長好矛盾,一方面唔想小朋友做功課勞隸、唔想學校教淺考深、怕太谷失去學習興趣,但當有學校是功課測考少、教乜考乜、輕鬆學習時,又擔心學術唔夠。其實輕鬆學習也可以學術水平高吧!因為小朋友有興趣學、有空間學。真小學生上真中的不及外校生也很正常,我估其他有直屬小學的中學也有這情況,但真中收唔少真小b2生,最終DSE有b1b或最差的學生也有b1c水平,我覺得很好了。另外,舊年真中入醫科的一個學生,是真小畢業的。

講左禁多好似好hard sell,我只想讓樓主安心真小學術一點不弱,我其實同意兩間小學都好好咖,只係適唔適合的問題。若樓主想女兒有大d機會更上一層樓,蘇小似乎適合點,但65%b1即有35%機會是入b2甚至b3校,若想輕鬆平穩,真小是很好的選擇,正如樓上有jm講,只要唔係最後廿幾名,就算是b2也入到真中。高風險與保本投資,各有捧場客。

Ma記家長話她囡囡係蘇小係大約排級65%, 都入到坑中,而不是話蘇小只有65%入到band 1 學校,蘇小升中應該多過七成入到band 1. 如有錯請指正。

WinnieCatCat 發表於 18-1-19 20:46
樓主既然是蘇小家長,應很清楚蘇小情況,讓我分享一下真小吧!先講明,小朋友只是初小,高小情況不了解。
...

好多謝你的詳細分享!平平穩穩入到真中是很吸引的!

想問真中與真小是聯系不是直屬關係,所以只可以guarantee 留25%學位俾真小,點解Band2真小的小朋友都可以入真中?

AAAE 發表於 18-1-20 00:16

想問真中與真小是聯系不是直屬關係,所以只可以guara ...

真光其實係一個好有人情味嘅教育團隊,小學部會想收返多d 自己幼稚園嘅學生,中學部亦一樣希望收返多d 自己小學嘅學生,因為佢地都相信自己團隊教出來嘅學生都係有質素的。

Soo2011 發表於 18-1-20 00:09
Ma記家長話她囡囡係蘇小係大約排級65%, 都入到坑中,而不是話蘇小只有65%入到band 1 學校,蘇小升中應該多 ...

蘇小有超過70%升讀B1學?

曾經試過囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

想問下蘇小用家,升蘇小時中文程度深嗎?
小朋友適應得到?
我係蘇幼用家,幼稚園中文程度不深,怕上小較難適應
真心鐘意蘇小嘅校網,或升中派位成績。
已經聽左幾年,蘇小學姐學兄嘅升中派位派得好好。
但我囡係龍B ,試過今年考小學或見到今年嘅狀況,真心怕到時升中競爭大,派得或考得唔好
呢個係令我擔心嘅。。。

千語mami 發表於 18-1-20 00:43
真光其實係一個好有人情味嘅教育團隊,小學部會想收返多d 自己幼稚園嘅學生,中學部亦一樣希望收返多d 自 ...

真光真係好有人情味,中小幼好多老師都係自己舊生,完全係一個big family,一路讀上去,校舍相通設施共用,學生真係好有歸屬感!

Soo2011 發表於 18-1-20 00:09
Ma記家長話她囡囡係蘇小係大約排級65%, 都入到坑中,而不是話蘇小只有65%入到band 1 學校,蘇小升中應該多 ...

可能,原因係灣仔B1位多於B1生,派B1中學未必一定係B1生~~~

pekovian 發表於 18-1-20 11:23
真光真係好有人情味,中小幼好多老師都係自己舊生,完全係一個big family,一路讀上去,校舍相通設施共用 ...
如果真光可以好似培正咁,上返頭果批名中中更好

artroboy 發表於 18-1-20 11:48

真光中學係英中

gigiyyc 發表於 18-1-20 12:05
真光中學係英中
成日記錯,sorry

AAAE 發表於 18-1-20 00:16

想問真中與真小是聯系不是直屬關係,所以只可以guara ...

之前在ek爬文有人提過,真中是用自行位收真小學生,其實每年真小上真中都是大約7x個女仔,我估學校是有策略地維持這個數的

artroboy 發表於 18-1-20 11:48

真光中學雖然唔係band 1A 最勁果堆學校,但呢廿幾年睇住佢不停改變,成積亦飆升上嚟,雖然而家只係band 1B, 邊個知5年10年之後會點

WinnieCatCat 發表於 18-1-20 13:07
之前在ek爬文有人提過,真中是用自行位收真小學生,其實每年真小上真中都是大約7x個女仔,我估學校是有策 ...

估計用左自行一部分位去收band 2嘅真小學生
真小band 1嘅,填真中第一志願入到機會好高,band 2就抆啲
但每年都有接近7成入返真中,所以先推斷好大機會用自行位收band 2學生

artroboy 發表於 18-1-20 12:14
成日記錯,sorry

九龍塘間真小升嘅真光中學係中中,但有英文班。band 2頭
鴨真都係中中

坑真中&油真係英中

坑真中定真光書院好D? 由坑小去真光書院有冇優先(叩門)?

回覆樓主

留意番蘇小每年大約有5-10%上國際中,好似esf,弘立,舊年有harrows。所以學生本身英文程度有番咁上下。好的國際學校year7 不易校入。
‹ 上一主題|下一主題