用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇淅vs真光小學
樓主: AAAE
go

蘇淅vs真光小學  

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

tam_bb 發表於 18-1-16 08:02
蘇小的英文是教深一年,但朋友(女兒讀小二)說,雖然是深一年,但係用primary longman elect (淺嗰個系列 ...
有同感,所以部叫囡囡在外參加多點英文活動。

AAAE 發表於 18-1-16 07:32
多謝你分享。

知道真中都收得多外來的Band 1生。成績方面,真小上真中的小朋友是比較好定差?
真小上的成績也不錯。

ma記 發表於 18-1-16 08:06
有同感,所以部叫囡囡在外參加多點英文活動。

請問你囡囡有無學過phonics

little_kid 發表於 18-1-16 15:24
請問你囡囡有無學過phonics
有,K2-P1

醒目開學勳章 王國長老

版主按:
禁止:
1) 與本討論區討論內容無關之文章(Off Topic);不停在版面留下私人傳訊(PM)、電郵索取或提供資料的沒有可讀性的內容 (管理員批准除外)。

請會員自行以PM聯絡, 謝謝

ma記 發表於 18-1-15 18:36
我囡囡是蘇小畢業生,現讀大坑真中一.....
本人小小分享:
1)蘇小在語景方面是好的,平時用普通話溝通和教 ...

我女係蘇幼生,我都考慮緊蘇小,但怕龍年考中學又會好大競爭。
聽完你咁講先安心啲!
不過介簡會老師都話升中派位好,有學姐都話前幾年派得好好!

1998Ruby1998 發表於 18-1-15 18:59
放心畀個女升真中的話,真光。如果想搏出面更好嘅小學/中學,蘇小。蘇小課程深 d 緊 d,插班、考神校會好 ...

非常同意

tam_bb 發表於 18-1-16 08:02
蘇小的英文是教深一年,但朋友(女兒讀小二)說,雖然是深一年,但係用primary longman elect (淺嗰個系列 ...

我爬文見係咁

Longman Express 深過 Longman elect.半年

如真小小一用Longman Express P1,蘇小用Longman elect. P2,即蘇小比真小深/教快半年

有錯請指引(emoji)

回覆樓主

何必要比較邊間英文深D, 深D 一定好D? 真光小學讀得輕鬆,升中成積亮麗,蘇小預咗要谷衡佢,buy 邊隻環境就揀果間啦,真心的,有人鍾意谷,有人prefer 輕鬆D,所以無得話邊間好d

醒目開學勳章 王國長老

千語mami 發表於 18-1-17 23:49
何必要比較邊間英文深D, 深D 一定好D? 真光小學讀得輕鬆,升中成積亮麗,蘇小預咗要谷衡佢,buy 邊隻環境就 ...

我同意。兩間方向有少少唔同,要睇下家長想條路點行

何必要比較邊間英文深D, 深D 一定好D? 真光小學讀得輕鬆,升中成積亮麗,蘇小預咗要谷衡佢,buy 邊隻環境就 ...

沒有比較呀,因有姊妹提出所以作出回覆而已(emoji),老實講用咩教科書睇唔到d乜 有樣野叫校本呢

同意兩間都是好學校升中去向都會有唔同。(emoji)

蘇小升中可上更好學校(eg:喇沙,dgs, st paul coed, GH, Paul convent, marymount) 另有bps張祝珊等.

龍校有龍校好但也有弊處,只係沒有人提出而已,睇你係力爭上游定求安穩,當你在小學讀讀下發覺小朋友讀書介乎10-20果堆既時候,想更上一層樓既學校,升中自行或大抽乙一要填自己學校但又想小朋友可以爬更好學校,放棄個聯繫(25%)位又驚博唔到間更好的學校,結果局住要填自己學校,而且龍校升中支援相對會較弱,同樣情況無龍中升中選校時相對會較有彈性。

利申:小朋友讀蘇小,沒有補習,讀得輕鬆 (識同事小朋友沒有補習但有玩樂器上bps,另一個也是但沒有玩樂器上張祝珊)
所以我不太同意蘇小要谷衡佢呢個誇張既講法(emoji),因為讀書好睇個小朋友資質學習態度家庭培養嫁。

Muigg 發表於 18-1-18 11:18
沒有比較呀,因有姊妹提出所以作出回覆而已(emoji),老實講用咩教科書睇唔到d乜 有樣野叫校本呢

同意兩間 ...

龍校主要有兩個問題:

1. 升中時, 能底真係進可攻退可守, 定係作繭自縛呢?

2. 如果小朋友未能維持B1水平, 就算勉強能升中龍校, 是否真的能有合適支援呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Totally agree

Muigg 發表於 18-1-18 11:18

同意兩間 ...
蘇小升中可上更好學校,亦可以上更差的學校,或跟唔上要轉校